Illatos est a Vinopolisban

Csizmadia Miklós
2013. március 18., 20:49


Summarium - Már lassan kezdjük megszokni, hogy a Vinopolis szinte minden hétre tartogat nekünk valamilyen boros meglepetést. A tavasz közeledtével nagyon találóan az Illatos estre keresztelt borkóstolójukon olyan fajtacsoport bemutatását tűzték ki a zászlójukra, amelyet eddig valahogy senki sem akart igazán felvállalni. Ezek pedig az illatos szőlők és a belőlük készült borok voltak.
Illatos est a Vinopolisban
 
Illatos est a Vinopolisban

Tényleg csak nőknek?
Még a baráti körömben is nagyon megosztó volt a téma. Sokan nem is értették, hogy egy férfi egyáltalán miért megy el illatos borokat kóstolni, amikor ezt meg kellene hagyni a nőknek – és lehetőleg a nők között is csak a kezdőknek hajlandóak elnézni ezt a botlásukat. Pedig aki ezen a véleményen van, az nagyon is téved.
Egyrészt ki ne hallott volna arról a világszerte terjedő paradigmaváltásról, amíg a nők egyre inkább a testesebb, nagy borok felé fordulnak, addig a férfiak szép lassan fokozatosan a könnyed, (illatos) fajtákat részesítik előnyben. Arról nem is beszélve, hogy egy jól eltalált illatos tramini vagy muscat ottonel első belépője lehet azoknak az embereknek a bor világába, akik csak most ismerkednek a kóstolás alapjaival. Teszik mindezt úgy az illatos borok, hogy biztosítják azokat a láthatatlan lépcsőfokokat, amelyek elvezetnek a nagyon komoly, testes vörösborok élvezetéhez. Úgyhogy csak a legnagyobb tisztelettel beszéljünk az illatos borokról!
 
Neszmélyi illatok
A Vinopolisnak sikerült megnyernie 20 borászatot, hogy az illatos boraikat megkóstolhassuk, szám szerint 25 félét; a cserszegi fűszerestől az irsai olvirég, a traminitől a sárga muskotályig elég széles volt az illatorgia.
Elsőnek a Szőllősi Pincészet Neszmélyi Cserszegi Fűszeres 2011-et kóstoltam. A palackról már messziről fel lehetett ismerni a pincészetet. Itt tudatosult bennem az a közhely, hogy annak is meg van az előnye, ha egy pincészet nem változtatja meg minden évben újra az arculatát és nem jelenik meg új címkékkel, mert azt a fogyasztó nem tudja követni. A címkén csak a legszükségesebb információkkal (reduktív technológiával készült, nem túl meglepő módon a fehér húsokhoz és halakhoz ajánlják) szembesülhettünk, de azok legalább ott voltak. Illatában szép, kicsit visszafogott volt.
Szöllősi Mihály gyakorlatilag évről évre megbízható minőséggel – és mennyiséggel – jelenik meg a piacon, amit a 29 hektár saját tulajdonú szőlő, illetve a további 40 hektárról felvásárolt szőlő biztosít. A borászról kijelenthetjük, hogy Neszmélyi borvidéken – a Hilltop után – a második legnagyobb húzónév amire boraival rá is szolgált. Alk. tart: 12,0 %. Ára: 1250 Ft.
Igazi meglepetésként éltem meg a Dunaszentmiklósi Kősziklás Pincészet Neszmélyi Irsai Olivér-jét. Kifejezetten üdítő, kellemes bor, friss, ugyanakkor lekerekített, szépen kidolgozott savakkal, hosszú lecsengéssel. Illatban és ízben is egy gyümölcskosarat rejtettek el benne, ugyanakkor minden gyümölcs a helyén volt, az aromák egymásnak nem versenytársai hanem kiegészítői voltak. A kortyban lévő gyümölcsösség szép lassan fokozatosan – ugyanakkor feltartóztathatatlanul, mint az esti dagály – terjedt szét a szájban. Már el akartam köszönni a korty után a számban maradt ízektől, de azok még tovább szerettek volna maradni és maradtak is.  Erre mondja valaki, hogy egy könnyed illatos fehér bor nem lehet komplex! Azt, hogy 13,0%-os az alkoholtartalma csak onnan tudtam, hogy elolvastam a címkéjén. Valójában észrevétlenül beolvadt a borba. Ára: 1750 Ft.
Illatos est a Vinopolisban
 
A technika nem minden
A következő bor Haraszty-Vallejotól a Sir Irsai 2012 volt. Minimál design címke, minimál infóval. De csak látszatra. Mert akinek okostelefonja volt, az egyből megtudhatta – volna –, az összes Sir Irsaira vonatkozó paramétert. Azért írom, hogy volna, mert a honlapon csak a 2011-es Sir Irsaira vonatkozó adatokat találtam. Hát nagyjából ennyit ér a technológiai fejlődés, ha az infókat nem frissítik. Illetve azért ez mégsem teljesen igaz, ugyanis egy másik menüpontban legalább a Sir Irsai 2012-re vonatkozó árat megtaláltam. A pincészet szerint a „shop ára” 1875 forint, illetve a „pince ára” 1500 forint. Aki viszont részt vett az Illatos est rendezvényen, az a pinceárnál olcsóbban, 1350 forintért vehette meg ezt a tételt. Színében teljesen átlátszó, már-már vodkaszerű tisztasággal rendelkezett. Egy másik megválaszolatlan kérdés maradt számomra, hogy a palackon milyen értelmet szántak az Etyek/Lujan De Cuyo/Santa Ynez feliratnak. Azon túl, hogy mind a három borvidék; az első Magyarországon, a második az Argentínában lévő Mendoza tartományban, míg a harmadik Kaliforniában található Santa Barbarában. Annak ellenére, hogy egy etyeki bort kóstoltam nekem mind illatban, mind pedig ízben is inkább az újvilági jegyek domináltak. Alk. tart:12,5 %
Nem csak orvosi rendelvényre
Az este folyamán kétféle traminit is lehetett kóstolni. Az egyik a Móri Tramini 2010 volt (bár a kóstolási listára véletlenül 2011-et írtak) a Maurus Pincétől, 11,5 %-os alkoholtartalommal, míg a másik, a Csörnyeföldi Tramini 2011, Zalából jött, Bussay doktortól, a Muraszemenyén praktizáló, körzeti orvostól – meglepően magas – bár itt sem érezhető - 15,5%-os(!) alkoholtartalommal. Amíg a móri traminiban sajnos lehetett érezni egy kis maradék ként, addig csörnyeföldi társa mindenképpen maradandó élményt nyújtott. Azonban Bussay László másik bora, a félszáraz Csörnyeföldi Sárgamuskotály 2011 még szebb élményeket nyújtott, mint traminije. Alk. tart: 11 %. Ára: 1350 Ft.
Fehérborok Tökös megfogalmazásban
Nyakasék hozták a már tőlük kötelezően elvárt minőséget a Budai Aligvárom 2012-vel, illetve a Budai Irsai Olivér 2012-vel. Azt hiszem, hogy arra a kissé epés kérdésre, hogy miért vannak ott a Nyakas borok minden gasztróban, nagyjából ez a két bor meg is adta a választ. Azért, mert azt nyújtják, amik, és viszonylag kedvező, elfogadható áron. Ha az Aligvárom összes tulajdonságát egy szóban kellene megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy harmónia. Valószínűleg ezt mondanák erről a borról azok a laikusok is, akik nem tudnák megfogalmazni pontosan, hogy mit éreznek, „csak szeretik” a bort. Annyit azért érdemes megjegyezni magáról a név eredetéről – ami akár önálló történetként is megállná a helyét –, hogy az „Aligvárom” egy több száz éves présházakból és pincékből álló sor Tök község határában. Mivel a pincék relatív messzebb esnek a település központjából, így a szőlősgazdák tényleg alig várták, hogy végre kiérjenek oda. Fajtaösszetétel: Chardonnay 50%, Irsai Olivér 30%, Rizlingszilváni 10%, Szürkebarát 10%. Alk. tart: 12,5 %. Ára: 1400 Ft.
A Budai Irsai Olivérre az enyhén zöldes fehér szín volt leginkább a jellemző, a frissesség itt is kirobbanóan érzékelhető volt. Illatban meg virágos zöldellő rét. Alk. tart: 11,5 %. Ára: 1550 Ft.
Illatos est a Vinopolisban
 
Csiszolatlan gyémánt
Elérkeztünk ahhoz a borhoz, amiről a kóstolók legnagyobb része úgy nyilatkozott, mint az est egyik legszebb Irsai Olivérje – legalább is az egyik sommelier szerint. Ez a bor pedig sokak szerint Magyarország egyik, – még csiszolatlan gyémántnak tűnő – borvidékéről, Mátrából származott.  Szőke Mátyás Irsai Olivér 2012-es bora mesterien ötvözte a fajta erényeit és a borász tudását, megspékelve egy kis mátrai mineralitással. Könnyed és ugyanakkor mégis elgondolkodtató. Az a potenciál rejlik benne, mint a csodagyerekben, aki annak ellenére, hogy csak öt éves, már kotta nélkül játssza zongorán Bach-f moll zongoraversenyének 2. tételét.  Úgy ez a bor is: lehet, hogy „csak” egy irsainak néz ki, de annál sokkal többet nyújt. Alk. tart: 13 %. Ára: 1550 Ft.
Nagyon szép, illatos borokat kóstolhattunk ezen az estén a Vinoplis étteremében. Megfigyelhetőek voltak a borvidékek közötti különbségek, melyek természetesen az adott fajtákban is megjelentek. A Balatonról és környékéről bemutatott tételek esetében a gyönyörű illatok sosem kószáltak egyedül, a kezüket minden esetben megfogta a terroir mineralitása, míg az északi borvidékeink talaja valahogy már nagykorúnak tekintette ezeket az illatokat és engedélyezte nekik a felügyelet nélküli barangolást. A fenti megállapítással persze nem akarok egy borvidéket sem kiemelni, illetve másokat elmarasztalni. Mindössze arról van szó, hogy 22 borvidékünkön olyan széles spektrumban tudunk az illatos borokkal foglalkozni, hogy kizárt dolog, hogy ne találnánk meg azt az illatos borfajtát, amely a legtöbb örömöt szerezné nekünk.
A borkóstoló borai és elviteli árai
Szöllősi Pincészet, Neszmély
Neszmélyi Cserszegi fűszeres 2012 - 1250 Ft
Neszmélyi Irsai Olivér 2012 - 1350 Ft
Kősziklás Pincészet, Neszmély 
Neszmélyi Irsai Olivér 2012 - 1750 Ft
Haraszthy-Vallejo, Etyek-Buda 
Sir Irsai 2012 - 1350 Ft
Nyakas Pince, Etyek-Buda 
Budai Aligvárom 2012 - 1400 Ft
Budai Irsai Olivér 2012 - 1550 Ft
Maurus Pince, Mór 
Móri Tramini 2011 - 2100 Ft
Hangyál Balázs, Pannonhalma 
Jázmin 2012 - 1450 Ft
Garamvári Szőlőbirtok, Balatonboglár 
Balatonlellei Irsai Olivér 2012 - 1750 Ft
Jásdi Pince, Balatonfüred-Csopak
Csopaki Cserszegi fűszeres 2011 - 1500 Ft
Borbély Pincészet, Badacsony 
GABRIELLA Badacsonyi Muscat Ottonel 2012 - 1900 Ft
Laposa Borbirtok, Badacsony 
Badacsonyi Irsai Olivér 2012 - 1650 Ft
Bussay László, Zala 
Csörnyeföldi Tramini 2011 - 3150 Ft
Csörnyeföldi Sárga muskotály 2011 - 2350 Ft
Font Pincészet, Kunság 
Soltvadkerti Irsai Olivér 2012 - 1250 Ft
Gál Szőlőbirtok Szigetcsép, Kunság 
Szigetcsépi Cserszegi fűszeres 2012 - 1550 Ft
Benedek Pince, Mátra 
Mátrai Cserszegi fűszeres 2012 - 1400 Ft
Mátrai Sárgamuskotály-Zenit 2012 - 1750 Ft
Szőke Mátyás, Mátra 
Mátrai Irsai Olivér 2012 - 1550 Ft
Mátrai Muscat Ottonel 2011 - 1700 Ft
Lisicza Borház, Pécs 
Helesfai Cserszegi fűszeres 2012 - 1700 Ft
Eszterbauer, Szekszárd 
Gyöngyöző Muscat Ottonel 2012 - 1650 Ft
Günzer Tamás, Villány 
Gyöngyöző Irsai Olivér 2012 - 1650 Ft
Hétszőlő, Tokaj 
Bistro Sárgamuskotály 2011 - 2450 Ft
Tokaj Kereskedőház, Tokaj 
Grand Selection Sárgamuskotály 2011 - 1450 Ft
Winelovers borok az olvasás mellé