Heroikus küzdelem folyik a 2014-es évjáratért

Fendrik Zsóka
2014. július 17., 14:51


Szinte minden szőlő liszthramattal fertőzött a Szekszárdi Borvidéken, írtuk tegnapi cikkünkben. Híreink szerint a betegség több borvidékünkön is felütötte a fejét. Utánajártunk, hogy mi is a helyzet az országban. 
Heroikus küzdelem folyik a 2014-es évjáratért
 
Heimann Zoltánék elmondták, hogy nagy kihívás elé állította a borászokat az idei év időjárása, de intenzív munkával felül lehet kerekedni a betegségeken. Nem szabad hibázni a szőlőtermesztőknek, óriási odafigyelést és koncentrációt igényel ez az időszak. Sajnos a lisztharmat gomba jelen van az egész országban, és ez tény.
Sebestyén Csaba szekszárdi borász elmondta, hogy már áprilisban figyelmeztették őket a lisztharmat veszélyre. Aki nem vette komolyan az előrejelzéseket és nem védekezett, ott sokkal jobban el tudott terjedni a gombafertőzés. Nem mindenhol súlyos a helyzet Szekszárdon. Az augusztusi időjárás döntő lesz, a bogyók biztonságban lesznek, ha már kialakul a viaszréteg rajtuk. A következő évre nézve azonban hasznos lesz a lombfalon elvégezni egy lemosó permetezést a szüret után, így a gombák lekerülnek a levelekről és a jövőben nem okoznak károsodást a szőlőnövénynek.
Heroikus küzdelem folyik a 2014-es évjáratért
A Balaton-felvidéken szintén jelen vannak a gombabetegségek, de ilyen időjárási körülmények között ez természetes. Kovács Tamás a Szent Donát Pincészettől elmondta, hogy majdnem minden héten permetezni kell, de eddig nem okozott sem minőségbeli, sem mennyiségbeli romlást a lisztharmat a szüretre nézve. Annak érdekében, hogy továbbra is pozitívan alakuljon az idei év termése, augusztusban kevesebb csapadék lenne megfelelő. Tamás elmondta, hogy 2013-ban az augusztusi Csopaki Kódex területbejáráson sokkal több szőlőnövényen volt tapasztalható a gombabetegség, de idén már jobban odafigyeltek a termelők. 
 
A Balaton déli partján már kritikusabb a helyzet. Sajnos nem rémhír, hanem igaz - mondja Konyári János - az időjárás nagyon kedvezett a lisztharmatnak. A déli parton majdnem minden nap esik délután. Szerdán este is erős eső volt és ma reggel is esett még pár csepp. Nehéz a zöldmunkákat és a permetezést optimális időben elvégezni ilyen időjárási feltételek mellett. A permetszernek időre lenne szüksége, hogy ki tudja fejteni a hatását, de az eső lemossa. A mai naptól szárazabb időt ígérnek a meteorológusok, illetve a borászok bíznak a szélben, ami ki tudná szárítani a fürtzónát is. Nagyon sok zöldmunkára lenne szükség, hiszen a szőlő gyorsan nő, indái keresik a fényt, hogy megfelelő fotoszintézist tudjanak biztosítani a növény számára. Sokat segíthet a száraz ősz, így lenne ideje a leveleken lévő foltoknak begyógyulni, és a rothadás sem indulna el a szőlőfürtökön.
Heroikus küzdelem folyik a 2014-es évjáratért
Az Egri borvidéken júniusban kezdődött a csapadékos időjárás. Egy hete még majdnem minden nap esett az eső, záporok, zivatarok voltak, amik után egyből kisütött a nap, így a páratartalom nagyban megnövekedett. Kaló Imrénél, Szomolyán is hetente megy a traktor a szőlőben és bio (nem felszívódó) szerrel permetezik a szőlőt. Területfüggő a lisztharmat mennyisége ezeken a részeken, a szellősebb domboldalakon kevesebb a gomba. Általánosan itt is jelen van a betegség, de nem kimagasló a veszély. Az utóbbi pár napban Egernél nem esett nagymértékű csapadék, így javult a helyzet.
Nincsen világvége sem Szekszárdon, sem az országban! Valóban nem könnyű a helyzetük az idei évben a szőlőtermesztőknek, nagy odafigyeléssel azonban felül lehet kerekedni a helyzeten. Ifj. Heimann Zoltán szerint „ez inkább egy heroikus küzdelem, mint fejvesztve menekülés”. Van mit tenni és azt meg is teszik a borászok. 
Lisztharmat:
A lisztharmat fehér vagy szürke porfoltnak néz ki, amely a növények leveleit és szárát támadja meg. Valójában a lisztharmat gomba. Káros hatással van a növényre, és a súlyos vagy ismétlődő fertőzés legyengítheti azt. Ha a levélfelület eléggé nagy részét beborítja a lisztharmat, akkor a fotoszintézis már nem fog megfelelően működni. A fertőzött levelek gyakran idejekorán lehullanak.
Winelovers borok az olvasás mellé