Ritkán látható bravúrt mutatott be egy badacsonyi olaszrizling a fajta tesztjén

Borászportál
2019. október 04., 10:14


Október 12-én rendezik a „legmagyarabb” szőlőfajta legnagyobb hazai seregszemléjét, az Olaszrizling Októbert. A nagykóstolót hagyományosan megelőző teszten ezúttal két kategóriában is (olaszrizling, rajnai rizling) győztest hirdettek.
Ritkán látható bravúrt mutatott be egy badacsonyi olaszrizling a fajta tesztjén
A független szakmai zsűri 80 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. Az olaszrizling kategóriában, akárcsak tavaly, idén is a badacsonyi Borbély Családi Pince 2016-os Nász a Bácson bora nyert. Bár a top 10-ben a legtöbb tétellel a fajta fellegvárának számító balatoni régió képviselteti magát, egri és mátrai borok is bekerültek a legjobbak közé. Íme a teljes lista:
 
 
 1. Borbély Családi Pince: Nász a Bácson 2016
 2. Söptei Pince: Illúzió, Csopaki Olaszrizling 2015
 3. Varsányi Pincészet: Grand selection Verpeléti Olaszrizling 2015
 4. Laposa Birtok: Laposa 4 Hegy 2018
 5. Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017
 6. Csernyik Pince: Mátrai Olaszrizling 2018
 7. Éliás Birtok: Badacsony Olaszrizling 2017
 8. Dubicz Borászat: Mátrai Superior Olaszrizling 2017
 9. Pántlika Pincészet: 7 Hold 2015
 10. Varga Pincészet: Aranymetszés Olaszrizling száraz 2017
 
 
A rajnai rizling versenynél a kevesebb nevező okán csak a legjobb három bort nevezték meg. Talán meglepő lehet, hogy egy pannonhalmi pincészet végzett az élen, ám bizonyos értelemben „papírforma” eredmény született, pár éve ugyanis deklaráltan ez a borvidék zászlós fajtája, mert nagyon jól érzi magát az ottani körülmények között. Íme a három dobogós:
 
 1. Cseri Pincészet: VI. Sextus Pannonhalmi Rajnai rizling selection 2016
 2. Sabar Borház: Rajnai Rizling Leszner 2018
 3. Borbély Családi Pince: Kőmagas Rajnai Rizling 2016
 
Zsűritagok voltak:
 
 • Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), okleveles borász, a Borkollégium  oktatója, az Országos Borszakértő Bizottság tagja
 • Harmath Csaba AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója
 • Petzold Attila okleveles élelmiszermérnök, párlatszakértő, borász, a Borkollégium oktatója
 • Kollár Mariann nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója
 • Piskor Fanni szőlész-borász mérnök, a Borkollégium oktatója
 
„Az olaszrizling sokáig a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtánk volt, a tokaji régiót kivéve, mindegyik borvidéki területen jelen van. Ez a szőlőfajta a vulkanikus talajon különösen jól érzi magát, amit a teszten is bizonyítottak a borászatok, miközben voltak a meszes talajról származó, könnyedebb tételek között is szépek. Viszont sajnos belefutottunk pár technológiai hibás, ecetes, oxidált és túlkénezett tételbe is, ami csalódás volt”  – mondja Piskor Fanni, a zsűri egyik tagja. Ezt a véleményt erősítette meg Kollár Mariann is, aki  „az ásványos, élénk savszerkezetű, elegáns és komplex tételek” méltatása mellett szintén kitért a hibás tételek korábbi éveknél magasabb számára.
 
Winelovers borok az olvasás mellé