„Bárki, aki az onnan készült borokat kóstolja, egy nagyon érdekes, sós ásványosságot vél felfedezni bennük”

Geri Ádám
2020. október 05., 12:42


Az ösztöneire hallgatott Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély fő borásza, amikor anno kiválasztotta az olaszrizling helyét a birtokon belül. Az élet őt igazolta, mára pedig már a titkot is sikerült megfejtenie.
„Bárki, aki az onnan készült borokat kóstolja, egy nagyon érdekes, sós ásványosságot vél felfedezni bennük”
 
Sokat elárul Sós-hegy-dűlő olaszrizlingről, hogy a Kamocsay Prémium borok sorozat egyik legelső dülőszelektált tétele volt annak idején. Az Olaszrizling Októberen is bemutatásra kerülő 2017-es évjárat a Vinagorán aranyérmet nyert és felkerült a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor listájára. Miért találhatott egymásra ennyire a fajta és a terület?
 
Hogy a Sós-hegy-dűlőbe anno olaszrizlinget telepítettünk, az inkább egy megérzés volt a részünkről. A ültetvény egy fennsíkon terül el, látni onnan a Dunát. Nem tudni, az adottságának köze van-e elődeink névválasztásához, az viszont tény, hogy bárki, aki az onnan készült borokat kóstolja, egy nagyon érdekes, sós ásványosságot vél felfedezni bennük.
 

Neszmélynek egy kiemelt fajtája az olaszrizling. Mit jelent Önnek személyesen?

Nagyon szeretem és kicsit sajnálom is, hogy anno nem telepítettünk többet belőle. Ennek az volt az oka, hogy a Hilltop indulásakor szinte kizárólag az angliai piacra termeltünk, ott pedig ezzel a névvel gyakorlatilag soha egy palackkal nem tudtunk értékesíteni. Én előtte a Móron dolgoztam, ami egy hűvösebb borvidék, nem igazán tudott rendesen beérni, nagy öröm volt, hogy Neszmélyen viszont szinte minden évben fantasztikus érettségi állapotban, magas cukorfokkal tudtuk és tudjuk szedni. És büszke vagyok rá, hogy megmutattuk, reduktív technológiával is milyen csodás bor készíthető belőle.

A nekünk átküldött címlapfotón a napokban kézzel szüretelt olaszrizling fürtök láthatók. Milyen lesz az idei év?
 
Egészen más, mint a már említett 2017-es, ami egy nagyon kései szüret volt, már botritiszes szemek is megjelentek a tőkéken. A bor alkoholfokán és aromavilágán is jól érződik, hogy rendkívül érett alapanyaggal dolgoztunk. Idén, mint a képen is látszik, gyönyörű, teljesen egészséges fürtöket tudtunk szedni . Nagyon izgatott vagyok, mert ez most tényleg valami más lesz.
 
 
 
 
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé