Szerintünk ez az idei nyár 10 legcoolabb bora

Borászportál
2018. július 05., 15:25


Bizonyított tény, hogy nem minden borfajta alkalmas arra, hogy felüdülést nyújtson a nyári forróságban. Az alábbiakban ajánlottak azonban mindenképpen. Cikkünkre 100%-os garanciát vállalunk.
 
Szerintünk ez az idei nyár 10 legcoolabb bora
A nyárhoz a frissítő fehéreket, üde rozékat és az illatos habzóborokat kötjük. Tudni kell, ez nem csak divat, ennél megalapozottabb magyarázat is van, hogy a nagy melegben tényleg miért ezek csúsznak jobban.

Mégpedig:
  • melegben jobban esik az alacsonyabb alkoholtartalmú bor, ráadásul a magas alkoholtartalom és magas hőmérséklet nagyon hamar beüt
  • ezek a könnyed, friss, általában gyümölcsös borok jéghidegre hűtve sem veszítenek semmit az élvezeti értékükből (sőt)
  • szintén a nyári borokra igaz, hogy remekül mennek a szódához, kiegészítik egymást és végeredményben egy szuper hűsítő üdítőt képeznek; ráadásul ha higítjuk, akkor megint az első pontban említett előnyhöz térünk vissza
 
És akkor jöjjön a mi nyári ajánlatunk, azaz 10 cool bor, ami tökéletesen megfelel az előbb leírtaknak
 
1. Varga Pincészet, Aranymetszés Friss borcsalád
 
Szerintünk ez az idei nyár 10 legcoolabb bora
Amikor 2007. évben útjára indították az Aranymetszés termékcsaládot, a név sugallta tökéletes arányok fogalma még együtt járt a késői szüreteléssel és két-három éves érleléssel. Mára a gyümölcsös, gyorsan fogyasztásra kerülő, szénsavas boroknak olyan rajongótábora alakult ki, ami kikényszeríti helyüket a borkülönlegességek között is. Ezért döntött a Vara Pincészet a fehér címkés, csavarzáras Friss Aranymetszés borcsalád bevezetéséről a legjobb primőr boraik részére.
 
Legyen az az illatos borok királyából készült Aranymetszés Friss Irsai Olivér, amely illatában és ízében a muskotályos jelleg mellett erős citrusos és ananászos érzetek dominálnak; esetleg az isteni, almavirágos-mandulás jegyekkel gyönyörködtető Aranymetszés Friss Olaszrizling; vagy mondjuk az az Aranymetszés Friss Rozé, amely egri kékfrankosból készült, illatában és ízében erdei szamócára, málnára emlékeztet, miközben friss, üde megjelenését fokozza az erjedésből visszamaradt szén-dioxid tartalom. Mi mindháromra igent mondunk. 
 
 
2. Varsányi Pincészet, Grand Selection Cabernet Sauvignon Rosé 2017
 
Szerintünk ez az idei nyár 10 legcoolabb bora
A Varsányi Pincészetnél generációváltás történt az elmúlt években. A fiatalok számára különösen fontos, hogy olyan korszerű, lendületes, gyümölcsös borokat készítsenek, mellyekkel közben tisztelegnek egyrészt a Varsányi Pincészet másrészt Verpelét hagyományai előtt.
 
A Varsányi Grand Selection a pincészet legújabb sorozata, 2017 tavasszán mutatkozott be a hazai piacon. Ezek a Varsányi pincészet csúcsborai, a legkedveltebb egri szőlőfajtákból készített felső kategóriás kis tételek. A sorozat eme tagjának különlegessége, hogy a cabernet sauvignon korábban csak mint vörösbor szerepelt a pincészet kínálatában, rozéként most mutatják meg először. 2017-ben a rozénak szüretelt, tehát a technológia megkívánta érettségben szedett szőlőt hűtött, irányított körülmények között erjesztették. Illatában és ízében a fekete ribizli jellemzi, mely mintegy illatbombaként robban a szánkban. Ajánljuk-e bort könnyű saláták, grill ételek mellé, de akár egy kis szódával megbolondítva is. Az idei Rosália fesztiválon a Fesztivál Rosé borának választották a fogyasztók és a szakma is Aranyéremmel díjazta az Országos borversenyen.
 
3. Dúzsi Pincészet, Cabernet sauvignon rozé
 
Szerintünk ez az idei nyár 10 legcoolabb bora
A Dúzsi Családi Pincészet már a kilencvenes évek elejétől foglalkozik rozé készítéssel, így volt idő kitapasztalni, mely fajták alkalmasak a leginkább erre a célra. Dúzsi Tamás, a "rozékirály" neve ma már amolyan fogalom, hivatkozási pont és márkavédjegy, aki kivételes szortimentjével továbbra is diktája a trendet.
 
A kékfrankos és rozé házasításaikon kívül minden évben elkészítik „rozéim” válogatásukat, amely 6 kiváló adottságú dűlőből származó fajta rozét tartalmaz. Ennek a válogatásnak egyik tagja a mi kedvencünk, a cabernet sauvignon rozé. Teljes éréseben leszüretelt komoly, koncentrált bor. Illatában virágok, csipkebogyó és erdei gyümölcsök jelennek meg, ízében málna és eper dominál.
 
4. Gere Attila Pincészete, Frici rosé gyöngyözőbor 2017
 
Szerintünk ez az idei nyár 10 legcoolabb bora
Fotó: Furmint Photo
 
Még hogy nem lehet könnyed bort készíteni Villányban? Dehogynem! A legjobb példa erre az ikonikus Gere Attila Pincészetének gyöngyözőbora, amely nem csak a nyári villányi Gere Jazz Fesztiválok abszolút kedvence, hanem a miénk is. Az alap egy friss, üde, tiszta gyümölcs rozé bor, amit palackozáskól megbolondítanak egy kis szén-dioxiddal, ez adja a krémességet, selymességet. A kortyokban csupa tutti-frutti, eper, málna, és kirobbanó gyümölcsösség, amihez jön a kellő savtartalom is, úgyhogy 5 nagyfröccsre se cserélnénk el!
 
Tudtad egyébként, hogy a pincészet idén arculatot váltott, és vadiúj címkesorozattal állt elő? Az immár három évtizedes történettel rendelkező márka borait ma már A.Gere néven találod meg a polcokon, IDE kattintva pedig meg is rendelheted. 
 
5. Zsirai Pincészet, Siller 2016
 
Szerintünk ez az idei nyár 10 legcoolabb bora
A Villány mellett Tokajban és Somlón is aktív Zsirai-lányok legújabb dobása a kadarkából készült siller bor. A korty maga a kora nyári gyümölcsöskert: a kadarka fűszeressége mellett a cseresznye és a meggy dominál. Tökéletes választás azoknak, akik a rosénál eggyel komolyabb, de a vörösnél eggyel könnyedebb borra vágynak. Hűtsd le tíz fokra, és készülj fel életed siller-élményére!
 
Érdekes, hogy a palkonyai milliő, illetve Kata és Petra villányi vörösbor iránti elkötelezettsége határozta meg a pincészet alapjainak elhelyezését, ugyanis az idei Gál Tibor Emlékdíj tulajdonosa és testvére már négy pincével rendelkezik a Pincesoron! 
 
6. Fekete Borpince, Fehér kadarka és Kadarka siller
 
Szerintünk ez az idei nyár 10 legcoolabb bora
 
A kadarka bár kékszőlő fajta, vékony héja miatt a megfelelő technológiát alkalmazva lehet fehér változatot is készíteni a rozé és a vörösbor mellett. A szekszárdi Fekete Pincészet pedig mindhárom műfajban aktív. A ritka fehér változat áttetsző színű, könnyed, üde stílusú, illata és ízvilága a finoman fanyarkás nyári almát idézi, a kortyot néhány gramm maradékcukor teszi kerekké és kellemessé. A siller színe élénk cseresznye, illatában és ízében a kadarkára jellemző cseresznyés és fűszeres ízeket ismerhetjük fel.
 
A különleges kadarka borok frissítő hatását letesztelheted többek között a szegedi Nemzetközi Söröm Fesztiválon (július 13-15.), a bükfürdői Gyógy-Bor Napokon és Büki Gasztrofesztiválon (július 17-21.), a debreceni Bor- és Jazznapokon (augusztus 2-5.), a balatonalmádii Borfesztiválon (augusztus 3-19.), a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon (augusztus 17-26.), a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon (augusztus 23-26.) és a győri Bornapokon (augusztus 23-26.) is!
 
7. Polgár Pincészet, RedY 2017
 
Szerintünk ez az idei nyár 10 legcoolabb bora
 
1974-ben, még a Kertészeti Egyetem padjait koptatva határozta el Polgár Zoltán és a felesége, hogy egyszer Villányban fognak élni, szőlőt fognak termelni és a saját borukat fogják inni. Az álomból hamar valóság lett: 1975-ben telepítették az első negyed hektáros területüket Kisharsányban a Bocor dűlőben. Azóta is folyamatosan álmodnak: ma már újabb szőlőterület, pince és panzió képezi a birtokot, amit felnőtt gyermekeikkel együtt igazgatnak.
 
A ready (angolul kész) szó játékos megkurtításával létrejöhozott RedY (szó szerint „vörös y”) nevet kapta a villányi borvidék legújabb terméke. A névben az Y arra utal, hogy a villányi pincészetek ezen a „bisztróboron” keresztül szeretnék megszólítani és megnyerni maguknak a Y generáció fiataljait. „Könnyed, gyümölcsös, vidám, fiatal, bulis, kedves, pimasz, vagány, izgalmas. Pont olyan, mint a készítői, a fiatal és örökifjú villányi borászok. A villányiak szeretnek és tudnak is bulizni, ezért megalkották a tökéletes bulibort, a RedY-t” – írtuk márciusban. A Polgár Pincészet 2017-es Redyje rubin fénnyel csillan a pohárban, illata pedig olyan, mintha egy nyári gyümölcsös kertbe érkeztünk volna: játékosan kacérkodnak  a piros bogyós gyümölcsök a cseresznye és a meggy méltóságos nyugalmat árasztó illatával. Ez az izgalmasság és sok szép gyümölcs határozottan köszön vissza a bor ízében is. Ebben a cuvée-ben az előírásnak megfelelően a portugieser adja a gerincet, a Polgár Pincészetnél még merlot-t, kadarkát és kékfrankost adtak hozzá. Fogyasztását szárnyasokhoz, sertés és bárány húsból készült ételekhez, grillezett zöldségekhez tudjuk a legjobban elképzelni, de nagyon jól passzol baráti beszélgetésekhez, teraszos borozgatásokhoz is.
Winelovers borok az olvasás mellé