Tudd meg, hogy valódi prosecco-t iszol-e!

Borászportál
2018. június 29., 07:40


Évek óta tombol a világon a prosecco-mánia, ennek megfelelően egyre többen hamisítják. Három egyszerű és gyors trükköt mutatunk be, hogy te olasz pezsgő helyett ne fuss bele mondjuk egy moldáv gyöngyözőborba.
Tudd meg, hogy valódi prosecco-t iszol-e!
Múlt hónapban a Food Standards Agency (nagyjából a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal, vagyis a NÉBIH brit megfelelője) lekapcsolt Coventry városában egy szállítmányt, benne több ezer hamis prosecco címkés borral. A palackon származási helynek Észak-Olaszországot, a prosecco hazáját tüntették fel, ám egy vizsgálat kiderítette, a bor valójában Moldovából származik. Az esetről többek között az Independent számolt be.
 
Nem meglepők (és minden bizonnyal nem is egyediek) az ilyen próbálkozások, miután az egész világban, és különösen Angliában évek óta tart a prosecco-őrület. Még „békeidőben” is nehezen elégítik ki a termelők az igényeket, akkor meg pláne, ha a tavalyihoz hasonló extrém időjárás megtizedeli az olasz szőlőtermést.
 
De mit tegyen az ember, ha nem Master of Wine, vagy legalábbis nemzetközi borakadémikus, hogy „kiszagolja” a turpisságot? (Arról, hogy milyen is az igazi prosecco, itt írtunk részletesen.) Ne csüggedjünk, így is van pár módszer, amivel megúszhatjuk az átverést.
 
Alaposan vizsgáld meg a címkét!
 
Ebben segítségedre lehetnek az olyan app-ok, mint például a Vivino. Világszerte több, mint 30 millióan használják, vagyis hatalmas adatbázis épül benne napról napra. Ráadásul használata rendkívül egyszerű: csupán le kell fényképezni a megvásárolandó bor címkéjét, amit az alkalmazás felismer és már dobja is ki hozzá a felhasználók kommentjeit, értékeléseit. Márpedig ha bárki bármit is hall hamisítási ügyekről, az elég hamar megosztásra kerül itt. (És ez csak egy a Vivino számos hasznos szolgáltatása közül.)
 
 
Ellenőrizd a bor eredetét!
 
Egy másik megoldás lehet, ha alaposan megvizsgáljuk, hol készült az adott prosecco. Olaszországban 1963 óta létezik a Denominazione di Origine eredetvédelmi szabályozási rendszer. Ennek két klasszifikációja van, a DOC és a DOCG. Ha egy bor legalább 5 éven át hozza az előírt minőséget, DOC státuszba kerül, újabb 5 év elteltével lehet megkapni a DOCG minősítést, az államilag kijelölt bizottság érzékszervi vizsgálatát követően. 2011-ben például 317 DOC és 50 DOCG minősítésű bort tartottak számon. Vannak internetes oldalak, ahol megtalálható a minősített borok listája.
 
Tudd meg, hogy valódi prosecco-t iszol-e!
 Fotó: http://levolpere.it

Ha nincs a listán a kiválasztott prosecco, miközben a palackon (pontosabban egy zárjegyhez hasonlatos szalagon) ott díszeleg a DOC vagy DOCG felirat, erősen gyanakodhatunk, hogy az illető tétel hamisítvány.
 
Végezz egy kis nyomozást!
 
Az interneten szinte minden kérdésünkre választ találunk. Ha gyanítod, hogy hamis a bor, irány a világháló, kutass kommentek, hírek után. Ha a prosecco valóban hamis, jó eséllyel találsz majd becsapott vásárlókat, akik világgá kürtölték felháborodásukat. Ugyanígy érdemes a híreket is böngészi, a legtöbb helyen meg szokták nevezni, milyen nevű hamis bornak egy-egy szállítmányát kapcsolták le éppen a hatóságok.
 
Mindenekelőtt: vásárolj megbízható kereskedőtől!
 
Megkímélheted magad a csalódástól, ha kedvenc prosecco-dat olyan helyen (hipermarketben, borszaküzletben, minősített online webshopban) vásárolod, ahol biztos lehetsz a kínált áru eredetében és minőségében.