Megnyílt az első Sabrage Akadémia Olaszországban

Dohány Attila
2019. augusztus 12., 11:50


A látványos sabrage (ejtsd: szabrázs) pezsgőbontás technika világszerte egyre népszerűbbé vált az elmúlt években. Szinte minden pezsgővel kapcsolatos eseményen találkozhatunk vele és a témában rendezett versenyek legjobbjai még a Guinness rekordok könyvébe is bekerültek.
Megnyílt az első Sabrage Akadémia Olaszországban
Címlapfotó: www.ilgazzettino.it
 
A legenda úgy tartja, a pezsgőspalack szablyával történő felbontásának elterjedése a 18. század végéhez, azon belül is Bonapart Napóleon hadseregéhez köthető. A történetírók szerint maga a császár nyitott ki elsőként egy pezsgőt a könnyű lovasságban rendszeresített szablya segítségével, ezzel ünnepelve katonáinak csatában aratott győzelmét. A technika kialakulásnak pontos eredetét nem ismerjük, így a történet akár igaz is lehet, hiszen a pezsgőrajongó Napóleonnak tulajdonítják a pezsgőimádók egyik kedvenc mondását is: „Nem tudok pezsgő nélkül élni, győzelemnél megérdemlem, vereségnél szükségem van rá”.
 

A különleges technikai iránti megnövekedett érdeklődést felismerve nyitotta meg kapuit az első Sabrage Akadémia Olaszországban, Francesca Negri újságíró, blogger ötlete alapján. Az első tanfolyamok idén szeptemberben indulnak Trentóban és Bergamóban, később további olasz városokban, így Rómában, Veronában és Firenzében is lehetőség nyílik a tanulásra. A tanfolyamon résztvevők felfedezhetik és megismerhetik a Sabrage művészetét, történelmét és bepillantást nyerhetnek a Champagne és más pezsgők készítésének világába.
 
A meghirdetett kurzus tematikájában többek között a következő témákkal találkozhatunk:
- Bevezetés a Champagne és általában a pezsgők világába
- Különbségek a pezsgőkésztés módszereiben
- Hagyományos palacknyitási technika
- A palackok tárolása és a megfelelő hőmérséklet
- A Sabrage szabályok
- Gyakorlati oktatás
 
A kétszázötven euróba kerülő mindössze kétórás kurzus egy négyfogásos pezsgős vacsorával zárul, ahol a tanulók be is mutathatják újdonsült tudományukat. A vizsgát sikeresen teljesítők megkapják a tanfolyam elvégzését igazoló diplomájukat, egy pezsgőnyitásra alkalmas szablyát, egy pár hófehér kesztyűt és egy üveg Champagne-t.
 

Az akadémia első kurzusa már biztosan elindul Trentóban, a meghirdetett tízfős létszám pillanatok alatt betelt, így a tanfolyamról lemaradt érdeklődőknek várniuk kell a következő lehetőségre.
 
Winelovers borok az olvasás mellé