Érdemes a szőlőbe fektetni

Borászportál
2014. október 13., 19:02


Miért is? Piackutatást végeztek a szőlőtermesztő és szőlőbor-termelő cégek körében, amelynek értékeléséből kiderült, hogy stabil a szektor működése. Igaz nem túl nagy a piaca, de az elmúlt években stagnálást, míg a tavlyi évben előre lépést mutattak az eredmények.
Érdemes a szőlőbe fektetni
 
A Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzést végzett a szőlő- és bortermeléssel foglalkozó cégek körében, hogy megvizsgálja eddigi teljesítményüket, eredményeiket. Az elmúlt öt év adatai alapján hazánkban az import szerepe  jelentősen megnőtt. Jellemzően magasabb árú borokat exportálunk, és alacsonyabb értékűeket importálunk.
2013-ban nyereségesek voltak a szőlővel és a borral foglalkozók, előtte igaz a szőlőtermelők összesítetten évekig veszteséget produkáltak. A szőlőtermesztő iparág 12,5 milliárd, míg a szőlőbor-termelők közel 97,2 milliárd forintnyi árbevételet produkált 2013-ban.
Igaz nincsenek sokan akik, főtevékenységben szőlőtermesztéssel (350 cég) vagy szőlőbor termeléssel (900 cég) foglalkoznak Magyarországon, de a szektor minimálisan növekszik. A kevés számú szereplő egy viszonylag stabil piacon tevékenykedik.
Az is kiderül, hogy a szőlőtermesztésben tevékenykedő tíz legnagyobb társaság összesített árbevétele (4,3 milliárd forint) az ágazat teljes árbevételének (12,5 milliárd forint) a bő harmadát adta. A szőlőbor termelési szektor még ennél is koncentráltabb
A 2014-es nehéz szezon valószínűleg rossz hatással lesz a szektorra - bár még nincsen vége a szüretnek - illetve az importborok beáramlása sem kedvez. Az eddigi teljesítményük jónak mondható, és remélhetőleg a jövőben is egy stabil szektorról beszélhetünk majd.
 
Winelovers borok az olvasás mellé