Kandírozott narancs furminttal

Borászportál
2012. május 21., 11:03


Recept - Kandíroztál már? Ha nem, akkor most egy egyszerű recepttel elindulhatsz a gasztronómia ezen útján, ha viszont igen, garantáljuk akkor is elnyeri majd tetszésed ez a borral különlegessé tett ínyencség.
Kandírozott narancs furminttal
 
A kandírozás dióhéjban
Kandírozáskor a gyümölcs víztartalmát cukorral helyettesítjük. A gyümölcsök kandírozással való eltarthatósága a cukor konzerváló hatásán alapul. Ilyenkor a gyümölcsökben lévő vizet cukorral helyettesítjük. Ehhez a gyümölcsöket koncentrált cukoroldatba kell helyeznünk.
A gyümölcs sejtjeiben lévő cukor sűrűsége jóval kisebb, mint a körülvevő oldaté, így a sejtfalakon koncentráció-kiegyenlítődés jön létre: a víz kiszivárog, a cukor pedig be. Ehhez sok időre van szükség, a kandírozás ezért elég időigényes munka.
 

A kandírozáshoz azokat az érett, de még kemény gyümölcsöket használhatjuk, amelyeknek erős aromájuk van. A túlérett vagy ütődött gyümölcs erre nem alkalmas.
Legjobbak: az alma, a narancs, ananász, banán, citrusfélék, cseresznye, körte, meggy, sárgabarack, szilva, szőlő. Ezúttal a narancsra esett a választás.
Kandírozott narancs furminttal
Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó 2 óra (fotó: Lois Slokoski)
Kandírozott narancs furminttal, hozzávalók:
• 1 kg narancs meghámozva, elfelezve (a fehér rész eltávolítva)
• 1 kg cukor
• 4 szál rozmaring
• 4 szál kakukkfű
• 10 db zöld kardamommag
• 1 palack száraz furmint
Az alapanyagokat felrakom egy lábosban, felöntöm annyi furminttal, amennyi ellepi és alacsony lángon, fedő nélkül addig főzöm, amíg besziruposodik. Kifertőtlenített üvegekbe töltöm, 3 órát gőzölöm és dunsztban hagyom kihűlni. Brownie mellé, vagy sűrű, görög joghurttal tálalom.
A receptet az [origo]-n találtuk.
Winelovers borok az olvasás mellé