Mi kell egy jó fröccshöz?

Borászportál
2015. március 26., 21:18


Napról napra melegszik a levegő hőmérséklete kint a szabadban, így egyre több kirándulást, kerékpártúrát és grillezést tervezünk. Ezek száma egyenes arányban nő a fröccsfogyasztással. Minden borkedvelő tudja, hogy a legjobb szomjoltó italok közé tartozik a hosszúlépés. Fröccsöt inni nem szégyen. De mi szükséges a tökéletes a fröccs recepthez?
Mi kell egy jó fröccshöz?
Forrás: Theroserules.files.wordpress.com
Először is kell hozzá egy jó minőségű bor. Sokan gondolják, hogy elkendőzhetik az alapanyag hibáját, ha szódával hígítják, de ez nem megoldás. A fröccsöt mindig a legfrissebb évjáratú, reduktív eljárással készült borból kell elkészíteni!
 
Milyen borból ne csináljunk soha fröccsöt?
 • édesből, maradék cukros tételekből, például aszú, kései szüretelésű
 • testes, fahordós érlelésűből
 • minerális borokból, mert a szóda szén-dioxid tartalmával nem lesz harmóniában
 • palackos érlelésű, idősebb tételekből 
Ha ilyen típusú bor adná a fröccsünk alapanyagát, akkor elveszítené az ital szomjoltó tulajdonságát, hiszen ez a savanykás ízvilágának köszönhető.
Milyen bor alkalmas a fröccs elkészítéséhez?
 • Illatos fehérbor: A virágos, illatos aromáiknak köszönhetően sokak kedvence a cserszegi fűszeres, Irsai Olivér és királyleányka. Ha megbolondítjuk egy kis szódával, például az Irsait, akkor sem veszíti el fajtajellegét. Így aki rajong ezekért a borokért, az a belőlük készült fröccsöt is kedvelni fogja. Egyre vigyázzunk, ha kicsi a bor savtartalma, akkor inkább magában igyuk, mert a szénsav hatására édes lesz az italunk.
 • Friss, reduktív fehérborból: Az olaszrizling a legalkalmasabb fajta a fröccs készítésére, de a szürkebarát és a sauvignon blanc sem elvetendő. Fontos, hogy a legfrissebb évjáratból származzanak.
 
Mi kell egy jó fröccshöz?
 • Rozéból: Az utóbbi évek nagy divatja lett a rozéfröccs. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy a tutti fruttis ízvilág helyett a fanyarabb stílust képviselő bort válasszuk alapanyagnak. Sokkal jobban fog esni a hűsítő ital!
 • +1: sillerből (a rozé és a vörösbor között elhelyezkedő bortípus): Március 27-én, pénteken mutatják be a 2014-es szekszárdi Fuxlikat, azaz sillereket. Érdemes ezekkel is kipróbálni egy hosszúlépést vagy fröccsöt. Még az is lehet, hogy ez lesz a nyár slágere.
Tipp:
 1. Először kóstold meg a bort tisztán!
 2. Ha a bor alkalmas a fröccskészítésre, akkor előbb a szóda, majd a bor kerüljön a pohárba. Így a vizet „javítjátok fel”.
 3. Lehetőség szerint szódát használj és ne ásványvizet.
Winelovers borok az olvasás mellé