Az alkoholos májbetegség három stádiuma

Borászportál
2018. augusztus 31., 16:08


Alkoholfogyasztás - Tudja, hogy mennyi alkohol, azaz hány deci tömény, sör, vagy bor vezet részleges, vagy visszafordíthatatlan májkárosodáshoz? A belgyógyász, Dr. Dobi Gyöngyi válaszol.
Az alkoholos májbetegség három stádiuma
 
Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll. Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is.
 
Toxikus alkoholmennyiség
A máj toxikus alkoholmennyiségének határa egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont 20 g/nap mennyiségű alkohol fogyasztása még megengedett, a tartós fogyasztás, és a határérték rendszeres túllépése azonban májkárosodáshoz vezet.
 
Első stádium: tiszta zsírmáj
A gyulladás nélküli tiszta zsírmáj (steatosis hepatis)stádiumában a károsodás még visszafordítható, ha a beteg az alkoholt véglegesen elhagyja. Panaszt többnyire nem okoz, általában hasi UH vizsgálat során veszik észre a megnagyobbodott, zsírosan átalakult májat. A laborokban a GOT és GPT emelkedett lehet. Kezelést nem igényel.
 
Figyelem! Tiszta zsírmájat az alkoholon kívül más is okozhat. Leggyakrabban elhízott egyénekben észleljük, de kialakulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, cukorbetegekben, tartós éhezés során is.
 
Második stádium: gyulladásos zsírmáj
Gyulladásos jelekkel rendelkező zsírmáj (alkoholos steatohepatitis) esetén a betegség kimenetele a sejtkárosodás mértékétől függ. A folyamat gyógyulhat, de sajnos kialakulhat májelégtelenség, ami halálhoz is vezethet. Enyhe formában csak májmegnagyobbodás, kismértékű sárgaság észlelhető. Közepesen súlyos esetben fokozottabb sárgaság, étvágytalanság, hányinger-hányás, jobb bordaív alatti fájdalom jelentkezik. Súlyos esetben akár májkóma állapotába is kerülhet a beteg, többnyire jelentős mennyiségű italfogyasztást követően alakul ki.
 
A diagnosztikában a laborvizsgálatoknak van elsődlegesen szerepe. Vérszegénység észlelhető, gyakori a vérlemezkék számának csökkenése is, a fehérvérsejt szám emelkedett lehet. Az enzimek közül a GOT és GPT emelkedett, nő a GGT és a bilirubin szintje, az albumin értéke viszont csökken.
 
Kezelésében az alkohol teljes és végleges elhagyása, valamint szteroidok alkalmazása az elsődleges. Fekvőbeteg intézetben történik az ellátás.
 
Harmadik stádium: májzsugor (májcirrózis)
A májzsugor (májcirrózis, cirrhosis hepatis) végleges szöveti károsodást jelent, a folyamat már visszafordíthatatlan, gyógyulás csak májátültetéssel érhető el. Általános tünete a fáradtság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság, fogyás. A bőrön különböző elváltozások jelenhetnek meg. A pókjegy (póknaevus) pirosas, pókszerű, hálózatos értágulat, gyakori a tenyerek és a talpak vöröses színeződése, a bőr elvékonyodása, viszketése. Sárgaság is lehet, elsősorban a szemen. A hormonális rendszer működése is zavart szenved: férfiakban nőies jegyek megjelenése (csökkent szőrzet, a mell megnagyobbodása) és potenciazavar alakul ki, nőkben menstruációs zavarok léphetnek fel.
 
 
Az alkoholos májbetegség három stádiuma
A három szint (fotó: Webbeteg)
 
A betegség előrehaladásával, a májfunkció egyre inkább kimerül. Ekkor már a szövődmények kialakulása is észlelhető. Fokozódik a sárgaság (icterus), vérzékenység lép fel, a beteg lefogy, májkóma alakulhat ki. A véráramlás átalakulása miatt a nyelőcsőben vénatágulatok képződhetnek, melyek megrepedése súlyos, életveszélye vérzést okozhat. Ugyancsak a véráramlás zavara miatt alakul ki a hasvíz. Késői szövődményként májdaganat keletkezhet.
 
Mértékletes fogyasztás
A nagyobb vagy közepes mennyiségű rendszeres alkoholfogyasztás vázolt káros hatásai ellenére nem szükséges lándzsát törnünk a teljes absztinencia mellett. Létezik mértékletes alkoholfogyasztás, ami még hasznos is, ám nem a korábban alkoholisták számára. A francia vörösbor termelő vidékeken figyeltek fel először arra, hogy a bortermelők, kismennyiségű, de rendszeres borivók között a koszorúér betegség ritkább és enyhébb lefolyású, kevesebben kapnak pl.: szívinfarktust. Ma már a kutatás ennek a védő hatásnak a pontos mechanizmusát is felderítette:
  • férfiaknál max. 40 g/nap (kétszer fél deci tömény, vagy kétszer fél liter sör, vagy kétszer 2 deci bor lehet)
  • nőknél ennek éppen a fele, max. 20 g/nap
  • hetente két alkoholmentes napot is ajánlatos tartani.
 
A kardiovasculáris betegségek előfordulása a mérsékelt alkoholfogyasztók között az absztinensekével összevetve 30-40%-al kevesebb, tehát a védő hatás jelentős. Az alkohol és a kardiovasculáris betegségek fordított összefüggését leírták II. típusú diabéteszben (cukorbetegség) szenvedők körében is. A jó hatás független az alkohol fajtájától.
 
Az alkohol kardiovasculáris protektiv hatását a
  • szérum HDL-koleszterin (védő-koleszterin) szintet emelő -ami több közlemény szerint kb. 30%-os,
  • a fibrinolitikus aktivitást növelő és
  • trombocyta aggregáció gátló hatása révén fejti ki,
  • miközben vörösbor esetében ehhez hozzájárul a benne található antioxidánsok (alfa-tokoferol) LDL-koleszterin színt csökkentő hatása is.
 
Ugyanakkor kiderült, hogy az alkohol első metabolítja, az acetaldehid megnöveli legalább tízféle carcinoma (rák) és a májcirrhosis rizikóját. Egyes közlemények szerint például az emlőrák kockázatát 10%-kal emeli. Így, az alkohol rákkeltő hatásának ismeretében a biztosan ártalmatlan napi alkoholmennyiséget nem lehet meghatározni. Vagyis ma még nem megalapozott, hogy az absztinensek számára rendszeres alkoholfogyasztást javasoljunk.
 
Tehát ma még a vita nem dőlt el a mérsékelt alkoholfogyasztást illetően. A tényeken alapuló orvoslás berkeiben még folyik az érvek és ellenérvek felsorakoztatása...
 
A májbetegség gyógyítása
Laboratóriumi vizsgálat során a máj csökkent szintetizáló képességének jelei észlelhetők, vérszegénység alakul ki, általában csökken a vérlemezke- és fehérvérsejtszám is. GOT, GPT, bilirubin emelkedés gyulladás fellángolása idején észlelhető. A diagnózisban a hasi UH vizsgálat is segíthet, amely egyenetlen felszínű, zsugorodott májat mutat. Pontos diagnózis szövettani mintavétellel adható.
 
Kezelésében az alkohol teljes elhagyása mellett a szövődmények kialakulásának megelőzése, illetve a már kialakultaknak a kezelése a cél. Az általános terápia része a vízhajtók szedése, gyomorsav szintézis csökkentő gyógyszerek adása, a véráramlás megváltozásának előrehaladását gátló szerek (propranolol típusú vérnyomáscsökkentők) alkalmazása. Vízhajtó terápiával nem csökkenthető hasvíz esetén annak lecsapolása szükséges a has bőrén át bevezetett tűn keresztül.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé