Három különlegesség is a Pezsgő Júniuson lesz először kóstolható

Borászportál
2019. június 17., 09:38


Magyarországon most kerül bevezetésre a Champagne-házak legszűkebb elitjéhez tartozó Lanson márka. A Pezsgő Júniuson akár ingyen is megkóstolhatod a több tízezer forintos tételeket.
Három különlegesség is a Pezsgő Júniuson lesz először kóstolható
Fotók: FotoBP
 
A Delamotte család által alapított birtokot 1850-ben vásárolta meg a Lanson dinasztia. A ház logojának a Máltai Lovagrend keresztjét választották, hiszen tevékenyen részt vettek a lovagrend mindennapi életében. Erzsébet királyné udvarának elsőszámú champagne beszállítói lettek, a brit uralkodói háznak azóta is hivatalos partnerei. A brit vonal a legerősebb kapocs a ház életében, nem véletlenül a Wimbledon Teniszverseny főszponzorai is immáron négy évtizede.
 

 
Magyarországon elsőként a 2019. június 22-i Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolón, egy Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus által tartott ingyenes pop-up előadáson kóstolhatja meg 30 szerencsés (azaz leggyorsabban helyet foglaló) érdeklődő a ház Black Label Brut és Gold Label Brut pezsgőjét. (A lemaradók a Champagne Teremben - igaz, már térítés ellenében - vigasztalódhatnak.)
 
Black Label: A ház évjáratmegjelőlés nélküli champagne-a. A fekete címke tisztelgés a brit arisztokrácia letisztultsága előtt. Pinott noir legalább 50%-ban alkotja a házasítást, majd 30% chardonnay és 20% pnot meunier követi. A dosage 8 gr/liter. Klaszzikusan élesztős, ásványos, szikáran elegáns champagne.
 
Három különlegesség is a Pezsgő Júniuson lesz először kóstolható
Fotó: ocado.com
 
Gold Label: A Gold Label kizárólag a legkiválóbb évjáratokban készülhet, az első évjárat az 1904-es volt. A cuvée összetétele 47% chardonnay (Avize és Mesnil sur Oger grand cru területeiről, valamint Trépail premier cru területről) és 53% pinot noir (Verzenay és Bouzy grand cru területeiről szüretelve). A dosage 8 gr/liter. Klasszikus, elegáns, kekszes champagne, a decens francia elegancia megtestesítője.
 
Három különlegesség is a Pezsgő Júniuson lesz először kóstolható

Fotó: soundtaste.eu
 
Szintén a Pezsgő Júniuson, azon belül a Les Grandes Marques mesterkurzuson debütál a Lanson választékának a csúcsa, a ház prestige cuvée-je, egy dűlőszelektált champagne a Clos Lanson-ból, Reims-ből (arról, hogy a Les Grand Marques miért a champagne-ok elitje, itt olvashatsz bővebben). A többszáz éves szőlőskert falakkal körülvett területén érik a szőlő, ennél a tételnél kizárólag chardonnay. Az érlelés fahordóban történik 7 évig, majd további 2 évet pihen palackban. A dosage 3gr/ liter, brut nature kategória. Időtlen, természetes, érett zamatok, ugyanakkor rengeteg mineralitás és frissesség jellemzi, a kevés dűlőszelektált champagne egyike. Alig több mint 7000 palack készült.
 
Három különlegesség is a Pezsgő Júniuson lesz először kóstolható
Fotó: simplewine.ru
Winelovers borok az olvasás mellé