Lezajlott a kékfrankos teszt: melyik a legjobb bor az első számú szőlőfajtánkból?

Borászportál
2018. április 17., 09:15


A Winelovers Nagykóstolókat hagyományosan bortesztek előzik meg. Nem volt ez másként az április 21-i Kékfrankos Április esetében sem. A kékfrankosok és a kékfrankos alapú házasítások tesztjén Sopron bizonyította, miért nevezik a fajta erős bástyájának.
Lezajlott a kékfrankos teszt: melyik a legjobb bor az első számú szőlőfajtánkból?
Borítókép: Jáni Annamária
 
A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

Április 21-én, szombaton 14 órától a budapesti Danubius Hotel Gellértben 15 borvidék több mint 50 borászatának száznál is több bora lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján. Az ország minden tájáról érkező kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, bikavérek, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.
 

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School három ingyenes kiselőadásai gazdagítja: a 35. születésnapját ünneplő egri Tóth Ferenc Pincészet mutatja be három válogatott borát; két dűlőszelektált tételt hoz a KisBécs a szomszédos Ausztriából, a bikavérek kedvelői pedig ezen stílusról szerezhetnek bővebb ismereteket egy szekszárdi és egy egri bor kíséretében.

2018 a Kékfrankos Éve hazánkban.
 
A magyarországi termelők egybehangzó véleménye szerint komoly lehetőség előtt áll a kékfrankos: mind hazánkban, mind pedig a nagyvilágban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi szőlőfajták, különösen akkor, ha könnyen értelmezhető, kiszámíthatóan jó minőségű, kiváló ár-érték arányú borok készülnek belőlük. Önálló fajtaborként vagy házasításban is megmutatja erényeit, legyen szó akár rozékról, könnyed, gyümölcsös stílusú vörösökről vagy hordós érlelésű, komplex csúcsborokról.

„A kékfrankosnak a mindennapokban és az ünnepek során is megvan a helye. Könnyen megtalálja az utat a borkedvelőkhöz: sokoldalú gasztrobor, kiválóan párosítható a magyar konyha fogásaihoz, és több borvidékünkön is otthonra talált” - mondta Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője.

Tesztgyőztes kékfrankosok
A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és kékfrankos alapú házasításokat, bikavéreket vártak a szervezők. A nemzetközi borakadémikusokból álló független szakmai zsűri a 60 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.
 
Lezajlott a kékfrankos teszt: melyik a legjobb bor az első számú szőlőfajtánkból?
Fotó: Jáni Annamária
 

Zsűritagok voltak:
Bálint László nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a FurmintUSA alapítója, a Borkollégium oktatója
Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gerbeaud Kft. gazdasági igazgatója
Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója
Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója
Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője
 
A mezőny oroszlánrészét a kékfrankos fajtaborok adták: ezekből összesen 45, 2016 és 2008 közötti tételt kóstolt a zsűri.

 
Top 10 kékfrankos 2018
1. Etyeki Kúria, Kékfrankos 2015
2. Günzer Zoltán, Kékfrankos Prémium 2012
3. Csányi Pincészet, Teleki Selection Villányi Kékfrankos 2015
4-5. Ostorosbor Pincészet, Soltész Egri Kékfrankos 2015
4-5. Tűzkő Birtok, 7frankos 2013
6. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2015
7. Konyári Pincészet, Jánoshegyi Kékfrankos 2015
8-9. Iváncsics Zoltán, Soproni Kékfrankos 2015
8-9. Dula Szőlőbirtok, Egri Gőzmalmos Kékfrankos 2009
10. Csányi Pincészet, Chateau Teleki Villányi Kékfrankos 2015
10. Taschner Bor- és Pezsgőház, Soproni Kékfrankos Weidengrund 2008
 
A kékfrankos alapú házasításokból, bikavérekből 13 tétel érkezett a versenyre; ezek közül a három legjobb bort nevezte meg a zsűri.

Top 3 kékfrankos alapú házasítás
1. Tüske Pince, Szekszárdi Bikavér 2016
2. Ostorosbor Pincészet, Soltész Egri Bikavér 2015
3. Takler Borbirtok, Bikavér 2015
 
„A kékfrankos az egyik legfontosabb fajtánk, a világ kékfrankosainak több mint 50%-a Magyarországon található. Nem csak a gyümölcsösségével, fűszerességével hódíthat, hanem az adott terület jellegzetességeit is nagyon jól be tudja mutatni; most már az utóbbira kell nagyobb hangsúlyt fektetni” – mondta  a tesztet követően Kielmayer Kristian, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója.
 
Winelovers borok az olvasás mellé