A Sauvignon Blanc esete a medvehagymával



Bor-étel párosítás - Éppúgy, mint minden más szőlőfajta, a Sauvignon Blanc is sokféle. A ropogós, ásványos Loire menti boroktól a chilei, ausztrál, amerikai, vagy éppen magyar borokon át, a túláradóan füves, Marlborough régióban érlelt, új-zélandi borokig igen nagy a változatosság. De mit együnk melléjük?
A Sauvignon Blanc esete a medvehagymával
 
A Sauvignon Blanc esete a medvehagymával
A Vinopolis Sauvignon Blanc estjén medvehagyma-pürét és -krémlevest is kóstolhattunk (fotó: Németh Richard)
Az ásványos, a citrusos, a gyümölcsös, az aromás, a zöldfüves, a hordóban érlelt – hogy csak néhányat említsünk, mind más karakter és hangulat, amelyhez akár más ételek társulhatnak. A sajtok nem csekély része, a kecskesajtok többsége, szépen illenek a Sauvignon Blanc-okhoz, azonban ebben még semmi meglepőt ne lássunk: a sajtok a borokkal többnyire jól harmonizálnak.
 
Egy borról – tudjuk jól – akkor szerezhetünk igazán mélyreható tapasztalást, ha ugyanabból a fajtából sokfélét megismerünk. Még újabb élményeket nyerhetünk, ha a borokhoz ételt is kóstolunk, ahogy ez április 4-én a Vinopolisban történt, ahol a hétféle magyar és a négyféle külföldi Sauvignon Blanc mellé medvehagymát is ízlelhettünk. Az est részletes beszámolója itt olvasható.
Francia stílus
A Sauvignon Blanc, különösen, ha ásványosabb fajta, mint általában a Loire-völgyből származó Sancerre és Puilly-Fume is, nagyszerűen párosítható tengeri ételekkel, rákokkal, osztrigával, grillezett halakkal, rajtuk némi telt, aranyló, zöld olívaolajjal, paradicsommal, nyári hideglevesekkel (gazpacho), s persze krémes kecskesajttal. A füstös ízek, halak, sonkák sem rossz választások.
A Sauvignon Blanc esete a medvehagymával
Tenger gyümölcse mellett is megállja a helyét a Sauvignon Blanc, bár egy rozéval sem nyúlunk mellé, pláne, ha paradicsom vagy paradicsomszósz is van a tányérunkon (fotó: Németh Richard)
Chilei stílus
A citrusos, grapefruitos, trópusi gyümölcsös karakterű Sauvignon Blanc, amilyen a chilei Rosario 2012 is, a zöldség és halak (szardínia, makréla, ponty, kecsege) nagyszerű párja. A görög és mexikói konyha, az avokádóból készülő guacamole, a paradicsom, hagyma, fokhagymás rák, spenót, olíva, sós feta sajtok, mind méltó társai ennek a borstílusnak.
Az aromás, zöldfüves Sauvignon Blanc újabb kihívás, ám a tengeri (édesvízi) halak, rákok itt is helytállnak, ahogy a tavasz és nyárelő slágere, a spárga is. A zöldborsó, leves és püré, a saláták, a lime, a chili, a koriander frissen zúzva, őrölve, a dél-kelet ázsiai konyhák ételei általában ugyancsak jó választásnak bizonyulnak.
A Sauvignon Blanc esete a medvehagymával
A rövid ideig barrique hordóban érlelt Sauvignon Blanc-ok kiváló gasztroborok lehetnek (fotó: Németh Richard)
„Hordós” stílus
Azok a Sauvignon Blanc borok, amelyeket részben, vagy egészben, de hordóban is érleltek, már a fehér húsokat is megengedik, különösen, ha krémes szósszal, Hollandi-mártással, zöld spárgával, édes zöldborsóval tálaljuk. A zöldséges tésztaételek, a zöldszószokkal készült ételek, s persze a majdnem mindig jónak tartott, egyszerűen fűszerezett, grillezett tengeri és édesvízi halak, a polipok, tintahalak, rákok ugyancsak illenek a hordót (fát) látott Sauvignon Blanc-hoz.
Vadfokhagyma a tányéron
Mindezek után, vajon melyik karakter mellé helyezzük el az utóbbi évek hazai tavaszainak legnépszerűbb növényét, a fokhagymaszagú medvehagymát? A kóstoló ennek eldöntésében is segített. A Vinopolisban a vadfokhagyma pürésítve, és levesként is megjelent. A püré tésztakosárkákban, a krémleves pohárkákban került felszolgálásra. A medvehagyma-püré (pesto) vadfokhagymás zamatai kevéssé érvényesültek, ezért a borok és a medvehagymás falatka illatainak és ízeinek reménykeltő találkozása csendes unalomba fulladt. Bár a kosárka tésztája, mint általában a kekszek és a kenyerek, jól illett a borokhoz, ám most mégsem erre a frigyre, hanem a medvehagymára voltunk kíváncsiak.
A Sauvignon Blanc esete a medvehagymával
Medvehagyma-püré kosárkában (fotó: Németh Richard)
A „salsa verde” szellemét idéző medvehagyma krémleves azonban már mindenben megfelelt ahhoz, hogy a borokkal összekóstoljuk. A tizenegy bor közül végül a Loire jobb partjáról származó Guy Saget Pouilly-Fumé 2011 harmonizált legszebben Palotai Csaba séf krémlevesével. A medvehagyma és Sauvignon Blanc párosítás második helyezettje ezúttal a Haraszthy-Vallejo, Virtuoso Sauvignon Blanc 2009 lett. Tőle csupán hajszálnyi különbséggel került a harmadik helyre a Szőllősi Pincészet Barrique Sauvignon Blanc 2006 bora. A második és harmadik helyen szereplő magyar borok közös jellemzője a hordó használata volt, ám ez ebben az esetben érezhetően elegendő alapot teremtett ahhoz, hogy a kóstolt hazai Sauvignon Blanc borok közül éppen ezek simuljanak össze legharmonikusabban a medvehagyma krémlevessel.
Winelovers borok az olvasás mellé