Syrah vagy shiraz? Van egyáltalán különbség?

Brezóczki Barbara
2016. április 24., 21:51


A syrah vagy shiraz szőlő eredete, a borvilág legtöbbet vitatott kérdései közé tartozik. Újvilági és óvilági botermelők egyaránt használják mindkét névváltozatot, de akkor most melyik a helyes vagy helytelen? Cikkünkből kiderül. 
Syrah vagy shiraz? Van egyáltalán különbség?
Fotó: Eckraus.com
A syrah, vagy ha jobban tetszik shiraz, állandó fejtörtést okoz a fogyasztóknak. Egyrészt nem tudják, hogyan is ejtsék... A syrah (szira), vagy más néven shiraz (siraz) egy nemzetközi (de igazából francia) szőlőfajta, amelynek pikantériáját erős színe és karakteres, fűszeres, az étcsokoládé és ribiszke jegyeit tartalmazó íze adja.  A legnagyobb sikert Ausztrália könyvelhette el vele, de Franciaországban is rendkívül népszerű. 
 
Származása körül egy igazi mítosz lebeg, megannyi legendával és találgatással, viszont a fennálló három elmélet közül csak az egyik igaz. Annak ellenére, hogy a szakértők már régen elvetették, sokan, még mindig vakon bíznak abban a feltételezésben, hogy a shiraz szülőföldje Perzsia, ahonnan a keresztes lovagok hozták Európába. Második opcióként merül fel a szicíliai Syracusa városa. Ám egy 1998-as kutatás során, genetikai vizsgálatokkal bizonyították, hogy a syrah egy 18. századi kékszőlőfajta, amely Franciaországban, a Rhone vidéken vetette meg először gyökerét, ahol még ma is főfajtának számít. Közvetlen ősei a dureza és mondeuse blanche fajták, ugyanis ezen fajták  kereszteződéséből jött létre.
 
Ez a kékszőlő meghódtotta Ausztrália földjeit is, tudniillik a syrah, az 1830-as években került Franciaországból Ausztráliába, ahol az első szőlővesszőket James Busby ültette el, akit szokás az „ausztrál szőlőtermesztés atyjának is nevezni”. Ennek köszönhetően, napjainkra Ausztrália a második legnagyobb shiraz termelő országgá nőtte ki magát, ami annyit jelent, hogy a termelés 40 százalékát ez a kékszőlőfajta adja. A történelmi feljegyzések azt mutatják, hogy az első oltványokat, még „Sycras” és „Circas” nevekkel jelölték meg - írja a Vivino.com. 
 
Syrah vagy shiraz? Van egyáltalán különbség?
 
De akkor, hogyan lett shiraz? A két név keveredéséből vagy az ausztrál akcentusból? Egy dologban biztosak lehetünk: a shiraz és a syrah ugyanaz a szőlő, annyi különbséggel, hogy Ausztráliában shiraz, Franciaországban pedig syrah néven forgalmazzák. Az elnevezés valójában a stílusra utal, hogy milyen karakterű borok készülnek belőle. A fajta a hűvös klímán nem érik be teljesen, ezért fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, cseresznyéhez hasonló aromák jelennek meg a borokban. A mediterrán klímán viszont magasabb alkohollal, lekváros, dzsemes stílusjegyekkel rendelkeznek a tételek, Ausztráliában is.   
 
Az utóbbi években viszont változatos trendek uralják a piacot. Néhány francia termelő előszeretettel használja boraira a shiraz elnevezést, így próbálnak egy kis újvilági divatot csepegtetni beléjük. Ezzel párhuzamosan a hűvösebb ausztrál területeken a borászok jellemzően áttértek a syrah név használatára.
Magyarország esete a syrah-val
 
Habár a világ bortermelésének csak egy százalékát adja, Magyarország sem maradhat ki a sorból. Először is az egri és a soproni borvidék adott otthont a syrah-nak. Gál Tibor első syrah termése a bikavérét gazdagította, Franz Weninger 2009-es syrah-jának pedig az egyik legismertebb német Master Sommelier „must buy” minősítést adott. Nagyszerű, karakteres borok árulkodnak arról, hogy a markáns, mediterrán fajta Villányban is remekül érzi magát. Egy nagyon jó példája a Vylyan Pincészet, ahol a syrah egy új színfoltot, az újvilági divathullám egy szeletét hordozza magában. Mindehhez azonban az is hozzá tartozik, hogy annak ellenére, hogy 2000 és 2010 között a második legtöbbett telepített kékszőlő volt a világon, hazánkban mindössze 210 hektáron termesztik. 

Röviden és tömören tehát, a syrah és a shiraz, ugyanaz a szőlőfajta, mindössze a borászok egyéni preferenciáitól függ, melyik névváltozatot használják. Az óvilági borokra elsősorban a syrah elnevezés jellemző, a shiraz szót pedig sokkal inkább a mediterrán típusú, újvilági országokban választják. De a kivételekkel mindig számolnunk kell, hiszen azok erősítik a szabályt!
Winelovers borok az olvasás mellé