Ízek, amelyekre mindig is vágytál

Borászportál
2021. november 15., 17:48


Válogatásunk ezúttal a hazai bordói típusú vörösborok krémjét, azok főbb ízprofilját mutatja be, és támpontot ad ahhoz, hogy mit válassz az óriási kínálatból.
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
A bordói fajták külön-külön is megállják a helyüket, főleg ha olyan kitüntetett figyelemmel készítik őket, mint a cikkben bemutatott borászatok. A belőlük készített házasításokban pedig több fajtára jellemző szép tulajdonságok adódnak össze. Mutatjuk a hazai bordói fajtaborok és házasítások legjavát!
 
 
Cabernet sauvignon fajtaborok
domináns ízek: fekete cseresznye, feketeribizli, piros kaliforniai paprika, édes fűszerek, cédrus; hűvösebb éghajlaton piros bogyós gyümölcsök, menta és zöldbors - melegebb éghajlaton fekete gyümölcsök, fekete bors és kakaó
 
Kiss Attila Fauna - Cabernet Sauvignon
Fejedelmi, telt bíborszín és markáns karakter jellemzi ezt a mátrai borvidékről származó érett, tartalmas bort. Kortyában a piros gyümölcsöket a csokoládés, dohányos íz követi. A 12 hónapon át tartó hordós érlelés teszi igazán teltté és testessé. Hagyományos technológiával készült, az erjesztést és az almasav bontást követően 500 literes magyar tölgyfahordókban 12 hónapot érlelődött.
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
Koch Csaba Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012
A bor megjelenése is tekintélyt sugall: egy igazán mély intenzitású rubin szín a pohárban. Illatában feketeribizli, ribizli levél, aszalt meggy és csokoládé kápráztat el, majd néhány perc múlva a lekvárosság és a likőrösség is megjelenik. A fa az évek alatt szépen integrálódott és tökéletesen belesimult a borba. Magas extrakttartalom szederrel és málnalekvárral, aszalt paradicsommal, valamint dohányos, cseresznyés, édesköményes, mentás és szerecsendiós folytatással. Nagy testű bor, amely szépen reprezentálja a villányi stílust. Aszalt paradicsomos ételekhez kiváló!
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
Liszkay Pincészet Cabernet Sauvignon 2012
A pincészet zászlós bora. 30 hónapig érett tölgyfahordóban, nagy szín intenzitású, illatában fekete ribizli és elegáns vanília mutatkozik. Izében kávélikőrt, apró szemű meggyet és csokoládé ízeket fedezhetsz fel. A bor jellege és markáns savtartalma miatt bátran választhatsz mellé olyan ételeket, amelyek az umami ízben gazdagok. Ezeknek az ételeknek erőteljes, karakteres íze van: tartalmazhatnak szójaszószt, spenótot, worcestershire szószt, vargánya gombát, paradicsomot, érlelt húsokat, érlelt sajtokat, olivabogyót.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
Taschner Borház Cabernet Sauvignon 2018
Közepesen mély rubinszínű bor. Illatában az érett, sötét bogyós gyümölcsöket és a hordós érlelés pörkölési és vaníliás jegyeit egyaránt érezni. Az íz szorosan követi az illatot, a gyümölcsök frissek és dominánsak. A prémium termőhelyet az elegáns szerkezet is mutatja, a kerek savak és az érett tanninok gondoskodnak a bor hosszú élettartamáról. Komplex, komoly tétel, már most is jól fogyasztható, de van benne érlelési potenciál.
 
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
 
2016-os telepítés első " szűz" termése 8 fürt/tőke terhelésre leválogatva. 12 hl-es másodtöltésű fahordóban érett 14 hónapig. Illatában hordófűszer és erdei gyümölcs. Szedres, áfonyás ízek takarásában kávé, kakaó, csokoládé jelenik meg. Az érett tanninok sokat hozzátesznek még az összképhez.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
 
 
Merlot fajtaborok
domináns ízek: málna, fekete cseresznye, mézszilva, csokoládé, cédrus; melegebb éghajlaton: szeder és bogyós gyümölcsös dzsem - hűvösebb éghajlaton vörös szilva, ribizli
 
Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2012
A 2012-es meleg aszályos évjáratból adódóan koncentrált, érett aromákban gazdag vörösbor. Illatában szeder és málna, ízében földieper és cseresznye dominál. Gazdag gyümölcsössége mellett figyelemre méltóan friss. Kerek és teljes egyensúlyban lévő igazi nagy merlot elegáns lecsengéssel.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
Várszegi Pincészet Wieland Merlot 2019
A Wieland Selection kategória első igazi önálló vörösbora 100%-ban merlot-ból. Színe mélybordó, illatban a szilva, meggy jegyeivel találkozhatsz. Ízében hasonlóképp a gyümölcs dominál. 24 hónapot érlelték kisméretű, új, magyar tölgyfahordókban. Magas potenciálú, hosszan érlelhető tétel. A Wieland Selection a pincészet prémium tételeinek válogatása. Limitált kivitelben, csakis a legkiválóbb évjáratokban készít el ezt a bort.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
Vinatus Pince Merlot 2016
A gránátvörös merlot nem a könnyed stílus képviselője. Illata a fajtára jellemző szedres, málnás, az új tölgyfahordós érlelés extra vaníliás, kávés ízvilágot kölcsönöz a bornak.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
Szent Gaál Kastély és Borház Obsessio 2017 (Merlot válogatás)
A Szekszárd baranyavölgyi késői szüretből származó szőlőt 18 hónapig érlelték fa barrique hordóban, melynek eredményeképp született meg a mélybordó színű, közepesen intenzív merlot válogatás. Illatában egyszerre friss cseresznye és érlelt aszalt erdei gyümölcsök és meggy aromák lelhetőek fel. Bársonyos, harmonikus ízvilág és behízelgő tanninok jellemzik, amelyek tökéletes párt alkotnak a kemény sajtokkal (grana padano, parmezán) és marhából készült steakkel.
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
 
Cabernet franc fajtaborok
domináns ízek: eper, grillezett paprika, vörös szilva, zúzott kavics; melegebb éghajlaton fekete málna, érett eper - hűvösebb éghajlaton meggy, grillezett paprika
 
Csányi Pincészet Kővilla Válogatás Villányi Franc 2015 KOPÁR
Illatában az édes fűszerek keverednek az érett, erdei gyümölcsökkel. Telt, bársonyos zamatú és intenzív, hosszan tartó ízű vörösbor. A tételt 26 hónapig érlelték 300 literes tölgyfahordókban.
 
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
 
Liszkay Pincészet Cabernet Franc 2013
Gyengéd barrique hordós érlelést kapott. Érett benyomást keltő, nagy szín intenzitású tétel. Kiegyensúlyozott illatkép jellemzi fekete ribizli és elegáns vanília jegyekkel. Szájban koncentrált textúra, kávélikőr, apró szemű meggy és csokoládé ízek fedezhetőek fel az érett tanninok mellett. Testes, de könnyen iható bor.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
Maul Zsolt Prémium Winery Lator Virgo 2018 (Cabernet Franc hordó szelekció)
Az évjárat legszebb cabernet franc hordóját választották ki és palackozták le egy excluzív palackba. Összesen 280 palack készült belőle. Sötét, már-már feketébe hajló rubin szín bíbor széllel. Az illata izgalmas, magával ragadó. Erdőben járunk, pikáns vadgyümölcsök, nemes gombák között. Az íz tökéletesen követi az illatot. Meggyes, erdei gyümölcsös, avaros, bőrös férfias karakter. A korty nagyon gazdag, rendkívül lédús és pimaszul provokatív. A szövése selymes, tanninjai érettek, lecsengése hosszú, simogató.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
 
Bordói házasítás
domináns ízek: szilva, feketeribizli, ibolya, grafit, cédrus; melegeb éghajlaton: földi szeder, áfonya - hűvösebb éghajlaton: kései meggy, grafit
 
Kóstolj és tapasztalj! A cabernet sauvignon dominálta házasításokban megkapóbbak a csersavak és a zöldborsos ízjegyek, a merlot alapú házasításokban lágyabbak a csersavak és több a piros bogyós gyümölcsös ízjegy.
 
Bodri Szekszárdi Vörös Cuvée Válogatás "No1" 2017
A pincészet abszolút csúcsbora. Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából, nagyon testes, nagyon koncentrált, kis új tölgyfahordós érlelése során magyar és francia hordókat használtak 24 hónapon keresztül. Ez  a bor csak kiváló évjáratokban készül.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
Maul Zsolt Prémium Winery Dániel 2016
Sötét rubin szín bíbor reflexszel. Sokszínű illat: gyümölcsök, kávé, étcsokoládé, dohány. Telt, koncentrált ízek, alkoholban gazdag meggyes, rumos aromák. Sűrű szövésű, tömény, likőrös jegyekkel. A tanninok simogatnak, a savak finoman tartanak. Ez a bor maga a luxus és a pompa.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
Prantner Pince Sauli Cuvée 2018
A pince zászlóshajója. Igazi bordeaux-i nagy cuvée, amelyet a legszebb dűlőről neveztek el. 50 % cabernet sauvignon, 25-25 % cabernet franc és merlot. Míg határozott vaníliás, csokoládés illatát a 2 év újhordós érlelés eredményezi, hatalmas teste és krémes folyása a szájban a jól beérett alapanyagnak köszönhető. 
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál

Prantner Pince Cabernet Selection 2018
Felerészt cabernet sauvignon, felerészt cabernet franc alkotja ezt a kerek és harmonikus bort. Irányított, reduktív erjesztést követően, új töltésű 500 literes magyar és amerikai tölgyből készült hordókban érlelték mindkét fajtát két éven keresztül. Az újhordós érlelésnek köszönhetően markáns tanninokkal bír, illata fajtajelleges, feketeribizli, aszalt szilva, fűszerpaprika és étcsokoládé. Ízvilága meleg, fűszeres, hosszú lecsengéssel.
 
 
+1 prémium rozé
 
Dúzsi Tamás és Családja Super Prémium Cabernet Franc Rosé 2017
Szuper prémium kategóriába sorolják ezt a bort, mivel az igazi nagy vörös cabernet-ekhez hasonló komplex íz- és illatjegyekkel rendelkezik. Illatában és ízében szinte tokaji íz- és illatjegyeket, pici botritiszes-kesernyés gazdagságot fedezhetünk fel. Komplex és nagy bor, melyet a fahordó használata kerekített. Hihetetlen savai vannak, érthető és érlelhető, nagy tétel. Ez a komplex, a rozéktól eltérően magasabb hőmérsékleten (13-14 fok) szervírozandó tétel egyaránt jól párosítható az európai ízlésvilágban elterjedt lazac alapú ételekkel és az ázsiai konyha (kurkuma, curry, citromfű) fűszeresebb ízeivel.
 
Ízek, amelyekre mindig is vágytál
 
 











 
Winelovers borok az olvasás mellé