1,5 milliárdos tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál

Németh Richárd
2013. október 18., 13:51


Injekció - A Tokaj Kereskedőház Zrt. (TK), Magyarország egyetlen állami borászata, a Tokaj-Hegyaljai borvidék legnagyobb szereplője prosperitását előmozdítandó a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) nem pici, 1,5 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre. Áts Karcsi egy ideje már a csapatban, lové a zsebben, úgyhogy jön a kerház-űrtcehnológia és a régóta várt prémium Kerház-borok. Tényleg!
 
1,5 milliárdos tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál
Így fog kinézni a TK két év múlva
A TK gazdasági helyzete, felvásárlási politikája, piaci aktivitása elég erősen meghatározza a Tokaji borvidék működését, mivel több mint 2 000 kistermelőtől vásárolnak fel szőlőtermést, közel 1 100 hektárról. Öveket becsatolni, ez a borvidéken megtermelt összes szőlő egyharmadát jelenti!
„A TK a tokaji márkanév felemelésén munkálkodik” – mondják Átsék. Ezért úgy vélik, muszáj megújítaniuk a borászati technológiájukat, hiszen csak azáltal fognak tudni olyan jól eladható, mégis a korábbiaknál sokkal magasabb minőségű borokat legyártani megalkotni, amelyek a világpiac borkereskedőit is csettintő elismerésre késztetik.
Lesz itt acél, annyi, hogy nem győz majd a napfény megcsillanni rajtuk. De az új hűthető acéltartályok mellett egy akkora hordópark-beruházást is eszközölni fognak, hogy a Green Peace csak kapkodni fog, melyik tölgyfához láncolja oda magát egyesületileg. Meg a többi: gépek, gépek, gépek; ezeket mind beújítják.
 
„A tőkeemelés – mondják Áts Karcsiék – a forintosított jele annak, hogy a kormányzat támogatja a több mint kétezer hegyaljai kistermelőtől felvásárló társaságunk stratégiaváltását.”
Ebből a pénzből fog jutni arra is bőven, hogy az arra kijelölt humánok nagyobb kontrollt gyakorolhassanak a szőlőtermelő gazdák szőlőtermelési gyakorlata fölött. Itt nem lesznek a konténer aljában meglapuló 15 mustfokos alapanyagok, arra mérget vehetünk!
„Ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a minőségi javulás által boraink versenyben maradhassanak a világpiac többi szereplőivel” – így a TK.
A termékpiramisuk aljának nagy részét, tehát, szeretné a TK a piramis középső, minőségibb szegmensébe átemelni, amihez már – vélhetőleg – Áts Karcsi is szívesebben adja a nevét. A tavaly Év bortermelőjének választott Áts piros Marlboro Károly idén márciusban csatlakozott az állami céghez, egyébként.
Alapkőletétel
Merthogy alapvetően erre volt lapunk hivatalos. Ezzel a fejlődés deklaráltan kezdetét vette; a technológiai beruházások első üteme már ebben az évben meg fog valósulni, de az egész befejeztét két év múlvára saccolják. Lesz itt még energiatakarékossági program is, amiatt ne aggódjunk!
Winelovers borok az olvasás mellé