Borbély borest Visegrádon

Németh Richárd szövegésfotó
2013. április 17., 15:22


Ápr. 19. - A Borbarátok Visegrádi Társasága (BVT) 2013. április 19-én, pénteken, 19:00-kor tartja soron következő összejövetelét, melyen a tavalyi Év Bortermelője választás TOP 5-ös élmezőnyébe került fiatal badacsonyi borász, Borbély Tamás lesz a vendég. A borest helyszíne ezúttal is a Visegrádi Reneszánsz Étterem lesz.
Borbély borest Visegrádon
 
Borbély borest Visegrádon
"Bácsi olasz"
A BVT-ről
A BVT azt a nemes célt tűzte ki, hogy bemutassa vendégeinek Magyarország legkiválóbb borászainak-borászatainak produktukmait. Havi rendszerességgel ülnek össze, amikor a borász által válogatott borsort kóstolják végig a Reneszánsz Étterem séfjének odaillő falatkái kíséretében. Minden tételt maga a borász mutat be, kommentál. A jelenlevők így megismerhetik az éppen vendégeskedő borvidék adottságait, az egyedi terroárokat és a családi hagyományokba is betekintést nyerhetnek.
A bor eredeti szerepe az emberiség történelmében a jó baráti közösségek összekovácsolása volt. A BVT feladatának tekinti e szerep továbbéltetését, egyúttal a kulturált borfogyasztás népszerűsítését. Az egész év folyamán 12 borászat kiemelkedő borait kóstolják végig, a most soron következő vendég a badacsonyi Borbély Családi Pincészet és maga az ifjú borász, Borbély Tamás lesz.
Borbély Családi Pincészet
A Borbély Családi Pincészet alapító-tulajdonosai, Borbély Gyula és Gabriella főállású munkájuk mellett, 1981-ben telepítették újra a régi családi szőlőterületeiket, jobbára csak hobbiként, hiszen akkoriban mindketten a Badacsonyi Állami Gazdaságnál dolgoztak. Mikor ez az első ültetvény termőre fordult, addigra ki tudták alakítani Badacsonytomajtól egy kőhajításnyira található ászokpincéjüket, amely fölé egy 10 fős vendégházat is felhúztak. Gabriella, otthagyva laboráns munkáját, a családi vállalkozás marketingjével valamint a betérő vendégek fogadásával kezdett el foglalkozni. A nyereség, melyet évről évre megtermeltek, folyamatosan visszaforgatták a borászat és az ültetvények fejlesztésébe, bővítésébe. Az állami céget otthagyva, 1996-ban alapították meg hivatalosan vállalkozásuk ma is ismert formáját, s mára összesen 18 hektárnyi szőlőtermő-területtel rendelkeznek, a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin, a Somlói borvidéken pedig Somlóvásárhelyen. Fajtaválasztékukban az Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Muscat Ottonel, Somlói Juhfark mellett a még mindig ritkaságnak számító Kéknyelű és Zeusz egyaránt megtalálható.
Borbély borest Visegrádon
Az est során bemutatkoznak a pincészet új borai, a "FRöccsnekisjó" és a "Kinnagangon"
A BVT-Borbély-est borai és étkei
Gabriella Muscat Ottonel 2012 – Heimségek
„Fröccsnekisjó” Badacsonyi Olaszrizling 2012 – Mandulás fogascsíkok madársalátával
„Kinnagangon” Pinot Noir Rosé 2012
Bácsi-dűlő Olaszrizling 2011 – Zöldségleves csirkemájjal
Szürkebarát Selection 2010 – Sonkaszelet snidlingszósszal
Kéknyelű Selection 2010
Olaszrizling Késői Szüretelésű (édes) 2011 – Epres kosárkák
Részvételi díj: 5000 forint/fő, mely tartalmazza a borok kóstolását és visszakóstolását, valamint a felszolgált falatkákat.
Regisztráció, jelentkezés: csatho.p50@gmail.com, +36303707564 (Csathó Pál)
***
 
Winelovers borok az olvasás mellé