Terítéken a 100 legjobb bor, avagy kiktől dübörgött a Corinthia

Pintér Anita
2018. december 15., 08:00


Szeptemberben debütált a Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor magazinja, amelyben az idei év 100 legjobbnak ítélt boráról lehet olvasni. Az ehhez kapcsolódó kóstolónak az impozáns, karácsonyi fényekben tündöklő Corinthia Hotel adott otthont.
Terítéken a 100 legjobb bor, avagy kiktől dübörgött a Corinthia
Címlapfotó: Lontai Dóra
 
A bőség zavarában hajlamos elveszni az ember, így némi tudatosságot és (elő)szervezést igényel egy ilyen kóstoló, ha tényleg tanulni, tájékozódni akarunk. A Winelovers 100 rendezvényen szerencsére mindenki megtalálhatta a kedvére valót; a könnyed gyümölcsöstől egészen a felső kategóriás aszúkig széles spektumon mozogtak a kínált tételek.

Lássuk akkor, hogy  kalandos utazásunk során mik azok a gyöngyszemek, amiket jelen cikkben kiemelnék.
 
 
Utunk első állomása képzeletben Mádra vezetett, a környék egyik legnagyobb presztizsű borászatának standjához, a Holdvölgyhöz. A pincészetet sokaknak nem kell bemutatni, évről évre megbízható, kíváló tételeket dobnak a piacra; legyen szó száraz borról, késői szüretről vagy aszúról.  Hazai és nemzetközi borpiacon egyaránt szép eredményeket zsebelnek be, nem véletlenül. Az elsőként kóstolt Expression fantázianévre hallgató bor 100% hárslevelű a Betsek dűlőről. A még “serdülő” korában járó tétel nagyjából 1,5 év múlva lesz a valódi csúcsán. Illatában fehér szirmú virágok, körte, háttérben finom mézes jegyekkel, hordozva a dűlőre – és Mádra - jellemző ásványosságot. Szép savak, hosszú korty. Elegáns kezdés.

Még mindig a borvidéken járunk, de már a központban, Tokajban, azon belül is a Szerelmi pincesoron. Másodikként egy kabar került a poharunkba a Péter pincészettől. A kabar a furmint és a hárslevelű mellett egy picikét háttérbe szorul, sokan inkább csak édes borok alapanyagának használják, illetve házasítják. Ám a pincészet a 2017-es évjárat nagyszerű lehetőségeit kihasználva  megkísérelte megmztatni a fajta erényeit, száraz iskolázásban elkészítve. Sikerült. Nagy beltartalom, kiváló arányok, lédús korty, megannyi gyümölcs, élen a citrusokkal. A hordós érlelés jegyei mára szépen csatlakoztak a gyümölcsökhöz, így az összbenyomás maradandó borélményt nyújt! (És nem először: a 2016-os kabarjuk a Winelovers Tokaj Március Nagykóstolót megelőző teszten egészen meglepő magasságokig jutott.)
 
Terítéken a 100 legjobb bor, avagy kiktől dübörgött a Corinthia
Fotó: Pintér Anita

A Sanzon Tokaj még egy fiatal, új színfoltja a Tokaj-hegyaljai borvidéknek. Izgalmas feladat és egyben kihívás, amikor azonos fajtát kóstolunk különböző dűlőkről. Talán így lehet a leginkább megismerni , hogy  mennyire sokszínű az adott borvidék. Az első itt kóstolt tétel a Meszes dűlőről szüretelt Classic Furmint 2015 volt. Illatában elsőre a hordós jegyek dominálnak, vanília, kókusz, mogyoró, érett gyümölcsökkel megspékelve. Feszes savszerkezet, telt, meleg tónusú tétel. Lássuk mit tud ugyanez a fajta más termőhelyről! Poharunkban a Rány dűlőről szüretelt Furmint 2015. Az előzőhöz képest ő már jóval szikárabb, hűvösebb karakterű, szinte még szárnyát bontogató tétel. A Rány dűlő Olaszliszka egyik kiemelkedő termőhelye, nagyon ásványos, vulkanikus és mentás jelleget is hordoznak az itt született borok. A finom seprős érlelésnek és a termőhelynek köszönhetően nagyon komplex, hosszú lecsengésű, nem mindennapi reduktív élmény.

Az átvezetést a tanninok világába egy bubis öröm előzte meg. A Winelovers közös standjánál ritka kincsekre lehetett lelni.  A Kreinbacher Prestige Brut a maga 28. helyéve is közéjük tartozott.

Most pedig a teljesség igénye nélkül következzen néhány kedvencem a vörös kategróiából:
 
Mészáros Borház – Ohmerops Cuvée 2015
Klasszikus bordói házasítás. Nevét a gyurgyalag  madárról kapta, melynek latin neve a Merops. A szekszárdi borvidék jellegzetes madara. A bor illatában gyümölcsbomba, egy kis lekvárossággal megspékelve. Enyhén füstös, földes, avaros jelleg. Szép savak, nem bántó tannin. Izgalmas, összetett bor, az egyik nagy kedvenc az este folyamán.
 
Stier Pincészet – Merlot  2011
Bíbor szín. Gazdag aromavilág, benne étcsoki, kávé és egy kis animális jelleg.  A korty szinte szikár az érezhetően nem alacsony alkohollal együtt is. Elegáns, a különleges alkalmak nagy  vörösbora.
 
Tiffán’s Immortal 2015
Cuvée kékfrankosból, merlot-ból, pinot noirból és cabernet franc-ból. Dzsemes, lekváros, illatában valamivel intenzívebb, mint kortyban. Még fejlődésben lévő, bársonyos, nagyon szép bor. (Az “Immortal” szó jelentése: halhatatlan, örökkévaló.  Az egyik unoka, ifj. Tiffán Zsolt jelenik meg a címkén a felkelő napban, széttárt kezében a kancsóval és pohárral az örökkévalóság szimbólumaként.)
 
Thummerer Pince – Vili Papa Egri Cuvée Superior 2011
A pincészet zászlós bora. Nagy test, jelentős beltartalom. Gazdag aroma és ízvilág, melyben a piros bogyós gyümölcsök, fekete csokoládé és fűszerek sokasága dominál.  Hosszan érlelhető. Az ünnepek és különleges alkalmak  kihagyhatatlan  eleme.
 
Az este megkoronázását a pop-up kurzusok jelentetették, ahol a kiváló szakemberek és a kóstolt tételek segítségével olthatatlan tudásszomjunkat csillapíthattuk.
 
Terítéken a 100 legjobb bor, avagy kiktől dübörgött a Corinthia
Fotó: Pintér Anita

Az elsőn a legjobb magyar pezsgő, a Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2013 mutatkozott be, a második, aszú kurzuson pedig 3 pincészet 3 díjnyertes aszúját sorakoztatta fel.
 
Espák, Pajzos, Zsadányi ;  3 pincészet, 3 aszú, 3 stílus.
 
Elsőként Espák Pál 2014-es évjáratú 5 puttonyos aszúját vettük górcső alá, ami a Winelowers 100 listán a 16. hellyel büszkélkedhet. Joggal. Illatában kandírozott gyümölcsök, narancs és sárgabarack. Kissé hűvösebb jelleget mutat ízben és illatban is egyaránt. Komplex, egyensúlyban levő borkülönlegesség.

A Zsadányi pincészet 2000-ben jött létre Tállyán.  „Meglátni és megszeretni” – mesélte az indulásról a pincészet egyik alapító tagja, Árendás Eszter, aki az elmúlt 18 évben Tállya község fellendítésének is kulcsfigurája lett. A 24. helyet elért 2013-as 6 puttonyos aszút kóstolhattuk tőlük. Az a tétel a modern sítlusú aszúk táborát erősíti, virgonc, játékos, élénk savakkal, a cukorérzet nem émelyítő. A gasztronómiába tökéletesen beilleszthető tétel.

Az aszúk mámorban fürödve az igazi „cukorsokk” a végén jött. A Pajzos Tokaj 6 puttonyos aszúja 2013-ből egy igazi bájital. A kevésnek mondható sav mellé egy komoly cukorfok társul, 232 gr/l. Nagyon mézes, aszalt gyümölcsös, botritiszes jegyeket mutat. Ízben hosszú lecsengésű, krémes, nagyon komoly kuriózum.
 
A másik megtekintett pop-up kurzus a Hiltop Pincészet bemutatója volt. „Neszmély kincsei a chardonnay lencsén keresztül” című előadáson a pincészet nemrégiben debütált chardonnay dűlőválogatását kóstolhattuk meg. Kamocsay Ákos, az immáron 25 éves pincészet főborásza és társtulajdonosa kalauzolt el bennünket a virtuális neszmélyi kirándulásunkon. 2017-ben a különböző dűlőkről származó chardonnaykat külön-külön egymástól dolgozták fel. 1 évjárat,  6 különböző dűlőről szelektált, 6 különböző stílusú chardonnay.
 
Terítéken a 100 legjobb bor, avagy kiktől dübörgött a Corinthia
Fotó: Pintér Anita
 
Nézzük kostolási sorrendben:
  • Meleges-dűlő: Könnyed, fineszes elegancia. Ásványos, sós jelleg.
  • Keresztrét-dűlő: Trendi, fiatalos borok születnek ezen a dűlőn. Nem komplex, nem a mélységet kell bennük keresni.
  • Urbánkő-dűlő: Egyedi fűszerességű, elegáns borok születési helye. Figyelemre méltó terroir. Ásványos, nagyon szép minerális jegyek köszönnek vissza a pohárban.  
  • Faragó-dűlő: Robosztus borok bölcsője, a kifinomultság helyett az erős karakter jellemzi az innen szüretelt tételeket.
  • Páskom-dűlő: Dunára futó szőlőtőkék a hegy tetején. Északi fekvés, a nagykönyv szerint itt nem is kellene szőlőt termeszteni, ám a folyó jótékony hatása felülírja ezt. Sokszínű, komoly, harmonikus és telt tételek szülőhazája.
  • Birtokbor: Több dűlő szelektálása. Ennél a bornál nem az egyedi termőhelyi karakter megmutatása volt a cél, sokkal inkább az eddigiek „egybe foglalása”. Egy tétel, amiben az eddig kóstolt dűlők, stílusok találkoznak.
 
 Összegzésként elmondható, hogy hosszan érlelhető, még gyerekcipőben járó borok voltak. A kóstolási sorrend idővel vélhetően változni fog, mint ahogy a borok érettsége is. De egy biztos, az idő minden kérdésre választ ad és érdemes lesz ezt a sort újra elővenni, mint ahogy a 100-as lista minden egyes helyezettjét is. 
Winelovers borok az olvasás mellé