Stílus születetett a Villányi Franc égisze alatt

Varga Andrea
2015. december 08., 06:10


November 20-án mutatkoztak be a szakmának az első Villányi Franc márkanéven palackba töltött tételek, amelyek mellett a Loire-menti cabernet franc-ok is komoly szerepet kaptak. A nemzetközi kitekintéssel egybekötött konferenciának a Siklósi vár patinás épülete adott otthont.
Stílus születetett a Villányi Franc égisze alatt
Hazai részről Bock József borász, a hegyközség elnöke és Gere Andrea borász, a Villányi Bormarketing Műhely képviseletében köszöntötték a jelenlévőket. Nemzetközi oldalról Jan Van Lissum és Erik Sauter értékelte Villányt, és a borvidék szakembereinek munkásságát. Jan Van Lissum, a Gault-Millau gasztronómiai kalauz holland kiadásának főszerkesztője, Erik Sauter pedig borász, borkritikus és borimportőr. A köszöntőket követően Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke vezetésével elmerülhettünk a cabernet franc-ok világában.

Kevés helyen készül önálló fajtabor a cabernet franc-ból, az őshaza Loire-on kívül majdhogynem Villány az egyetlen, ahol nem csak házasításokban ízlelhetjük aromatikáját. Loire hűvössége és könnyedsége itt tökéletes kontrasztra talált: a villányi borok sokrétűek, vastagok, telis-tele fűszerekkel, csokoládéval, Jan Van Lissumot idézve „meglepő volt a cabernet franc minősége Villányban”.

Délelőtt 12 Villányi Franc-t kóstolhattunk, amelyek 30 tételből kerültek kiválasztásra egy vakteszt során. Jól érezhető volt az érett, minőségi alapanyag a borokban. Szép savak, magas extrakt, közepes vagy annál kicsit magasabb alkohol, jó szerkezet, remek hossz jellemezte a kortyot. A fekete bogyós gyümölcsök kirobbantak a pohárból, de a bors, a herbálos jegyek, a sok-sok csokoládé is meghatározó volt a tételek kóstolásakor. Kiváló minőségű, elegáns és telt borok kerültek a poharakba -  jó volt inni őket.
 
A Villányi Franc borsor:
1. Wassmann Pincészet - Cabernet Franc 2013
2. Vylyan Pincészet - Villányi Franc 2012
3. Gere&Weninger Pincészet - Villányi Franc 2012
4. Riczu-Stier Pincészet - Cabernet Franc 2011
5. Günzer Tamás Pincészete- Mátyás 2012
6. Sauska Pincészet - Cabernet Franc 2011
7. Heumann Pincészet - Cabernet Franc 2011
8. Tiffán's Pincészet - Cabernet Franc Selection 2011
9. Vinatus Pincészet - Cabernet Franc 2009
10. Bock Pince - Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2009
11. Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok - Kúria Cabernet Franc 2007
12. Csányi Pincészet - Chateau Teleki Cabernet Franc 2002
 
Stílus születetett a Villányi Franc égisze alatt
A két cabernet franc sor, a felső képen a villányi, míg alatta a Loire menti

A Loire-mente hűvösebb vidékére délután érkeztünk Anne-Charlotte Genet kalauzolása segítségével, aki a Domain Charles Joguet Pincészet kommunikációs igazgatója és társtulajdonosa. 12 Chinon-i és Bourgueil-i cabernet franc-t kóstolhattunk, amelyek egytől-egyig tükrözték a terület adottságait. A kortyot élénk savak, kevés piros bogyós gyümölcs, sok terroir, kréta és grafit uralta. A tételek nagyon fiatalok voltak, kifejezetten kérték volna még az időt. 8 tétel 1-3 év közötti volt- A Loire-menti borokat 5-6 éves korukban javasolják fogyasztani, de a kóstolósorban 8 tétel is 1-3 éves volt. Hazai szájnak néha már-már élvezhetetlennek tűntek, a négy évesek esetében viszont már szépen megmutatkozott a terroir, a háttérben szépen jöttek a gyümölcsök, a savak pedig elegánsak voltak.
 
A Loire menti cabernet franc-ok borsora:
1. Couly- Dutheil Les Chassoirs 2013 – Saumur Champigny
2. Domaine de la Butte La Haut de la Butte 2014 – Bourgueil
3. Couly- Dutheil Les Frénésies 2013 – Saint Nicolas de Bourgueil
4. Couly- Dutheil Le Coulée Antomnale 2012 – Chinon
5. Domaine de la Chevalerie Diptyque 2012 – Bourgueil
6. Yannick Amirault La Mine 2014 – Saint Nicolas de Bourgueil
7. Couly- Dutheil Baronie Madeleine 2011 – Chinon
8. Domaine de la Butte Mi-Pente 2013 – Bourgueil
9. Yannick Amirault Les Quartiers 2012 – Bourgueil
10. Couly- Dutheil Clos de L’Olive 2011 – Chinon
11. Charles Joguet Clos du Chene Vert 2011 – Chinon
12. Clos de la Dioterie 2011 – Chinon

A kóstoltak csak még jobban aláhúzták azt a tényt, hogy közös munkával, összefogással, a minőséget mindenkor szem előtt tartva igen nagyot lehet lépni előre. A Villányi Franc brand életre hívása az egyik legjobb dolog, ami Villányban történhetett, ehhez kétség sem férhet hozzá. Nagyot szóltak a Villányi Franc-ok, stílus született, méghozzá igencsak izgalmas.
Winelovers borok az olvasás mellé