Tudj meg mindent a furmintról #8: Mit tud a furmint pezsgőben?

Borászportál
2019. június 14., 09:02


Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldalát, a megújult furmint.hu-t bemutató cikksorozatunk mostani részében belőle készült pezsgőkről lesz szó.
Tudj meg mindent a furmintról #8: Mit tud a furmint pezsgőben?
Áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról. 12 héten át a Borászportálon szemezgetünk az ottani tartalomból.
 
Magyarországon évszázados hagyománya van a pezsgőkészítésnek. A múlt század elején nagyságrendekkel több pezsgőt fogyasztottunk - s nem csak alkalmakkor vagy az év utolsó/első napján -, mint manapság. A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Tokaj-Hegyalján és Somlón a pezsgőkészítést illetően nagy hagyományokról nem számolhatunk be. Akik kicsit is értenek hozzá, azoknak a pezsgős borvidékek kapcsán valószínűleg hűvösebb klímájú, más művelési módú termőhelyek, kiadósabb terméshozamok ugranak be, de a komoly száraz furmintok térhódítása és sikeressége okán érthető, hogy a buborékok is bizsergetni kezdték a vállalkozó szellemű hegyaljai borászok fantáziáját. Nagyjából 2007 környékétől beszélhetünk valóban tudatos pezsgőkészítésről az édes borairól elhíresült borvidéken.
 
Napjainkra a furmint folyamatos kísérletek tárgyává vált:
mennyire is alkalmas a magas minőségű, tradicionális pezsgők készítésére? Borvidéki hányada és izgalmas savai miatt adja magát, de késői érése, masszív cukorgyűjtő képessége, a botritiszesedésre való erős hajlama, illetve palackos érési folyamatai miatt az egyes évjárati sajátosságok feladhatják a leckét szőlésznek, borásznak egyaránt. Nem szabad elfelejtenünk ugyanis, hogy a pezsgő készítésére szánt szőlőalapanyagnak egészen más paraméterekkel kell bírnia, mint csendesbor készítése esetén. Más terület, más hozam, más szüreti idő, valamint más érettség szükséges a harmonikus pezsgőhöz. Nem beszélve a pezsgőgyártás elmaradhatatlan technológiai háttérigényeiről (speciális állványok, a degorzsálás/seprőtlenítés eszközei, labor stb.). Tehát kihívás akad bőven e műfaj körül is.
 
A furmintról szóló sorozatunk további cikkeit itt találod meg összegyűjtve.
 
A tarcali Királyudvarhoz köthetők az első bíztató eredmények. A Henye-dűlő alapborából, a loire-i szakértői kapcsolatok révén sikerült komoly apparátust és minőséget meghonosítaniuk a palackos erjesztésű furmintpezsgő körül. Ha csak egy pezsgőt kóstolnánk meg a borvidékről, a Királyudvarral jó eséllyel nem fogunk mellé. A Henyében azóta Keresztúr egyik leglátványosabb beruházásaként a Dereszla Pincészet leágazódása képpen (ugyancsak francia inspirációk mentén) egy komplett pezsgőfeldolgozó üzem is létesült. Ezáltal a tekintélyes méretű és kapacitású Henye Borászat a közeljövőben komoly pezsgőellátást fog nyújtani a műfaj rajongói számára.
 
A somlói Kreinbacher kísérletei is forradalmiak, egy nagyon komoly, közel champagne-i szintű technológiai háttérrel. A Paul Bara pezsgőmestere, Christian Forget is katalizátora volt a hatalmas pezsgős durranásnak, mely Magyarországra kívánja hozni a legmagasabb szintű pezsgőtudást, márpedig ennek a stílusnak nagyon finom rendszer áll a hátterében. A pincészet két legkomolyabb pezsgője is (Brut naturelle és Prestige Brut) tisztán furmintból készül és a nemzetközi visszhang, versenyeredmények is elég kecsegtetőek a jövőjükre nézve.
 
 
Nem mehetünk el szó nélkül a fejlemény mellett, mely szerint - részben a Demeter Zoltán-féle Borászok 12 Pontja-kiáltvány sikeressége révén - a kisebb, családi birtokok ma már sokkal könnyebben készíthetik el saját pezsgőjüket, mint eddig. Bérpezsgészetre sem kell bízniuk a pezsgők elkészítését, ugyanis számos adminisztratív akadály szűnt meg a kis volumenű pezsgőkészítés körül. Demeter Zoltán saját készítésű furmintpezsgői minden évjárattal egyre szebben finomodó képet adnak a lehetőségekről.
 
A tokaji Barta Pincénél is egyértelműen a furmint mellett tették le a voksukat. Persze csak ha az évjárat időjárási viszonyai is engedik. „Bizonyos években a furmint pont azt igényli, hogy pezsgő készüljön belőle. Az alacsony potenciális alkohollal szüretelt furmint savtartalma és annak szerkezete, pH-ja, illetve aromaprofilja kifejezetten alkalmassá teszi egy kiváló pezsgő alapbor készítésére” – mesélte nemrégiben Ujvári Vivien borász a Borászportálnak. Az ő 2010-es tételük lesz az egyik főszereplője a június 22-i Pezsgő Június Nagykóstoló "ABC, azaz Anything But Champagne" című mesterkurzusának, ahol olyan szőlőfajták mutatkoznak be, amik kicsit sem szokványosak a pezsgőkészítésnél, mégis tökéletes alapanyagnak bizonyulnak.
 
Tudj meg mindent a furmintról #8: Mit tud a furmint pezsgőben?

 
Winelovers borok az olvasás mellé