Egy világverő bordeaux-i házasítás Villányból

MNO - Magyar Nemzet Online
2013. szeptember 18., 15:54


Interjú - Decanter World Wine Awards 15 fontnál drágább bordeaux-i házasítás kategóriája nagydíjának elnyerésével a villányi Sauska borászat 2009-es évjáratú Sauska Cuvée 5 bora egyedülálló nemzetközi sikert ért el. A verseny történetében magyar bor első alkalommal lett kategóriagyőztes, ráadásul a vörösborok egyik legkoncentráltabb mezőnyében. A Magyar Nemzet újságírója, Pósa Árpád a borászat tulajdonosával, Sauska Krisztiánnal beszélgetett.
Egy világverő bordeaux-i házasítás Villányból
 
Egy világverő bordeaux-i házasítás Villányból
fotó: Pécsi Borozó
Pósa Árpád: A győztes bor neve Sauska Cuvée 5, 2009, Villány. A név mögött mit rejt a palack?
Sauska Krisztián: Mi modern borászatot építünk, ez érvényes az épületekre, a technológiára, és megmutatkozik a borok elnevezésében is. Nem akartunk latin vagy görög, esetleg fantázianevet adni borainknak. Olyan névre gondoltunk, amely a szó legnemesebb értelmében semleges, csupán jelöl, de nem próbálja befolyásolni a bor élvezőjének hangulatát. Mivel én mindig szerettem a matematika tiszta világát, úgy döntöttünk, hogy számokkal jelöljük a borokat, ezen belül is egy izgalmas kis csoportot, a prímszámokat választottuk, azaz azokat a pozitív egész számokat, amelyek csak eggyel vagy önmagunkkal oszthatók.
P. Á.: Akkor ez bizonyos módon kódrendszer?
S. K.: Minél alacsonyabb a szám, annál magasabb minőségű a bor. Az alapborunk, a Cuvée 13 elsősorban tartályos érlelésű, a 11 koncentráltabb, hangsúlyosabb a hordók használata, a 7 csúcsbor, amely az 5 házasításakor fel nem használt legszebb tételekből készül. A Cuvée 5 a borászat 300-400 hordójának mintegy 2 százalékából, a legszebb tételekből, 45 százalék merlot, 35 százalék cabernet sauvignon és 20 százalék cabernet franc házasításával készült. A villányi és siklósi területeinkről származó borok szép harmóniát alkotnak, talán a legszebbet, amire eddig képesek voltunk.
P. Á.: A prímszámok közül még nem használták fel a 2-est és a 3-ast, kis jóindulattal az 1-est ide sorolhatjuk. Tervez még felfelé haladni a minőségben?
S. K.: A Cuvee 5-tel olyan magasra tettük a lécet önmagunk számára, hogy még ezt sem tudjuk minden évben megugrani. 2008-ban és 2010-ben nem készítettük ezt a bort, mert a szüretelt szőlő minősége nem volt rá alkalmas. Mi tervezhetünk, de a Jóisten dönti el, mi az alap, amiből abban az évben  megpróbálhatjuk kihozni a maximumot.
P.Á.: A bordeaux-i házasítások kategóriája alatt mire kell pontosan gondolni?
S. K.: A Decanter World Wine Awardra 32 kategóriában csaknem 15 ezer bort neveztek. A bordeaux-i házasítások mezőnye a legerősebb, mind a 15 font alatti, mind az ennél értékesebb borok között. A kategória neve ne tévesszen meg senkit, nem a francia borvidék borai indulhatnak itt, hanem a világ összes bora, amely a bordeaux-i szőlők borainak (cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot - a szerk.) házasításával készült. A mezőnyben voltak persze bordeaux-i borok is, de ugyanúgy versenyzett toszkán, kaliforniai vagy éppen ausztrál. Ebben a mezőnyben lett a borunk a kategória győztese.
Szemlézett tartalom. Az interjú folytatását megtalálják a Magyar Nemzet Online-on. KATT!
Íme a győztes bor adatlapja.
*
Egyébként így ír a szóban forgó Sauska borról lapunk szakmai lektora, Kielmayer Kristian AIWS:
 
"...Ha már a >legek<-nél tartunk, akkor térjünk vissza a vörösborokra. Az idei Decanter borversenyen a Sauska Pincészet Cuvée 5 névre hallgató bora először nyerte el azt a trófeadíjat, ami a legjobb olyan bordeaux-i házasításnak (merlot + cabernet franc + cabernet sauvignon) jár, amely nem Bordeaux-ban készült és 15 font feletti polci árral rendelkezik. Pohl Péter birtokigazgatóval kóstoltuk ezt a tételt és azt kell mondanom, valóban nagyszerű, mi több egy fantasztikus házasításról van szó, amelynek végtelenül komplex illatában sötét bogyós gyümölcsök, ribizli, menta, csokoládé, érett fűszerek keverednek és egy kevés hűvösség. Ami meglepő, hogy az ízben nem a tanninok hódítanak, hanem egy fantasztikus lendületesség, mely jó ivásúvá teszi a bort. Mindemellett tobzódik benne egy csomó fűszer és fekete bogyó. A savszerkezete egyszerűen lenyűgöző, s minden érettsége mellett egyáltalán nem tömzsi, hanem elegáns, selymes és rendkívül hosszú. Ahogy Péter mondta, ez a házasítás titka. A legjobb tételek kerültek a palackba mindenfajta kompromisszum nélkül. Egy picit még faggattam a tannin menedzsmentről, közben élveztem az utolsó kortyokat a Cuvée 5-ből...méltó lezárása ez a 2013-as Budai Borfesztiválnak." 
 
Kristian, a Budavári Borfeszten kóstolt és erősen ajánlott borairól itt olvashat bővebben.
*
 
Winelovers borok az olvasás mellé