Bemutatták Magyarország újdimenziós, minőségi pezsgőit

Borászportál
2014. szeptember 15., 14:17


A Kreinbacher Birtok a Budavári Borfesztiválon bemutatta új exkluzív pezsgőit. A szakmai kóstolót követően a nagyközönség is megízlelhette a birtok standjánál, az oroszlános udvarban az új köntösbe bújtatott borokat és pezsgőket. A címkéken egy huszárvágás utal a magyar virtusra, valamint egy hóvirág jelképezi Somló iránti tiszteletet.
Bemutatták Magyarország újdimenziós, minőségi pezsgőit
 
Az utóbbi években a minőségi borok mellett a tradicionális pezsgőkre is egyre több figyelem irányul, de a hazai kínálat bővülése eddig nem hozott áttörést a fogyasztói szokásokban. Az erősödő trendhullámnak most újabb lendületet adhat a Kreinbacher Birtok, amely - champagne-i tradíciókat követve - Somló és a furmint lehetőségeit kutatja a pezsgőkészítésben. Pezsgőiket a Budai Borfesztivál első napján mutatták be, ahol a gasztronómia képviselőivel közösen üzentek a jövőbe – időkapszulába helyezték a pezsgőkultúra megújulását támogató üzeneteket és gondolatokat.
A premieren Christian Forget, a borászat munkáját segítő champagne-i pincemester és Márkus György champagne szakértő mellett Széll Tamás, az első hazai Bocused'Or döntős is közreműködött. „Amikor az Onyx csapatával megkóstoltuk a pezsgőket, azonnal tudtuk, hogy könnyű dolgunk lesz. Szinte kiáltottak érte, milyen étellel kínáljuk majd őket. Hiszen a pezsgő nem csak aperitif, de egy teljes menüsor méltó kísérője lehet.”– mondta el a bemutatón Michelin-csillagos Onyx sous-chefje.
Bemutatták Magyarország újdimenziós, minőségi pezsgőit
Várszegi György, Széll Tamás, Christian Forget és Bodorkós Norbert (Forrás)

A Kreinbacher Birtokot Bodorkós Norbert, a pezsgőkészítésért felelős szakmai vezető, Várszegi György borász és Prisztavok Zoltán kereskedelmi és marketing vezető képviselte. A csapatnak még nincs évtizedes tapasztalata a pezsgőkészítésben, de munkájukkal azt szeretnék elérni, hogy Somló pezsgői és ezzel együtt a hazai pezsgőfogyasztás is egy új, magasabb szintre emelkedhessen. „Somló időtállóságáról híres, mind a tanúhegy ellenálló bazalttömbje, mind koncentrált, hosszan eltartható borai azt üzenik számunkra, hogy nemcsak tíz évre, de évtizedekre érdemes előre tekintenünk. Addigra még több tapasztalatunk lesz a pezsgőkészítésben és talánelérjük, hogy a legjobb hazai és nemzetközi borok között említik majdtradicionális pezsgőinket.” – fogalmazta meg Bodorkós Norbert.
Ezért kezdtek céltudatos építkezésbe 2011-ben; az új birtokközpont, a borászat és pezsgőpincészet átadásával minden feltétel adott volt, hogy megszülessenek első saját pezsgőik. És ezért állított a Birtok óriás időkapszulát a Budavári Borfesztivál standjához, amelyben a jövőnek szóló mementókat gyűjtik. Arra szeretnének választ kapni a borvilág és gasztronómia képviselőitől, hogy első pezsgőiket kóstolva ki hogyan gondol a jövőre, milyen üzenettel támogatná a pezsgőkultúra újabb korszakát. Többek között Vajda Pierre ételkritikus, Segal Viktor kreatív chef, Szik Mátyás sommelier bajnok és Zsiday Zoltán Roy (Pierrot), valamint Molnár Attila (Arany Kaviár) is végigkóstolták a tételeket és elhelyezték gondolataikat a Kreinbacher időkapszulájában. A premier folytatódott a Budavári Borfesztiválon, ahol a nagyközönség előtt is debütált a négy pezsgő.

 
Somló és furmint, ahogy még sosem kóstolhattuk
A tradicionális pezsgők készítésekora legfontosabb kritérium a minőség, ezért Christian Forget pincemester szaktudásával és a világhírű régió, Champagne több száz éves tapasztalataival segíti a Kreinbacher Birtok munkáját. Először 2009 júliusában járt a Somlón és a borok már első kóstolásra komoly benyomást tettek rá. Amellett, hogy a Domaine Paul Baránál készített champagne-ai kiemelkedőek, személyében az a nyitottság is adott volt, hogy egy számára még felfedezésre váró régióban és szőlőfajtákkal kezdjen dolgozni.
A most bemutatott pezsgők ennek a szoros együttműködésnekaz első eredményei, mely után a munka folytatódik, hogy a champagne-i tradíciók szerint, de haladó szemlélettel és a helyi adottságok kiaknázásával együtt építsék a somlói pezsgők jövőjét.
A borvidék egyik emblematikus szőlőfajtája,a furmint most rendhagyó szerepet kapott. Mineralitásán, jó savtartó képességén kívül előnye, hogy alacsony cukorfokkal szüretelve a pezsgőkhöz ideális, neutrális alapbort ad. A Birtokon a terroir tiszteletben tartása mellett minden, a MéthodeTraditionnelle eljáráshoz köthető mozzanatnak megkülönböztetett figyelmet szentelnek. Így a szőlőművelés, a préselés,a palackos érlelés ideje és a végső cukortartalom beállítása is átgondolt és megfontolt munka, illetve döntés eredménye.
Bemutatták Magyarország újdimenziós, minőségi pezsgőit
Kreinbacher Birtok standja a Budavári Borfesztiválon (Forrás)
Pezsgő premier a Budavári Borfesztiválon
A Borászat új arculata szintén a Budavári Borfesztiválon mutatkozott be. A címkéken és az új logón végig futó stilizált huszárvágás a magyarság kreatív, olykor váratlan és vakmerő megoldásainak szimbóluma, mely szellemiség mentén a Birtok pezsgőkészítésbe fogott. A nyakcímke dísze a bazalttömbök alatt tavasszal elsőként virágzó növény, a hóvirág szirmaiból áll. Ezzel a motívummal kívánnak Somló előtt tisztelegni.
A megújult külsőt kapott borok mellett a pezsgők között is válogathatnak a borkedvelők. A Brut Classic száraz, a legnépszerűbb champagne-okhoz hasonlóan a brut kategóriát képviseli, míg az Extra Dry népszerű stílusa a magasabb dosage-nak köszönhető. A kizárólag furmintból készült Prestige Brut a Birtok legkiemelkedőbb tétele, míg annak nyerspezsgő változata- a Brut Nature, a legszárazabb stílus rajongóinak készült. „Szeretnénk, ha pezsgőnk a jövő klasszikusává válna. Legyen a pezsgő az új bor. A borkultúra megújulása után a pezsgők is gyűjtsenek egyre több rajongót, és minél többen gondoljanak úgy rá, mint egy vonzó alternatívára, ami bárhol és bármikor fogyasztható.” – foglalta össze Prisztavok Zoltán, kereskedelmi és marketing vezető. „A hazai champagne fogyasztás az árérzékenység ellenére is emelkedni tudott az utóbbi években, a Kreinbacher pezsgőpedig sokkal kedvezőbb áron, így szélesebb fogyasztói kör számára is elérhető, miközben élvezeti értéke igen magas.”
Winelovers borok az olvasás mellé