Mi legyen a felesleges pálinkánkkal?

Borászportál
2014. augusztus 14., 20:18


Az otthon megtermett gyümölcsökből sokan készítenek pálinkát. Néha még a minőség is megfelelően sikerül, sőt a mennyiség is van úgy, hogy jelentős. A kérdés indokolt: mi legyen az otthon megfőzött pálinkának a sorsa?
Mi legyen a felesleges pálinkánkkal?
 
2010 óta már otthon is lehet pálinkát főzni. A törvényi szabályozás szerint a kistermelőnek az értékesítésre szánt párlat mennyisége után meg kell fizetnie a bérfőzetőnek a teljes adómértéket, és párlatzárjeggyel kell ellátnia a terméket.
Ha a magán- és bérfőzés keretében előállított felesleget eladnánk, akkor ezt a jövedéki adó megfizetésével az átvételig legalizálnunk kell, utólag nincs rá lehetőség. Ha az átvételig nyilatkoztunk arról, hogy értékesíteni szeretnénk a pálinkánkat – és a jövedéki adót megfizettük utána –, igényelhetünk zárjegyet a NAV-tól - írja az MNO.hu.

 
Winelovers borok az olvasás mellé