Közel száz pincészet több millió buborékja – ilyen volt a Pezsgő Június

Zacsek Ágnes
2018. június 22., 10:00


Szombaton a Corinthia Hotel Budapestben rendezték meg az ország legnagyobb pezsgős rendezvényét, a Pezsgő Júniust, ahol közel fele-fele arányban kóstolhattunk hazai, illetve külföldi pezsgőket.
Közel száz pincészet több millió buborékja – ilyen volt a Pezsgő Június
Fotók: FotoBp.hu (Papp József)
 
Adott egy hotel több terme és 40 magyar pincészet, illetve 50 nemzetközi borászat pezsgője, sok borász – és egyformának, egyhangúnak egyáltalán nem mondható buborékos italok. A rendezvény egyik célja az, hogy a pezsgőt közelebb hozza a fogyasztókhoz és a mindennapokhoz, és belássuk végre: elmúltak már azok az idők, amikor csak a születésnapok és az ünnepek itala volt. Jól ihatósága miatt bármikor kinyithatunk egy jól behűtött palackot, akár Etyekről vagy Spanyolországból – miért kellene különleges alkalomra várni?
 
A Pezsgő Június létjogosultságát az is mutatja, hogy a magyar pezsgőkészítés fejlődik és egyre magasabb szintekre lép. A kóstoló a buborékos italok széles tárházát kínálta: laza proseccók, cavák, cremant-ok, magyar furmintpezsgők és a legnemesebb champagne-ok mind megtalálhatóak voltak a rendezvényen.
 
Míg több pincészet a hagyományos champagne-ok eljárását és fajtaösszetételét követi, több olyan kiállító is volt, aki a furmint vagy egyéb magyar fajták mellett tette le a voksát, és többéves tudást, kísérletezést felhalmozva elindul egy úton, de még így is inkább kísérleti tételeket láthattunk, kóstolhattunk. Hosszú még az út, de rendkívül izgalmas és sokszínű.
 
Közel száz pincészet több millió buborékja – ilyen volt a Pezsgő Június
 
A bálteremben a magyar pezsgők javával találkozhattunk, számtalan kísérlettel, többek között degorzsálatlan pezsgővel, Irsaival vagy hat évig érlelttel.
 
Az egyik legizgalmasabb az Etyeket képviselő stand volt. Etyek mind a terület, mind a talaj, illetve a fajták és a hűvösebb klíma szempontjából is rendkívül alkalmas a pezsgőkészítésre, még egy melegebb évben sem lehet mellélőni, mert nem égnek el a savak, nem száll el az alkohol. Így nem csoda, hogy számos etyeki borász elhozta a pezsgőjét, melyet egy közös, hosszú asztalnál mutattak be. Itt is több izgalmas kísérleti tétellel találkozhattunk: a Gombai Pezsgőpince például orpheus fajtából készített pezsgőt, Nádas Szilárd a Nádas Borműhelytől pedig az általa favorizált Viktória gyöngyéből készült tételét hozta el. Ezt a fajtát egyébként annak idején kifejezetten Etyekre nemesítették pezsgőalapborok készítésére, de mivel nem annyira jól marketingelhető fajta, sokan inkább eladják a szőlőt.
 
Szilárd nem hisz a házasításban, azt az álláspontot képviseli, hogy ha egy bort jól készítenek el, nincs szükség arra, hogy más fajtákkal együtt akarjon létrehozni a borász kiemelkedő tételt. Így a Pearl of V névre hallgató pezsgője is 100% Viktória gyöngye, egy jó savakkal bíró, citrusos és szép feszes pezsgő. A jövőben szeretne még piacra dobni zöldvelteliniből és chardonnay-ból készült palackokat is. Ő is azt az elvet vallja, hogy a pezsgő legyen elegáns, a Viktória gyöngye pedig szerinte egy nagyon jó fajta: nem rohad, jól szedhető, jól erjed, de mivel nem világfajta, még óvatosan bánnak vele a borászok.
 
Közel száz pincészet több millió buborékja – ilyen volt a Pezsgő Június

 
Orosz Gyula 2015-ös olaszrizlingből készített pezsgője a buborékokkal nem viselkedett olyan neutrálisan, mint csendes borként szokott. Szép volt Rókusfaly Pál 2014-es elegáns, feszes szürkebarát-pezsgője, az Anonym pincészet 3,5 évig seprőn tartott 2013 Összhang pezsgőjének alapborai (75% chardonnay, 25% pinot noir) pedig hordóban erjedtek és érlelődtek.
 
Nagyon szerettük a Haraszthy 2012-es cuvée pezsgőjét is (chardonnay és pinot noir), Kálna István pedig nem kevesebb mint 60 hónapig tartotta seprőn az itt bemutatott, 2012-es chardonnay-ját. Ebből is látszik, hogy nagy a lelkesedés és a kísérletező kedv ebben a régióban is, akár csak Tokajban vagy Somlón. 
 
Nádas Szilárd mesélt arról is, hogy egy különleges összefogás keretében Etyeken nagy dologra készülnek: a Csopaki Kódex hasonlatosan, Hernyákék kezdeményezésére és a borászok teljes egyetértésével egy etyeki eredetvédett pezsgőkategória bevezetésén dolgoznak, és egészen Brüsszelig szeretnék vinni a bejegyeztetést, törvénybe iktatott kategóriaként.
 

 
Fogyasztói szempontból mindez azt eredményezi majd, hogy a vásárló biztos lehet abban, hogy az így készült pezsgők különleges odafigyeléssel készülnek, és számos kritériumnak megfelelnek. Ez többek között fajtaszűkítéssel is jár, a mostani 40 fajtából csak 4-5-öt választanak majd ki, amelyekből pezsgő készíthető. Ezzel hozamkorlátozásra, szűkített művelési módra is sor kerül, és a borászati technológiát is lekorlátozzák, ez pedig minimum 24 hónapos palackban érleléssel is jár majd a mostani 9 hónapos minimum helyett. Évközbeni szemlék után a végén egy bírálati bizottság dönti majd el, hogy nevezhetik-e a tételt eredettvédettnek. Szigorú és macerás folyamat lesz, de az etyeki borászok szerint megéri. „Szeretnénk csinálni egy olyan prémiumterméket, amelyet nem kell követnie minden pincének, de jó, ha a piramis csúcsán találunk egy ilyen, magasabb kategóriájú pezsgőt is. Emellett persze szükség van az olcsóbb palackokra is.” – teszi hozzá Szilárd.
  
A Kreinbacher Birtok pezsgőiről és a champagne-i tradíciók somlói alkalmazásáról Vancsik Ivett tartott előadást, és bár a pezsgőkészítésben megkerülhetetlen pincészet nem tudott standdal jelen lenni, ezen a kurzuson megkóstolhattuk kitűnő rozéjukat és magnumpalackos, 100%-ban furmintból készült Prestige Brut 2013 pezsgőjüket is. A magnumpalacknak köszönhetően a pezsgő lassabban erjed és lassabban is érik, mivel nagyobb az űrtartalom, de ugyanakkora a palacknyak, mint a 0,75 literes méretnél, ezáltal kevesebb levegő marad a palackban. A Somló vulkanikus talaja biztosítja a kellő savtartalmat és hosszan érlelhető borokat ad. "A pezsgőnek szánt szőlőt másképp kell metszeni, szüretelni, és akkor lesz valódi, minőségi pezsgőforradalom, ha ezek a tudatos változtatások elterjednek" – mondta el Ivett az előadás után.
 
Közel száz pincészet több millió buborékja – ilyen volt a Pezsgő Június

 
A nagy és tapasztalt „öregek” képviseletében természetesen megtalálhattuk a Törley és a Garamvári standját is. Garamváriék két pinot blanc-pezsgőt is hoztak, a Prestige Brut Magnum 2007-et és a Blanc Fleur Extra Dry-t, de találhattunk egy Furmint Brut pezsgőt is, ami nem véletlen. A balatoni pezsgőpincészet új koncepciója ugyanis, hogy a furminttal kísérleteznek, Balatonlellén a telephely mellett telepítettek ebből a fajtából, hogy megfigyeljék, hogyan mutatkozik be, és milyen arcát mutatja ezen a talajon. Ez az első évjáratú pezsgő erről a területről.
  
A Törley Pincészet illetve a Hungaria ismertebb palackjain kívül – mint például a chardonnay nyerspezsgő – limitált szériás tételeket is hozott a kóstolóra, ilyen volt az Irsai Olivér, de a pinot blanc-t is megmutatták, amiből 12 000 palack készült összesen.
 
Jól látszik tehát, hogy nem mindenki akarja követni a szigorúan vett champagne-i tradíciókat, hanem inkább magyar fajtákkal kísérletezik, ahogyan több tokaji pincészet is készít 100% furmint pezsgőt. Az eseményen Barta és Demeter pezsgőket is kóstolhattunk, melyeknél jól kiérződött a fajtajelleg, de például a Kreinbacher magnumpalackjánál a hosszú érlelés mellett azt lehet megfigyelni, hogy az élesztősség már-már felülírta a furmint aromatikáját.
 
Felmerülhet a kérdés, hogy a furmint, amely oxidációra hajlamos, mennyire lesz majd eltartható pezsgőként,
de erre majd csak az idő ad választ.
 
Közel száz pincészet több millió buborékja – ilyen volt a Pezsgő Június

 
Bár a pezsgőnek áldás a hűvösebb terület, a villányi Polgár Pincészet 2007 óta készít pezsgőket tradicionális eljárással. Nemrég pedig egy felkérésre – a tradicionális pezsgőik után – tankpezsgőt kezdtek el készíteni. Ennek eredményeként egy megfizethető italt kapunk, és mivel az érlelés hosszú ideig tart, ezért a minőség a többi tankpezsgőhöz képest feljebb tolódik. Polgárék egy chardonnay-muscat ottonel (85-15%) fehér pezsgővel, illetve egy olyan rozéval képviselték a pince pezsgőszortimentjét, amely fele-fele arányban kadarka és kékfrankos házasítása, és 18 hónapot volt seprőn tartva.
 
A Koch Borászat degorzsálatlan és egy már degorzsált pezsgőjével lépett a közönség elé, a két tétel összehasonlításával szerették volna megmutatni, hogy mennyi plusz érték marad egy szűretlen pezsgőben. A standnál fontosnak tartották kiemelni, hogy a mészben gazdag fekete föld miatt a hajós-bajai terület a talaj tekintetében alkalmas a pezsgőkészítésre.
  
Kóstolhattunk több osztrák és német pezsgőt, spanyol cavákat, olasz proseccókat, francia cremant-okat is. A KisBécs pedig kihozott egy 2016-os osztrák Pet Nat pinot noir rozét a Feiler-Artinger pincészettől, amely egy természetesebb eljárást takar. Lényege, hogy még azelőtt a palackba kerül a bor, hogy az első erjedés végbemenne, így a szén-dioxid a palackban marad, ráadásul természetes módon keletkezik. Ennek most náluk egy tartalmas, gyümölcsös rozépezsgő lett a végeredménye.
 
Szeredi Zsolt, a Vino Castillo Borház egyik tulajdonosa is tartott egy minikurzust, így megismerkedhettünk közelebbről is a spanyol cavával, és három közkedvelt tételt is megkóstolhattunk. Ahogy Zsolt elmondta, a cavák nagy előnye, hogy nagyon hasonló élményt nyújtanak, mint a champagne-ok, de feleannyiért beszerezhetőek. A kóstolót megelőző pezsgőteszten egyébként előkelő helyen szerepeltek a Vino Castillo által bemutatott cavák. 
 
Közel száz pincészet több millió buborékja – ilyen volt a Pezsgő Június

 
A Winelovers nemzetközi standjánál óvilági és újvilági pezsgőket is találtunk, érdekes volt teljesen más eljárással és ízléssel készült pezsgőket összekóstolni. Szerettük a dél-afrikai pezsgőket, de a tasmániai Jansz is izgalmas tétel volt, illetve a Schloss Gobelsburg Blanc de blancs-ja, ami egy zöldveltelini, rajnai rizling és chardonnay cuvée, amely izgalmas zöldes, vegetális jegyekkel bírt.
  
A kóstolásokon kívül beülhettünk az óránként keződődő minikurzusokra is, emellett mesterkurzust tartott Márkus György pezsgőszakértő és Bálint László nemzetközi borakadémikus a prestige cuvée champagne-okról, valamint Szabó Péter osztrigasommelier és Szik Mátyás háromszoros magyar sommelier bajnok az osztriga és a pezsgő gasztronómiai harmóniájáról. A Champagne teremben pedig leülhettünk és nyugodt körülmények között 33 francia pezsgőház 120 champagne-ja közül választhattunk (ezek a tételek féldecis mennyiségben, külön térítés ellenében álltak rendelkezésre). 
 
A pezsgőkhöz olyan ételeket párosíthattunk, mint a Gillardeau osztrigái – amik a tenyésztők szerint az osztrigák „Rolls Royce-ai” –, de remek sajtokat válogathattunk össze a Stelázsinál, kóstolhattunk szarvasgombás-bivalymozzarellás pizzát a Very Italy standján, kacsamájas, lazacos, rákos szendvics-variációkat a Budai Gesztenyésnél; a Süss Édes Élet pedig krémes finomságokkal készült.
 
Fontos megjegyezni, hogy bár a pezsgőkészítés egyre elterjedtebb Magyarországon, a minőségi pezsgők készítéséhez olyan szintű odafigyelésre van szükség, amely akár külön erre szánt területekkel, más művelési móddal, szüreti dőponttal, stb. bír. Igény tehát van a pezsgőre, már csak a hagyományt kell (újra) megteremteni és egy feszes, tudatos utat kitaposni neki.
 
Az vitathatatlan, hogy a magyar borfogyasztók többsége szereti a pezsgőt, csak eddig nem állt rendelkezésére megfelelő méretű merítés, hiszen hazánkban a pincészetek többsége még mindig csak tanulja, hogyan készíthet minőségi tételt. Az elmúlt pár évben végre a borászok elkezdtek kísérletezni, és úgy tűnik, a minőség lassan felzárkózhat a mennyiséghez.
Winelovers borok az olvasás mellé