Történelem, lepalackozva

(X)
2014. december 18., 22:40


Bemutatkozott a Disznókő Szőlőbirtok új szamorodnija, amelynek története hatszáz éve kezdődött, akkorról származik ugyanis a Disznókő dűlő első írásos említése.
Történelem, lepalackozva
Nagy Kornél, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója 2012 egy levéltári kutatás során talált rá azokra a dokumentumokra, amelyek bizonyítják, hogy nem 1628-ban említették először a Disznókő nevét írásban, hanem jöval korábban, 1413-ban.
Hatszázegy éve zajlott ugyanis a Zemplén vármegyei nemes Fügedy Pál hagyatéki pere, amelyben két másik mádi dűlő mellett a Disznókő neve is szerepel.
Történelem, lepalackozva
A Disznókő Pincészet tavaly szerette volne megünnepelni a 600. évfordulót, de akkor az nem jött össze, így lett átadva a jeles évszám a borászat 2012-es édes szamorodnijának, amelyhez az alapanyagot a birtokon termett, nemesen rothadt, kézzel válogatott furmint fürtök adják.
 
A szamorodni Tokaj-Hegyalja talán legrégebbi bora, nemességéhez pedig kétség sem férhet, ezért döntött úgy a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, hogy mostantól valamennyi, náluk készült szamorodni címkéjére az 1413 elnevezés kerül. Ha az aszú a tokaji borok királya, akkor a szamorodni a királynő. Ez a bor képes arra, hogy finoman, árnyaltan mutassa meg a borvidék, az évjárat és a termőhely különleges értékeit.
Az édes szamorodni tartalmas és komplex bor, amelynek mélységét és fő karakterjegyeit a gazdagon botritizálódott fürt és a hordós érlelés biztosítja. Készítésekor a fürtök egészben érkeznek a pincébe: nem válogatják külön az aszúsodott bogyókat, vagyis az ép, a töppedt és a nemesen rothadt szemek együtt kerülnek a mustba.
Történelem, lepalackozva
A fiatal szamorodni arany színe rendkívül megnyerő. Illatában és ízében vadvirágok, friss és kandírozott gyümölcsök asszociációi, őszibarackos, citrusos, trópusi gyümölcsös jegyek, valamint mandula és egzotikus fűszerek világa jelenik meg. A kompozíciót ropogós, friss savak tartják.  Ha eltelik néhány év, a savak megszelídülnek kissé, és a gyümölcsök mellett megjelenik egy finom, mézes, aszalt gyümölcsös aromakarakter.
A szamorodni a finesz és az egyensúly bora. Komplexitását és jó arányait a gazdag beltartalom mellett a hordós és palackos érlelésnek köszönheti. Nagyszerű aperitif, ám ételekhez is remekül társítható. Illik a libamájhoz, de kínálhatjuk tejszínes, citromos tengeri halak, gyümölcsökkel készült kacsaételek, enyhén fűszeres fogások mellé is.
A Disznókő
„A Disznókő Szőlőbirtok a Tokaji borvidék meghatározó borászata. Elismertségünket, nemzetközi sikereinket eddig leginkább kiváló aszúborainknak köszönhettük. Nemrég jött a hír, hogy a 2006-os ötputtonyos aszúnk bekerült a világ 100 legjobb bora közé a Wine Spectator listáján” – mesél a pincészet sikereiről Mészáros László birtokigazgató. A Disznókő édesbor-választéka ez idáig a késői szüretelésű különlegességekre, valamint az 5 és 6 puttonyos aszúkra koncentrált, a közöttük elhelyezkedő szamorodni valamiért nem talált utat a fogyasztókhoz. Nagy kár, mert ez a bor tartalmas, izgalmas, és képes Tokaj szépségeit érzékenyen megmutatni.
Mindezt bizonyítandó a Disznókő Szőlőbirtok különleges, vertikális édes szamorodni kóstolót szervezett a szakma képviselőinek november 16-án, Budapesten, a New York Palotában. A kóstolón felvonult valamennyi, 1994 óta palackozott Disznókő édes szamorodni, és természetesen ott volt az új kedvenc, a 2012-ben szüretelt 1413 is. 
A Disznókő 1413 Szamorodni 2012 bemutatója szerethető kóstoló volt, a borok békés nyugalommal indultak hódító útjukra. Nem akartak önmaguknál nagyobbra nőni, tudták a helyüket, tudták, hogy az aszúkkal ők sohasem versenghetnek, egyszerűen, szépen, méltósággal mutatták meg magukat. Mindegyik szép volt, még az idősebbek is meglepően fiatalosan mozdultak a pohárban. Színük csorduló arany - hiszen a feldolgozás során nincs áztatás, így kevesebb a lében a polifenol, tehát a szín csak később kezd mélyülni.
Történelem, lepalackozva
Vonultak sorban a Tokaji borvidéki királynői: a kissé magas alkoholtartalmú, de meglepően karizmatikus 1994-es, a lebilincselő illatokkal hódító 1999-es, a szinte üdén barackos 2000-es, a botritiszes, ásványos 2002-es, a gazdagon aromás, telt 2003-as, a krémes szerkezetű, narancsvirágos 2008-as, a mély, tiszta, bájos 2011-es, és az illatos, friss 2012-es. Mindegyik hozott valami újat, valami leheletfinom illatot, ízt, amitől szeretni lehetett.
Egy szamorodniban valószínűleg nincs sok titok, egyértelmű, egyszerű szépsége mégis megejtő. Ezért volt nagyon izgalmas ez a kóstoló. Aki megízlelte a Disznókő szamorodnik teljes vertikumát, megérthette, hogy a borok fejedelme, az aszú mellett a szamorodni törékeny bája tovább színezi, árnyalja Tokaj-Hegyalja változatos képét.
A 1413 nemcsak egy bor neve. Benne van viszontagságos történelmünk, az azóta eltelt hatszáz év minden szépsége és nehézsége. Uralkodók váltották egymást, rendszerek dőltek meg, csodák születtek a földön, ám mind közül talán a legnagyobb, hogy ez a dűlő ma is ott áll, s háborítatlanul termi a szőlőt a világ egyik legizgalmasabb borához. Töltsük hát pohárba, kóstoljuk meg, és engedjük, hogy elhitesse velünk: igenis van, ami örök.
Winelovers borok az olvasás mellé