Szezonzáró-nyárköszöntő rozé borvacsora az ARAZ Étteremben

Polyák Dóra szövegésfotó
2014. július 02., 12:16


Az ARAZ Étterem borvacsora sorozatát ezúttal kiváló magyar pincészetek kellemes rozé boraihoz párosított könnyed nyári fogásokkal zártuk.
Szezonzáró-nyárköszöntő rozé borvacsora az ARAZ Étteremben
 
Szezonzáró-nyárköszöntő rozé borvacsora az ARAZ Étteremben
Az ARAZ Étterem BorDuett sorozatához képest rendhagyó módon most hat különböző pincészet 2013-as rozé boraihoz igyekezett Barka Áron chef, Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója különleges fogásokat megálmodni. Az est alapgondolata, hogy a könnyed nyári ételek legjobb kísérője egy gyümölcsös, üde rozébor. Ennek szellemében az itt bemutatásra kerülő borsor már egy válogatás eredménye, a könnyed balatoni és soltvadkertitől, a szekszárdiakon keresztül, a testesebb villányiakig.
 
Háromnegyed hétkor egy kitűnően előkészített, az étteremtől megszokott elegáns környezetbe érkeztünk meg. Az előételt és a hozzá párosított nyitóbort a kellemes kora nyári időben a belső átriumban fogyasztottuk el. Lassan megérkezett minden vendég, így kis idő múlva mindenki túl volt a Bujdosó Mentőöv pinot noir rozén és a bodzás-mazsolás kalács ágyra kent kacsamáj falatkán. A bor virágos, ibolyás illatjegyei mellett, mind ízében mind illatában a piros húsú gyümölcsök, mint a cseresznye, meggy, málna, ribizli fedezhetőek fel. Kellemes, üde, gyümölcsös rosé, fogyasztása közben szinte a Balaton partján érzi magát az ember. A krémes kacsamájjal kiváló párosítás, remekül megalapozta az estét.
Ezután mindenki elfoglalta saját asztalát a nyüzsgő belváros egy nyugodt szigetén, hogy elmerülhessen a rozé borok világában. A témából adódóan most nem maguk a borászok mutatták be saját tételeiket, hanem Kovács Gábor sommelier, aki jól felépítve vezényelte le az estet, beszélve a borokról és az ételekről, valamint azok összhatásáról.
A második bor a Font Kunsági Rosé, melyhez nógrádi meggyleves érkezett. A hideg, krémes gyümölcsleves nagyszerű gondolatnak tűnt első hallásra az üde kékfrankos rozéhoz. Közepesen intenzív, halvány lazacos színvilágával, gyümölcsös illat és ízjegyeivel, élénk savaival egy igazi nyári borral találkoztunk. A rozé elegáns és üde savai valóban remekül harmonizáltak a tejszínes meggyes ízek kavalkádjával, ebből a találkozásból a kellemesen fanyar utóízt hosszan élvezhettük.
Szezonzáró-nyárköszöntő rozé borvacsora az ARAZ Étteremben
A következő párosítás a Dúzsi rosécsalád Cabernet Franc-ja és a hozzá elkészített pirított laskagombás házi tészta, fekete olivabogyóval és egy csipetnyi sajttal meghintve. A vacsora sommelier-je kihangsúlyozta, hogy a szőlőfajtából adódóan ez a bor kifejezetten étel mellé való, így a cabernet franc tipikus jegyeihez választották a gombás alapú fogást. Megjelenésében a naplementére emlékeztető színvilág jellemzi, közepesen intenzív pirkadt hagymahéj árnyalattal. Illatában fanyar gyümölcsök dominálnak, ízében feketeribizlis. A tartalmas korty karakteres tésztát kívánt. Remek találkozás, melyben a fűszeres és gyümölcsös jegyek versengtek egymás mellett.
Negyedik párosításként következett a rendezők szerint legkülönlegesebb étel, a konfitált lazac steak de la créme, melyhez Takler Pinot Noir rozét kínáltak. A bor színe sötét hagymahéj, lazacra hajazó, innen az ötlet az ételpárosításhoz. Illata krémesebb, mint az est folyamán már kóstolt pinot noiré, mégis kicsit hűvösebb; „málnás savanyú cukorkára emlékeztető”. Ízében a piros gyümölcsök minden változta megjelenik; szeder, málna, ribizli. Ehhez a karakterhez igyekeztek kialakítani a lazac ízvilágát, tejszínes halléalap créme-mel kínálva. Itt úgy éreztük, hogy a hal tetejére hintett dijoni mustármagos pirított morzsa kicsit megbontotta a harmóniát.
Ezután következtek a főszereplők, a bor szerepében M. Aurelius Cabernet Franc Pécsről, míg az ételében Mangalica legjava „Jóasszony” módra. A legizmosabb, de egyben legjobban eltalált párosítás az este folyamán. A bor igazi kuriózum, a mindössze 2200 palack néhány kortyához volt szerencsénk. Sötét, mély málna színével és kissé lomha mozgásával az eddigieknél testesebb roséra utal. Érett epres, málnás illatok és ízek jellemzik, melyhez kiválóan illik a tartalmas fogás. A krumpli ágyon fekvő mangalica érme mellett, zöldborsó, gyöngyhagyma, szalonna trió jelzi, hogy a vacsora csúcsára értünk. Érzésünk szerint itt a legjobb az ízharmónia, melyet a bor testének és az étel súlyának összhatása is kiegészít.
Szezonzáró-nyárköszöntő rozé borvacsora az ARAZ Étteremben
Végül, lezárásként az epres rozé egyik legszebb példáját a Sauska Rosét kóstoltuk Epres rétes madártej fagylalttal. A desszert elsőre kissé furcsa kettőséget mutat, a hideg fagyi és a meleg rétes egy tálra kerülésével, de kóstolva hamar eloszlik a kétely, melyhez a borválasztás is ideális. Gyümölcsbomba minden tekintetben, kellemes savérzettel és hosszú utóízével remek lezárása az estének.

Június utolsó csütörtökén egy kellemes, borok és ételek kiváló párosításával megkomponált rosé borvacsorával köszöntöttük a minden bizonnyal most már beköszöntő nyarat.
Winelovers borok az olvasás mellé