Mitől jobb az egyik bor mint a másik?

Borászportál
2024. január 15., 10:59


Ha a legismertebb borpontozási rendszert, az OIV 100-at vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy a megfelelő minőséget elérő borok valójában 80 ponttól fölfelé helyezkednek el. (Bár a 70 és 80 pont közötti borok is fogyasztási értékkel bírnak, ezekben  kisebb-nagyobb borhibák még fellelhetők.) 80-85 pont között technológiailag megfelelő, bár nem különösebben izgalmas borok találhatók. A BLIC rendszer (balance, lenght, intenity, complexity) 85 pontig egész jól működik, de mi van efölött? Mi a különbség egy 85, egy 90 és egy 95, netán 98-100 pontos bor között?
Mitől jobb az egyik bor mint a másik?
85 pont felett már egyértelműen ki kell bővíteni a borminőség szempontjait ahhoz, hogy az apró különbségek észlelhetőek legyenek. A FBLIICCAT rendszer segítségével gyakori kóstolás mellett viszonylag gyorsan elsajátítható, hogyan írható le tökéletesen a bor minősége.
 
FBLIICCAT szempontjait Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine dolgozta ki, és a következő elemekből áll:
 
  • Finesse
  • Balance
  • Lenght
  • Integration
  • Intensity
  • Complexity
  • Concentration
  • Age-ability
  • Tipicity (3T)
 
Finesz: szubjektívnek tűnik, valójában azonban sok kóstolás után viszonylag könnyen be lehet lőni, hogy fineszes-e a bor. Jennifer az egyik videójában igyekszik ezt elmagyarázni nekünk, szerinte a finesz a bor egyik olyan minőségi paramétere, amely annak szövetére, szerkezetére vonatkozik. Egyfajta kifinomultságot, eleganciát, szofisztikáltságot jelöl, amely a bor szerkezeti elemeire, leginkább a sav- és - vörösborok esetében - a tanninszerkezetére vonatkozik. Ha egy borról inkább a durva, rusztikus, vaskos, tolakodó szavak jutnak eszünkbe, akkor az biztosan nem fineszes.

Egyensúly: a bor egyes alkotóelemeinek (alkohol, sav, cukor, tannin) harmonikus összjátéka. Például egy aszú esetében a magas savak tökéletesen ellensúlyozzák a magas cukortartalmat, ezzel páratlan harmóniát alkotva.

Lecsengés, hosszúság: gyakran nem tulajdonítunk akkora jelentőslget neki, mint amekkorát kellene, pedig a bor hosszúsága minőségének egyik legfontosabb kifejezője. A következő kóstoláskor próbáljuk megválaszolni azt a kérdést, hogy mennyi ideig maradnak meg a "jó ízek" a szánkban a bor kóstolása után.
 
Mitől jobb az egyik bor mint a másik?
 
Integráció: mennyire épültek be a bor alkotóelemei, valamint az íz-, és illatjegyek az összképbe. Hasonló, mint a balance, de ennek a szempontnak az elemzésekor az aromatikára, a hordóhasználatra is hangsúlyosabban érdemes figyelni.
 
Intenzitás: az illat-, és ízjegyek intenzitását jelenti vagyis mennyire erőteljesek az illatok, ízek a pohárban.
 
Komplexitás: az aromakorongon kör alakban helyezkednek el az egyes illat- és ízjegyek, különböző kategóriákban, mint például gyümölcs, fűszer, virág stb. Minél több részt be tudunk satírozni a bor kóstolásakor, annál összetettebb a bor. 

Koncentráció: arra utal, hogy a bor alkotóelemei milyen mélységben és sűrűségben jelennek meg.
 
A koncentráció az erőt fejezi ki, míg az intenzitás azt, hogy mennyire jelenik ez meg. Egy német Riesling lehet például intenzív aromajegyekben, de nem valószínű, hogy koncentrált lesz, nincs meg az a sűrű szövése, textúrája kóstoláskor.

Eltarthatóság: inkább érlelhetőségre érdemes itt gondolni, nem pusztán arra, hogy a bor ugyanilyen jó lesz-e néhány év múlva, hanem inkább arra, hogy idővel még jobb lesz-e. A bor struktúrájára vezethető vissza, hogy mennyire érlelhető egy bor.
 
Minden bornak van egy életgörbéje és a kérdés, amit el kell döntenünk, hogy az adott bor jobb lesz az idő múlásával és olyan tulajdonságokat szerez, amelyeknek örülünk és egyben izgalmas is lesz vagy ellenkező a helyzet.

Tipikusság - fajtára (Tipicity - Grape/ Variety), termőterületre (Tipicity -  Origin/Terroir), stílusra (Tipicity -  Style) vetítve vagyis kóstolás közben keressük a hely, a termőterület, a fajták vagy akár a stíluson belüli jellegzetes tulajdonságokat. 
 
Megválaszolva a címben feltett kérdést: A különbség a 85, 90 és 100 pontos bor között a fentiekre adott válaszok mentén keresendő. Minél több szempontra adunk plusz értéket ezekből, annál több pontot kaphat a bor, és ez jelzi a közöttük levő finom különbségeket.
 
Hol tanulhatsz a FBLIICCAT rendszerről?
 
A FBLIICCAT rendszerre épít a Winelovers Grandon az ECSTASY OF GOLD - Hogyan nyerjek aranyérmet egy nemzetközi borversenyen? című mesterkurzus.
 
Bár a kurzus elsősorban borászoknak, borászati szereplőknek szól, bármely borkedvelő számára értékes tudást ad a borpontozásról, a borok minőségi kritériumairól.
 
Mitől jobb az egyik bor mint a másik?

 
A kóstolás a Toszkán minőségi vörösbor piramis alapján 6 tétel borral történik, az elméleti háttér gyakorlati szemléltetése céljából:

Chianti DOCG
Chianti Superiore DOCG
Chianti Classico DOCG
Chianti Classico Riserva DOCG
Chianti Classico DOCG Gran Selezione
Brunello de Montalcino DOCG
 
 
Az idézetek Kielmayer Kristian Vinoporton megjelent cikkéből valók.

Winelovers borok az olvasás mellé