Budapest Folk Fest idén is!

Borászportál
2013. április 09., 16:03


Népzene - A 2013-as Budapest Folk Fest negyedik a sorban, mely ebben az évben is a város tavaszi-nyári fesztiválindító fesztiváljának számít, ahol ezúttal előtérbe kerülnek a Lányok, a bor, az ország prímásai, de lehet majd hallani csodákat cimbalmosoktól, sőt, az "ördög hegedűse" ezúttal citerán fog koncertet adni.
Budapest Folk Fest idén is!
 
Prímások a porondon
A Budapest Folk Fest 2013 a Hagyományok Házában a Rendhagyó Prímástalálkozó második lemezének bemutatójával veszi kezdetét április 17-én. A Fonóban ugyanazon a napon különleges vendégek érkeznek a ház nyitása óta minden szerdán működő, hagyományos szerdai HaTeHa táncházba: a Kárpát-medencei vonós népzene emblematikus bandája, a Szászcsávási Zenekar lesz a házigazda, akik felváltva muzsikálnak az Üsztürüvel. (A Hagyományok Házában váltott jegyek érvényesek ugyanaznap a Fonó HaTeha táncházába is.)
 
Csak Csajok
Április 18-án csütörtökön „Csak Csajok” címmel igazi őszművészeti női prémiumprogramot kínál a Fonó: Csurák Erzsébet selyemfestő kiállításmegnyitóját Heten Herczku ÁgivalSzalóki Ági Tik TrióTintér Gabriella és az idén a szerdai táncházakban végig muzsikáló Szeret koncertek követik. A Folkkocsmában női prímások muzsikálnak. Az este folyamán bemutatják Szirmay Zsanett és barátai, fiatal textil- és ruhatervezők minikollekcióját, de borkóstolóra is sor kerül majd.
Budapest Folk Fest idén is!
A Heten Herczku Ágival nevű formáció
Cimbalmosok a házban
Április 19-én pénteken a cimbalom lesz a középpontban. A hangszer jelenlegi formában jellegzetesen magyar találmány, de az utóbbi évtizedekben hazánk mellett elsősorban Romániában virágzik. Ezt tükrözi a fellépők névsora is. Giani Lincan román származású, Hollandiában élő cimbalomművész magyar zenészekkel együtt lép színpadra. Marcel Comendant moldáviai születésű, Szolvákiában élő művész saját együttesével a PaCoRa Trióval érkezik. A hazai művészeket a magyar cimbalomzene és a magyar világzene nagy klasszikusa, Balogh Kálmán és a Gypsy Cimbalom Band képviseli, valamint a fiatalok részéről az egyik legizgalmasabb, az elmúlt évben számos elismeréssel díjazott formáció cimbalmosa, zenekarvezetője Tárkány-Kovács Bálint, aki együttesével, a Tárkány Művekkel lép fel.
Budapest Folk Fest idén is!
Giani Lincan
„Van benne muzsika!”
Április 20-án, szombaton emblematikus hazai együttesekkel keresik az Év Népzenész Borát a kiállító hazai prémium borászatok kínálatából.  A zenei kínálatban: a Söndörgő, a Tükrös Együttes, a FolkEmbassy – Népzenei Nagykövetség és az Erdélyi zenészek válogatott zenekara található. Az este tiszteletbeli házigazdáji a gyimesi Szellő néptánccsoport és a Zerkula és a Kolo zenekarok.
Andok mise
Április 21-én délután a BMC zenei központban Mauricio Vicencio szerzeménye, az Andok mise hanzik el a Los Gringos együttes előadásában mintegy 50 fős kórussal. Közreműködik az All The Ages, a Bástya, és a Capo di Tutti i Capi kamarakórusok. A Los Gringos andoki, elsősorban ecuadori, perui, bolíviai népzenét játszik, és olyan magyar tagokból áll, akik elkötelezett rajongói és többségében már 20-25 éve művelői ennek a kultúrkörnek.
Budapest Folk Fest idén is!
A lenyűgöző Andok mise
Lajkó lemezbemutató
A vasárnapi gálán, április 21-én Lajkó Félix új, citerás lemezének bemutatójára kerül sor a frissen megnyitott BMC zenei központban. Éppen egy éve, a Budapest Folk Fest nyitónapján muzsikált először koncerten Lajkó Félix gyermekkori hangszerén, az életében különleges szerepet játszó citerán. Azóta eltelt egy év, a repertoár számos hazai és külföldi koncerten formálódott, többek között Roby Lakatossal is a MÜPÁ-ban, s végül megszületett az ördög hegedűségek első citerás albuma. Az est további fellépői is különleges zenei élményeket ígérnek: Lukács Miklós-Borbély Mihály duó, Yengibarjan David triója és különelges vendége a jereváni örmény dudukművész Gevorg Dabaghyan, világhírű zenész , egy nagyszerű iskola folytatója és átadója. A duduk egy ősi, valószínűleg örmény eredetű duplanádas fúvóshangszer, több Közel-Keleti országban megtalálható, de az örmény mesterek vitték tökélyre!
Budapest Folk Fest idén is!
***
A fotók a Fonó Budai Zeneháztól származnak.
Winelovers borok az olvasás mellé