Prosecco Superiore tételek, elegáns rajnaik, dél-balatoni és szekszárdi összefogás

Borászportál
2023. április 12., 12:45


Benyomások az ország legnagyobb választékkal bíró borfesztiváljáról.
 
Prosecco Superiore tételek, elegáns rajnaik, dél-balatoni és szekszárdi összefogás
Senki sem maradhatott szomjas az idei Winelovers Grandon: 700+ hazai és nemzetközi borból lehetett válogatni. A sétálótérben fesztiválhangulat uralkodott, a nemzetközi- és a csúcsborteremben, ill. a VIP részlegben nyugodtabb, elmélyültebb kóstolásra, tanulásra nyílt lehetőség. Íme néhány benyomás a grandiózus rendezvényről.
 
Mert lehet élni buborékok nélkül… de nem érdemes
A Bubbly Shop alapítói legalábbis így gondolják. Az biztos, hogy a buborékok mindig jó kezdetnek ígérkeznek, ezért átadtuk magunkat mi is a válogatott Prosecco Superiore tételek élvezetének. A Bubbly Shop-ot négy vállalkozó kedvű fiatalember hozta létre azzal a céllal, hogy habzóbor-kultúrát építsen Magyarországon és Közép-Európában. Ehhez az olaszországi Conegliano Valdobbiadene régióban termelt, gondosan válogatott szelekciójuk néhány tételét hozták el nekünk, hogy
látleletet adjanak arról, mennyire sokszínű az a stílus, amit egyszerűen csak prosecco-nak hívunk. 
Az Extra Brut kategóriát a VEDOVA Col Fondo Frizzante képviselte. Ízében friss és gyümölcsös, az alma és a körte üde aromáit csillogtatja az élesztő jellegzetes jegyeivel és a kenyérhéj finom árnyalataival. A palackban történő utóérlelés a megszokottól eltérő, új ízrétegeket ad a borhoz, és ezáltal különleges élményeket nyújt. 
 
Ez a tétel kiváló példája a Col Fondo irányzatában rejlő lehetőségeknek. A szőlő kíméletes préselése és a must ülepítése után kontrollált első erjesztés következett 16-18°C-on, majd az alapbor élesztő és cukor elegyével került palackozásra, hogy napfénytől elzárva, megközelítőleg 17°C-os hőmérsékleten lassú, természetes újraerjedés kezdődjön az üveg belsejében kb. 6 hónapig. A másoderjedést követően az ital degorzsálás, azaz az élesztős finomseprő eltávolítása nélkül lett piacra dobva.
 
Prosecco Superiore tételek, elegáns rajnaik, dél-balatoni és szekszárdi összefogás
 
A Brut kategóriát a FOLLADOR Fosélios Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato Brut és a COL SANDAGO Wildbacher Brut Rosé tételekkel mutatták be. Mindkettő ideális azok számára, akik a könnyebben értelmezhető kategóriát kedvelik. Az utóbbi csodás mélyrózsaszín tónussal, gyümölcsös, epres, marcipános aromákkal kényeztet.
 
Prosecco Superiore tételek, elegáns rajnaik, dél-balatoni és szekszárdi összefogás
 
A következő édességi kategóriát a LE BERTOLE Extra Dry Prestige Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG tétellel fedezhettük fel, amely élénk szalmasárga színnel, lime-zöld reflexekkel, finom és tartós habzással köszöntött minket. Illatában a kiemelkedő gyümölcsösségét az aranyló alma, az őszibarack és a körte tiszta aromái adják, melyet, virágos jegyek egészítenek ki. Ízében a tiszta zöld- és pirosalmás vonal dominál, a vastag korty enyhe, frissítő ásványossággal búcsúzik. 
 
Pannonhalma eleganciája
Bár ez a Grandon néhány lépés volt, hiszen csak egy másik standhoz sétáltunk át, stílusban mégis nagyot ugrottunk: a prosecco-k után ugyanis a Pannonhalmi borvidéken kötöttünk ki, és annak népszerű fajtájával, a rajnai rizlinggel folytattuk a sort. A Cseri Pincészet a fajta terén etalonnak számít, ezért először őket kérdeztük az újdonságokról. Cseri Barnabás, a pincészet fiatal borásza lelkesen mesélt az új Primus rajnairól, amelynek alapanyagát 2022-ben szüretelték először. A Primus a rizling sorozatuk első tétele, egy könnyed bor kellemes savakkal, mézes édességgel, friss gyümölcsösséggel és virágokkal. Ízében a citrusok, a mangó, a fehér húsú gyümölcsök rendkívül behízelgővé teszik.
Cseriék a rajnai rizlingnek sokféle arcát mutatják meg, és ezek a különböző stílusú tételek nemcsak a technológiai eltérések miatt annyira mások, hanem a szüreti időpontok különbözőségéből is adódnak.
A rajnai rizling egyébként is tökéletesen alkalmas a kísérletezésre, főként ha a Pannonhalmi borvidék mészben gazdag talaján terem. Ebből a változatosságból mi még kétfélét fedeztünk fel: a Rizling sorozat legnépszerűbb tételét, a Secundus-t, valamint a presztízs tételt, a Sextus-t. Az előbbi Moseli típusú reduktív rizling; friss gyümölcsös, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, elegáns, apró maradék széndioxid gyöngyökkel, határozott savakkal. Az utóbbi pedig október eleji szüretből származó alapanyagból, egész fürtös préseléssel készült, hordóban erjesztették és finomseprőn érlelték 10 hónapig. Komplex bor, gazdag gyümölcsösséggel, határozott ásványossággal, és a visszafogott hordóhasználatból eredő eleganciával.
 
Prosecco Superiore tételek, elegáns rajnaik, dél-balatoni és szekszárdi összefogás
 
Ha már rizling, akkor természetesen Czurda Henrik Szőlőskertje Győrszemeréről sem maradhat ki. A Ha szárazon szereted 2021 és az Édes kísértés 2021 is a poharakba került, és csodálatos példáját adta a pannonhalmi rajnai univerzumnak. Az Édes kísértés hozza a megszokott eleganciát: illatában a sárgabarack, a körte és az ananász jelennek meg, az élénk savak és a maradék cukor tökéletes egyensúlyban vannak, kiegészítik az aromák komplexitását. Tiszta, precíz, klasszikus hosszú lecsengéssel. A száraz változat pedig az abszolút hazai kedvenc: rendszeresen szerepel a Winelovers magyar borok TOP 100-as listáján
 
Prosecco Superiore tételek, elegáns rajnaik, dél-balatoni és szekszárdi összefogás
 
Balatoni könnyedek?
Még nem akartuk elengedni a fehéreket, kár lett volna kihagyni a balatoni lazaságot. A Balatonboglár Közösségi Stand mellett nem tudtunk elmenni, kíváncsiak is voltunk, miért együtt jelent meg a dél-balatoni borászatok többsége. Kiderült, hogy nagy dobásra készülnek: összefogással kívánják előmozdítani a térség ismertségét boros körökben, és azt szeretnék, hogy a dél-balatoni térség városaira is többen gondoljanak úgy, mint trendi boros helyszínekre. Az együttműködés főként közös social media platformokon és a borokra fókuszáló rendezvénysorozatok által valósul majd meg.
 
Prosecco Superiore tételek, elegáns rajnaik, dél-balatoni és szekszárdi összefogás
 
A borvidéken kitűnő feltételei vannak a könnyed, elegáns, élénk savösszetételű pezsgők és az egyre inkább kedveltebbé váló gyöngyözőborok készítésének, legfőképp a chardonnay, az Irsai Olivér, a királyleányka, a sárgamuskotály fajtákból. Olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, furmint szőlőből pedig tartalmas hosszú érlelési potenciállal rendelkező tüzes borok kerülnek a palackokba. A közösségi standon ezúttal az Androsics Birtok egy hordóban érlelt chardonnay-ját kóstoltuk, de a vendégek többek között az Ikon és a Konyári Borászat ismert és kevésbé ismert tételeiből is válogathattak.
 
Elmozdulunk a vörösek felé
Egy ekkora horderejű eseményen érdemes egy koncepciót felállítani magunknak a kóstoláshoz, és egy meghatározott szempontrendszer szerint haladnunk, mert így tanulhatunk a legtöbbet. Mi a buborék-rajnai-balatoni kör után Szekszárd felé vettük az irányt, és igyekeztünk a borokon keresztül feltérképezni, mit képvisel ma ez a borvidék. 
 
Szekszárdon két szőlőfajta, a kadarka és a kékfrankos régóta meghatározó, valamint természetesen a legfontosabb házasítás, a bikavér az, amit talán minden borfogyasztó be tud azonosítani az országban.
 
A szekszárdi bikavért legalább egy évig kell fahordóban érlelni és legalább három fajta házasítása kötelező az alábbi kikötésekkel: a kadarka és a kékfrankos fajták együttes aránya legalább 40%; a további fajták együttes aránya nem haladhatja meg a 10%-ot a kész tételben. Prémium szekszárdi bikavér esetén a minimum egy éves fahordós érlelés mellett legalább egy éves palackos érlelés is szükséges, szintén legalább három fajta házasítása kötelező oly módon, hogy a kékfrankos aránya legalább 35%, a kadarka aránya legalább 5%, míg a syrah aránya legfeljebb 10% lehet. Továbbá a bikavér az alábbi fajtákat tartalmazhatja a fentieken kívül: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir.
 
A Grandon az Eszterbauer Báró Steiner Bikavér 2019-et kóstoltuk, amely egy csodálatos megtestesítője annak, mit tud a bikavér Szekszárdon. Válogatott tételekből házasított, koncentrált, elegáns. Illatban érett meggy és feketeribizli, ízében gyümölcsök, hordófűszerek és bársonyos tanninok.
 
Az Eszterbauer Borászat jól ismert név a szekszárdi borvidéken, családi fotók felhasználásával készült boros címkéik messziről felismerhetővé teszik boraikat. Eszterbauer János húsz éve vetette bele magát a szekszárdi borászok közösségének munkájába, még 2007-ben vállalta el a Szekszárdi Borászok Céhének elnöki posztját, és vitte egészen 2018-ig. Már ekkor megmutatkozott az a közösségi gondolkodás, amely azóta is jellemzi a pincészetet. A 35 hektáron termelő borászat a szekszárdi bikavér, kadarka és kékfrankos borait tekinti a fő iránynak, a nemzetközi piacion mindenképp, de a borász, Klein Miklós szerint a világfajtákat sem lehet kivenni a szortimentből, hiszen a hazai fogyasztók ezeket keresik. 
 
Prosecco Superiore tételek, elegáns rajnaik, dél-balatoni és szekszárdi összefogás
 
A szekszárdi összefogásnak több szép példája is van. Az egyik a szekszárdi palack megalkotása, amelybe csak azok a borok kerülhetnek, amelyek megfeleltek a minden hónapban összeülő bizottság szakmai szempontjainak. Természetesen ezeken az alkalmakon minden bort vakon kóstolnak le. A palacknak nagy presztízs értéke van, szeretik a szekszárdi borászatok, használatával megkönnyítik a szekszárdi borok beazonosítását a fogyasztók számára, és minőségi garanciát is jelentenek.
 
A másik összefogás eredménye a szekszárdi siller bor, a Fuxli brand felépítése. Az első évben hat szekszárdi borász csatlakozott a kezdeményezéshez, és készített sillert, ezzel újból felkarolva a régen a vörösbornál is nagyobb népszerűségnek örvendő stílust. A Fuxli márkanév alatt piacra kerülő bor a róka (németül Fuchs) vöröses bundájáról kapta a nevét, ami a bor színében köszön vissza. A név mellett a dizájn is egységes: minden fuxliként forgalmazott bor palackját ugyanaz a művész tervezte és egységesen a róka szimbólum jelenik meg rajtuk, ám mégis mindegyik kicsit egyed, személyre szabott.
 
A Szekszárd Grand cuvée abszolút a legmagasabb minőséget képviseli 2012 óta. Csak az igazán nagy évjáratokból készíthető el és a pincészet csúcsborát kell megtestesítenie. Legalább 5 évig kell érlelni és a világfajták mellet 25% kékfrankos adja a szekszárdiasságát, egyben az igazi kihívást is a feladat sikeres megoldásához. A borok kiválasztását kijelölt bizottság, vakkóstolással végzi el. Az úttörő szerepet az Eszterbauer mellett a Heimann, a Sebestyén és a Takler pincék vállalták fel. Az Eszterbauer Szekszárd Grand Cuvée 2017 minőségét az is bizonyítja, hogy a MUNDUS VINI Spring Tasting 2023-on nagyarany minősítést kapott, ezzel a legjobb magyar vörösbor lett, 2022-ben pedig a hazai szervezésű Winelovers Wine Awards legjobb vörösbora lett, szintén arany minősítéssel.
 
Egy másik szekszárdi borászat, a Lajver Birtok standjánál is hosszabban elidőztünk. Érdekes módon itt inkább a szekszárdi borvidéken megszokotthoz képest rendhagyó tételekkel kínáltak: a pincészet rendszeresen rukkol elő különlegességekkel. Ilyen például a sauvignon blanc-juk, amely 2021-ben egy kísérlet volt, és annyira megkedvelték a fogyasztók, hogy azóta felvették az állandó borpalettára. 
 
Legalább ekkora lelkesedéssel kóstoltuk az Incognito elnevezésű borukat is, amely egy fehér kékfrankos. A présből kifolyó mustot azonnal elvették, ülepítették és rozsdamentes tartályban hidegen erjesztették. Ezt követően szinte tökéletes fehérbort kaptak, így született ez az egyedülálló kékfrankos fehérbor.
 
Prosecco Superiore tételek, elegáns rajnaik, dél-balatoni és szekszárdi összefogás
 
Ami pedig igazán le vett minket a lábunkról, az a Lajver Blanc du Blanc Brut Pezsgő 2019, amely méthode traditionnelle vagyis klasszikus, palackban erjesztett eljárással készült. Az alapborhoz felhasznált szőlő préselése egész fürtösen történt, majd az irányított erjesztés és a téli pihenő után, lepalackozták a második erjesztéshez. Több, mint két és fél éves érlelés után történt az első degorzsálás. 2023 tavaszán a Grandon pedig már élvezhettük is a citrusos aromákat, valamint a finom buborékat és élesztős jegyeket.
 
A Grandon kóstoltunk még a Fekete Borpince boraiból, és a Garai, Nyikos, Prantner pincészetek és a Szent Gaál Borászat tételeiből.
 
Kapcsolódó cikk: 
Winelovers borok az olvasás mellé