Hogyan készülj fel egy borkurzusra, hogy biztosan sikeres legyél?

Borászportál
2018. november 13., 17:04


Egy borkurzus már jóval azelőtt elkezdődik, hogy a hallgatók beülnek az első órára. 5 egyszerű tipp a Borkollégium ajánlásával, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a tanfolyamból.
Hogyan készülj fel egy borkurzusra, hogy biztosan sikeres legyél?
Mielőtt mutatnánk az ígért 5 pontot, érdemes tisztázni, hogy a sikeres és hatékony tanulás a borról a megfelelő kurzus kiválasztásával kezdődik (tekinthetjük 0. pontnak). Hatalmas a választék itthon is, és nehéz eligazodni benne. Egészen másfajta képzésre van szüksége például annak, aki sommelier-ként szeretne dolgozni, mint annak, aki borászati szaktanácsadó lenne és megint más annak, aki csak hobbiból ismerkedne a borokkal. Ezzel kapcsolatban egy korábbi rövid és jól áttekinthető cikkünkben nyújtottunk segítséget. 
 
1. Fontos tudni, mit várnak el

Mielőtt elkezdődik a kurzus, érdemes megnézni, mi a tematikája és a végén mit kérnek számon. A Borkollégium által kínált WSET-kurzusok esetében könnyű dolgod van, ugyanis mindegyik szinthez tartozik egy úgynevezett „specification”, ahol leírják, a tanulás végén mik azok a sarokpontok, amikre a vizsgán rákérdezhetnek, milyen feladatokból áll össze a teszt, és hogyan zajlik az értékelés. Ráadásul mindehhez már a beiratkotás előtt hozzáférsz, ehhez elég felmenned a WSET honlapjára.
 
Tipp: Ha elolvasod a specifikációt, tudni fogod, mire összpontosítsd a felkészülés során a figyelmedet. 
 
 
2. Olvasd el a tankönyvet, mielőtt elkezdődik a kurzus
 
A WSET alapfoknál erre még nincs szükség, ugyanis minden elhangzik magukon az előadásokon. Feljebb lépve azonban már érdemes előreolvasni, kicsit készülni az órákra.

WSET 2-es és 3-as szinten (középfok ill. felsőfok) a csomagnak egy tankönyv és egy munkafüzet is a részét képezi, ezeket beiratkozás után, akár már a kurzus előtt elkérheted a tanfolyamot szervező intézménytől, jelesül a Borkollégiumtól. A tankönyv tartalmaz mindent, amire a sikeres elméleti vizsgához szükséged van (WSET 3-tól fölfelé ehhez még jön a vakkóstolás is). Fontos tudni, hogy a WSET-kurzusok óramenete úgy van megtervezve, hogy feltételezi, a hallgatók óra előtt elolvasták az adott óra anyagát. A tantermi foglalkozások ezért inkább arról szólnak, hogy a tanárral átnézitek, rendszerezitek és a kóstolás során a gyakorlatban is hasznosítjátok az otthon megszerzett ismereteket.
 
Tipp: Készülj fel mindig az adott órára, ott aztán rendszerezni tudod az ismereteidet, ha valamit nem értettél otthon, azt rögtön tisztázhatod. 
 
3. Fejleszd az érzékszerveid memóriáját
 
Felsőfokon illetve a diplomakurzuson nagy hangsúlyt fektetnek a kóstolási technikára, a vizsgán vakkóstoló alapján kóstolójegyzetet is kell készítened. Ehhez fel kell tudni ismerni stílusokat, minőséget és ezeket érzékletesen le kell tudni írni.

A legtöbb hallgató ettől a résztől szokott félni, pedig ez gyakorlással ugyanúgy fejleszthető, ráadásul nincs szükség másra, csak az orrunkra és a szánkra. Mostantól minden egyes pohár borra próbálj különös figyelmet fordítani! Hagyj mindig elég időt, hogy eldönthesd, a szagolt, kóstolt aromák mire emlékeztetnek, milyen korábbi élményhez tudod kapcsolni őket.

Ha kezdetben nem tudod beazonosítani a szagokat, ízeket, ne csüggedj, nem vagy egyedül. Az agyunknak szüksége van a tréningre. Érdemes kezdetben a szaglószerved memóriáját fejlesztened. Menj ki a természetbe, a piacra, illatok kavalkádjával fogsz találkozni. Minden WSET szinthez tartozik egy úgynevezett Systematic Approach to Tasting, vagyis kóstolási segédlet, ami a leíráshoz használandó kifejezéseket tartalmazza, valamint egy kapcsolódó borszótár a borban megjelenő aroma- és ízjegyekkel. Nézd meg, forgasd őket, hogy elsajátítsd a szókincset.
 
Tipp: Menj és szagold meg a rózsát! És minden mást is!
 
4. Légy realista a követelményeket illetően
 
Az idő megfelelő beosztása, függetlenül a tevékenységtől, mindig egy nehéz feladat, a halogatás szinte mindannyiunkat megkísért.
Mielőtt jelentkezel a WSET-kurzusra, mindig gondold át, hogy rá tudod-e szánni a szükséges időt. Minden WSET-kurzusnál meg van adva – a Borkollégium honlapján is elérhető –, hogy a tantermen kívül minimum hány felkészülési órára lesz szükséged a sikeres vizsgához.
 
Tipp: Készíts egy tantervet, órarendet, amibe beírod, melyek azok a napok, időpontok, amikor egyéb elfoglaltságaid mellett biztosan marad időd a tanulásra.
 
5. Ismerd meg a tanulási stílusodat
 
Keveseknek adatik meg a szupermemória, így viszont érdemes felmérni, hogyan is tanulunk. Nincs egyetlen jó módszer a tanulásra, találd meg a számodra legmegfelelőbbet, leghatékonyabbat.

Ha nem tudsz sokáig ülni egy könyv fölött, akkor olyan rövidebb tanulási időszakokat iktass be, amikor viszont agyad remélhetőleg a legjobb formában van. Ha csendben, zavartalanul tudsz a legjobban koncentrálni, akkor teremtsd meg a megfelelő körülményeket.
 
Tipp: Legyen a tanulás szórakozás! Találd meg benne azt, ami örömet okoz és könnyebben fog menni.
 
Ha betartod ezt az 5 lépést, garantáltan a legtöbbet fogja neked nyújtani a WSET oktatás. A borokról, párlatokról tanulás egyaránt nehéz és szórakoztató, viszont az egyik legjobb időtöltés azoknak, akik valódi élményekre, élvezetkre vágynak.
 
Winelovers borok az olvasás mellé