Felejthetetlen karácsonyi menük #8: mákos mousse torta és cabernet franc

Borászportál
2020. december 07., 09:05


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. A mai fő összetevőnk, a mák nem egyszerű alapanyag, de mi megtaláltuk a tökéletes társát. 
Felejthetetlen karácsonyi menük #8: mákos mousse torta és cabernet franc
Címlapkép: gergelyne.blogspot.com
 
Az étel: Mákos áfonya mousse torta
 
A mák elengedhetetlen kelléke a karácsonynak, nem meglepő, hogy egy mákos recept is bekerül a sorozatunkba. Ennél jóval érdekesebb, hogy megjelenik a villányi Günzer Családi Birtok cabernet franc-jának aromái között az áfonyával együtt. Ugye így már teljesen egyértelmű, hogy ehhez a borhoz egy mákos áfonya mousse torta lesz a legmegfelelőbb desszert párosítás? Habkönnyű torta, ahol nemcsak íz ízek, de a színek harmóniája is tökéletes! Ha nem hiszed, járj utána!
 


Hozzávalók

A piskótához
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
 
A mákos- és áfonyás habhoz
  • 25 dkg fekete áfonya
  • 15 dkg őrölt mák
  • 5 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 10 g zselatinpor
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
 
1. A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben fokozatosan adagolva hozzá a cukrot.
2. Óvatosan belekavarjuk a tojások sárgáját, végül a kakaóval elkevert lisztet is.
3. A masszát egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben, kb 12 perc alatt megsütjük (tűpróba).
4. Elkészítjük a kétféle mousse-t: a tojássárgáját egy edényben a cukorral habosra kikavarjuk. Felöntjük a tejjel, és vízgőz felett, állandóan kavargatva addig főzzük, amíg kissé sűrű lesz. Tejfőző fazékban még jobb, mert azt direkt tehetjük a tűzre.
5. Az áfonyát megmossuk, és összeturmixoljuk.
6. A tojásmasszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe az őrölt mákot, meg a citromhéjat kavarjuk, a másik felébe pedig az áfonyát.
7. A zselatinport elkeverjük 1 dl hideg vízben, és lassú tüzön, kavargatva langyosra melegítjük, hogy a zselatinpor feloldódjon.
8. A tejszínt kemény habbá verjük.
9. A zselatin felét és a tejszínhab felét a mákos masszához kavarjuk, a másik felét pedig az áfonyás krémhez.
10. A kihűlt piskótát a formában hagyjuk, ráöntjük először a mákos habot, erre pedig az áfonyás habot.
11. Szépen elsimítjuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ezután szépen szeletelhető.
 
Megjegyzés: áfonya helyett készíthetjük más erdei gyümölccsel, például szederrel, annál is inkább, mert az is megjelenik a bor ízvilágában.
 
A bor: Günzer Családi Birtok (Villány) Villányi Franc Prémium 2016
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #8: mákos mousse torta és cabernet franc
 
Bor adatok
Évjárat 2016
Fajtaösszetétel 100% cabernet franc
Alkohol 13,5%
Savtartalom 5,2 g/liter
Maradékcukor-tartalom 1,2 g/liter
Cukormentes extrakt 27,7 g/liter
 
Szőlészet
Dűlő Jammertal, Csillagvölgy, Dobogó
Művelésmód Alacsony kordon
Tőketerhelés 1-1,5 kg / tőke
Szüret időpont október vége
 
Borászat
Érlelés Francia hordó, magyar hordó
Érlelési idő 24 hónap
Potenciál 8 év
Besorolás DHC-Premium
Termelt mennyiség 9 000 palack
 
Cabernet Franc három dűlőből; Jammertal, Csillagvölgy és Dobogó. Jammertal katlanhatás, magas érési potenciál. Csillagvölgy gyümölcsös, elegáns fajtajelleg. Dobogó testes és karakteres. Az egy vessző egy fürt elv alapján készült, tudatos és mértékletes hordóhasználattal. Egy igazi villányi Cabernet Franc válogatás a Villányi-hegység szomszédos dűlőiből.
 
A két év kis fahordós érlelés után sok és markáns a tannin, amit szépen alátámaszt a hatalmas test és az intenzív gyümölcsösség: szeder, szamóca, áfonya. Emellett gyógynövények, mák és fekete olívabogyó. Komoly befektetés az érlelhetőség ígéretével.