Mivel készül a „rizlingkirály”?

Geri Ádám
2020. október 15., 08:52


A Borbély Családi Pincészet neve az évek során egybeforrt az olaszrizlinggel. Ha valaki éppen ismerkedik a fajtával azért, ha valaki szereti, akkor pedig azért kötelező a látogatás a standjuknál az Olaszrizling Októberen. Borbély Tamás borász árulta el nekünk, a széles szortimentből melyik tételeket választotta ki az eseményre.
Mivel készül a „rizlingkirály”?
 
Nálatok még a Badacsonyi borvidékhez képest is felülprezentált az olaszrizling, nagyon széles palettán dolgoztok a fajtával. Mennyire nehéz egy ilyen kóstolóra kiválasztani, mit vigyél magaddal?

Vannak bizonyos tételek, amiket nem lehet kihagyni, pláne egy olaszrizling fókuszú eseményen. Ilyen a Bács-hegy Olasz rizlingünk, ami a legkedvesebb területeink egyikéről készül, rádásul  számos sikert hozott már nekünk itthon és külföldön egyaránt. Ennek kisöccse a Nász a Bácson, ami éppen a Winelovers olaszrizling tesztjén nyert két egymást követő évben, természetesen ebből is viszek pár palackkal. És helye van egy igazi érdekességnek is a kóstolón, ez pedig a Karós Olasz rizling lesz, amihez a szőlő 60 éves, bakművelésű tőkékről származik.
 
 
A borvidék kötelez az olaszrizlinggel való intenzív foglalkozásra, vagy tényleg ennyire jól érzi magát a fajta nálatok?
 
Tudjuk, hogy egy fontos fajta a borvidéknek, de tapasztaljuk is, hogy jól működik. Minden évjáratban megbízható, kiegyensúlyozott termést ad. Ráadásul a jobb fekvésű helyeken, mint amilyen a már említett Bács-hegy például, szinte minden évjáratban a bázisbornál jóval többet nyújtó, különleges, prémium tétel is születik belőle.
 
Mivel készül a „rizlingkirály”?
 
Rendszeresen forgalomba hoztok édes tételt is. A piaci igényli ezeket?
 
Részben piaci igény, bár úgy vesszük észre, egyre szűkül az a kör, aki az ilyeneket keresi, úgyhogy inkább marad a szakmai kíváncsiság részünkről. És a borszakma is elismeri a befektetett munkát, a 2017-es kései szüretelésű olaszrizlingünk idén aranyérmet nyert a Vinagorán.
 
Hogyan sikerült, sikerül átvészelni a járványidőszakot?
 
Az előírt korlátozásokat betartva egész évben nyitva tudtunk tartani, volt lehetőség a kóstolásra és a vendégházunk is üzemelt. Az élet szerencsére nem állt meg. Természetesen a szőlőben és a feldolgozóban is folyik a munka, olyannyira, hogy hamarosan forgalomba kerül a nagyon várt 2017-es Bács-hegy Olasz rizlingünk. Ebből is viszek pár palackkal a szombati rendezvényre, nagyon szeretném már megmutatni a fogyasztóknak.
 
Winelovers borok az olvasás mellé