Hasonmások és elfajzottak I. rész: fehérszőlők

Vinoholic
2020. március 24., 15:56


Összehasonlító borkóstoló: néhány kárpát-medencei fajta helye a világban
Hasonmások és elfajzottak I. rész: fehérszőlők
A Kárpát-Medence mindig is gazdag tárháza volt a zamatos zöldségeknek és gyümölcsöknek, köztük a borszőlőknek is. Az itt termett borok különösen komplex aromákkal bírnak, mindamellett, hogy magukban hordozzák a világfajták nagy részének jól ismert karaktereit is. A szocialista tömegtermelés és a nyugati nyitás divathullámai ugyan háttérbe szorították ezeket az értékeket, de szerencsénkre maradtak túlélők is bőven. A továbbiakban olyan Kárpát-medencei fajtákat mutatok be, amelyek hasonló karakterisztikákat mutatnak világfajtákkal, azon felül két „elfajzottat” is, amelyek megfelelő bánásmód mellett képesek több jellemvonását is ötvözni a világban népszerű fajtáknak.
 
 
HASONMÁSOK
 
Olaszrizlig, mint a magyar szürkebarát (Pinot Gris)
 
Elszász környékén a rizling adja a hírnevet, a szürkebarát pedig a szépséget, amit az észak-olaszok és az oregoniak (USA) hosszú évek óta próbálnak utánozni. Az elszászi szürkebarátot mélység és gazdag aromák jellemzik, szemben az amerikai és olasz klónok felszínes finomkodásával. Az elszászi szürkebarát koncentrált, gazdag bor, tele keserűmandula, őszibarack, gyömbér, vanília és földaromákkal. Az olasz és amerikai borok jóval könnyedebbek, roppanósabbak, tele citrus és minerális tónusokkal. A szürkebarát héjon erjesztve rozé színű bort ad, a hordós erjesztés/érlelés pedig kifejezetten jót tesz a karakterének. Izgalmas tételek még Szlovéniában, illetve Ausztriában találhatóak, ahol Grauburgunder-nek nevezik.
 
MARJAN SIMCIC, PINOT GRIGIO
 
Termelő: Marjan Simcic
Ország: Szlovénia
Régió: Goriška Brda
Márkanév: Brda Classic
Szőlőfajta: Szürkebarát
Évjárat: 2018
Kóstolás: 2019 október

Ennek a szlovén szürkebarátnak az íze és illata olyan, mint egy jól elkészített provence-i rozéé. Piros bogyós gyümölcs rétegek, csonthéjasok és némi likőr. Királyi struktúra erős savgerincre és ásványokra építve. (9,0 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt.
 
Az olaszrizling kétféle arculatáért nem kell bejárni a világot, elég a Dunától keletre és nyugatra kóstolni. A Balaton-felvidéken, illetve Somló környékén minerális és keserűmandulára emlékeztető ízeket ad, ezzel szemben Mátraalján, Egerben és Bükkalján könnyedebb struktúrával, virágosabb ízekkel kápráztatja fogyasztóit. Ami közös minden régióban, az a rezedára emlékeztető íz. Hordós érlelésre kiválóan alkalmas. A fajtával szintén kísérleteznek héjon erjesztéssel hazai és határon túli borászok, jelenleg inkább kevesebb, mint több sikerrel.   
 
SZÁSZI, SZIGLIGETI KABÓCÁS OLASZRIZLING 2015
 
Termelő: Szászi Endre
Ország: Magyarország
Régió: Badacsony
Márkanév: Szigligeti Kabócás
Szőlőfajta: Olaszrizling
Évjárat: 2015
Kóstolás: 2019 június

Lélegzetelállító illat, tele őszibarackkal, virágporral és egy pici mézzel. Az illathoz hasonló ízvilág, ami kiegészül egy hosszú keserűmandula ízzel a közepétől.  Ez a bor szintén bizonyítéka annak, hogy az olaszrizling tökéletes termőtalajt talált Közép és Felső Magyarországon. (8,8 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt. A 2018-as évjáratot pedig akár rögtön meg is vásárolhatod a Winelovers webshopban, házhoz szállítják neked.
 
Cserszegi, a mi elegánsan aromás borunk

Kétféle aromatikus bor létezik: az egyik olyan, mint a sauvignon blanc, ahol az ízek a száj egy bizonyos pontján hatnak; a másik pedig olyan, mint a tramini, ahol a fűszeresség ködszerűen teríti be a szánkat.
A sauvignon blanc-t -akárcsak a chardonnay-t, a világ minden részén termesztik, de a fajta Loire völgyi és Új-zélandi interpretációja a legsikeresebb. Új-Zéland hűvös éghajlati viszonyai között gyakorlatilag az UV sugárzás érleli teljesre a szőlőt és ad egyedi, eltérő karaktert a bornak. Az újvilági sauvignon blanc-ok erőteljesebb gyümölcsössége (citromfű-passiógyümölcs) és magasabb alkoholfoka kiválóan ellensúlyozza kristálytiszta savasságát. Az Új-zélandi stílus nem érlelhető sokáig, mert spárgás aromákat vehet fel. A Loire-völgyi sauvignon blanc jóval visszafogottabb, elegánsabb, szinte „rágható” a mineralitása. A herbális és gyümölcsös aromákat „puskaporköd” egészítheti ki, legfőképpen Pouilly-Fumé stílusban. Rövidebb, 1-2 éves palackos érlelése kifejezetten előnyös. Hozzánk legközelebb Szlovéniában és Ausztria déli részén, Stájerországban kóstolhatunk nagyon szép tételeket.
 
MARJAN SIMCIC, SAUVIGNON BLANC, OPOKA 2017
 
Termelő: Marjan Simcic
Ország: Szlovénia
Régió: Goriška Brda
Márkanév: Opoka
Szőlőfajta: Sauvignon Blanc
Évjárat: 2017
Kóstolás: 2019 október

Ez a bor nagyon érdekes interpretációja a sauvignon blanc fajtának: trópusi gyümölcsök, fű és citrusok az orrban, a szájban. A szájüreget simogató krémesség és egy végtelenbe tartó savgerinc izgalmas kombinációja. A tökéletesség netovábbja. (9,2 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt.
 
A tramini a tiroli Tramin településről származik, de igazán híressé az elszásziak tették. A traminire ugyanaz igaz, mint a szürkebarátra, hogy az olasz változat egy sokkal könnyedebb, kifinomultabb stílust képvisel a franciával szemben.
 
KREINBACHER, TRAMINI 2016
 
Termelő: Kreinbacher
Ország: Magyarország
Régió: Somló
Márkanév: Tramini
Szőlőfajta: Tramini
Évjárat: 2016
Kóstolás: 2017 október

Részben saválló tartályban, részben pedig akáchordóban erjesztett bor. Impresszív mustillat virágos tónusokkal. Az ízvilága nagyon hasonló, tökéletesen visszatükrözi a tramini karaktereit, tele elragadó szőlő és trópusi gyümölcs aromákkal melyeket minerális érzet és édes utóíz követ. Kiegyensúlyozott, kifejező bor, de meglehetősen unalmas és könnyen érthető. (8,5 pont).

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzetet itt olvashatod el. Vásárold meg a Kreinbacher traminit a Winelovers webshopban házhozszállítással!
 
A mi cserszegi fűszeresünk a tavaszi mező virágainak illatát varázsolja a szánkba. Fűszeres, virágos illatok, ezek közül is hűvösebb környezetben bodzavirág és citrusok fókuszáltan, melegebb környezetben, vagy később szüretelve ködszerű muskotály ízekkel telítve. Talán nem véletlen, hogy a neszmélyi Hilltop borászat Woodcutters White névre keresztelt cserszegije 1998-ban a britt IWC-n (International Wine Challange) az év fehérbora lett, éppen abban az időszakban, amikor az illatos stílus legújabb képviselői, az Új-zélandi sauvignon blanc-ok elkezdtek hódítani a szigetországban. A cserszegi fűszeres nagy előnye, hogy savait hőségben sem veszíti el, ami különösen vonzóvá teszi a globális felmelegedés közepette. Frissen mutatja legszebb arcát, sokáig érlelve ízei sajnos „szappanosodhatnak”. 
 
SEBESTYÉN, CSERSZEGI FŰSZERES 2018
 
Termelő: Sebestyén
Ország: Magyarország
Régió: Szekszárd
Márkanév: Cserszegi
Szőlőfajta: Cserszegi fűszeres
Évjárat: 2018
Kóstolás: 2020 január

A fajta visszafogott verziója. Kedves, de átlagos illat, ami passziógyümölcsöt és muskotályt fejez ki némi lime kíséretében. Erősen vibráló és lebilincselően aromatikus ízvilág, tele maracujával, grapefruittal és lendületes citrommal. A struktúra és az egyensúly alapján megállapítható, hogy a szüret tökéletesen lett időzítve. Sajnos, a hozzáadott buborékok inkább csökkentik, mint növelik az élvezeti értéket. (8,5 pont)

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzetet itt olvashatod el. Vásárold meg a szekszárdi Sebestyén pince 2018-as cserszegi fűszeresét a Winelovers webshopból házhozszállítással!
 
Sárga a mi muskotályunk
 
A sárgamuskotály kicsit savasabb, mint a hasonló virágos-édeskés-muskotályos karaktereket mutató fajtatársa, a francia muscat ottonel. A sárgamuskotály talán a legrégebben megtalálható fajta a Kárpát-Medencében. Tokaj-Hegyalján egyre népszerűbb, mivel korán érik és jó aszú alapanyag. Sajnos a Balaton-Felvidéken egyre inkább a muscat ottonel kerül előtérbe.  
 
FEHÉR ELFAJZOTT
 
Furmint, mint chardonnay, rizling és egy kis sauvignon blanc
 
A furmint több nemzetközi fajta karaktereit képes ötvözni: a gazdagsága, pezsgőkészítésre való alkalmassága és hordós érlelési potenciálja a chardonnayra emlékeztet; a savgerinc és a mineralitás a rizlinget juttatja eszünkbe; mindent átható aromatikus vonásai pedig a sauvignon blanc-kal hozzák összefüggésbe. A legkarakteresebb furmintok, ha nem túlzottan fahordósak, a Chablis chardonnay-kra emlékeztetnek. Palackos érlelési potenciálja ugyan elmarad a rizlingétől, de rövidebb időhorizonton hasonlóan izgalmas változáson megy keresztül. A furmint legszebb arcát Somlón, Tokaj-Hegyalján és a Balaton-Felvidéken mutatja.
 
SOMLÓ KINCSE, FURMINT 2017
 
Termelő: Somló Kincse Kézműves Kispince
Ország: Magyarország
Régió: Somló
Márkanév: Somló Kincse
Szőlőfajta: Furmint
Évjárat: 2017
Kóstolás: 2020 február

Erősen aromatikus illat, tele hársfamézzel és barackszerű csonthéjasokkal. Komplex, aromatikus és kiegyensúlyozott ízvilág, zöldalma, fehér barack és sok-sok mineralitás, amelyek nagyon jó egyensúlyt képeznek a friss gyümölcsök és az ásványos ízek között. (9,3 pont)    

Eredeti angol nyelvű kóstolási jegyzet itt olvasható el. Vásárold meg a Somló Kincse 2017-es furmintját a Winelovers webshopból házhozszállítással!
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé