Tokaj krémje Budapesten!

Borászportál
2017. március 15., 07:11


Nem mindennapi eseményben lehet részed, ha március 25-én eljössz a Winelovers következő tematikus nagykóstolójára. Tokaj-Hegyalja mutatja meg, hogy hol tart a furmint, a hárslevelű, a késői szüretelésű borok és az aszú. A rendezvény főtámogatója a Grand Tokaj.
 
Tokaj krémje Budapesten!
Mi vár rád?
 
A Tokaji Márciuson 70 pincészet 160 borával, aszú különteremmel, Szepsy Furmint Selection standdal, Szepsy mesterkurzussal és a Borkollégium Pop up School-jával is találkozhatsz, de ez még csak néhány ízelítő, mert jobbnál jobb programok várnak rád.

A helyszín a csodálatos Corinthia Hotel Budapest, melynek puha szőnyegén lépkedve, illatos borokkal a kezedben ismerheted meg hazánk egyik legizgalmasabb borvidékét. A szervezők arra törekedtek, hogy a lehető legteljesebb képet adják a borvidékről, így az önálló kiállítóhellyel nem rendelkező pincészetek borait is meg lehet kóstolni a Winelovers Selection standon. A „nagyok” mellett őket is mindenképpen érdemes felkeresni, hiszen ritka kincsekre bukkanhatunk.

Mesterkurzusok és különleges kóstolók

Aki nemcsak kóstolgatni szeretne, az remek mesterkurzusokon vehet részt. Szepsy István nevét minden borkedvelő ismeri, azonban most lehetőség van arra is, hogy az általa megszerzett tudás egy részét magadba szívd. Rendkívüli ember, hatalmas tudással és a
Szepsy 100 borból mindösszesen 100 magnumpalack készült.
Ezt a borkülönlegességet kóstolhatod a “Szepsy vs rest of the (wine) world” mesterkurzuson, három másik csúcsborral együtt, Szepsy István borász, Caro Maurer MW (Master of Wine) és Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezető oktatója szakértő útmutatásával.

Az aszú különteremben a kiállítótérben kínált borokon kívül nyugodt körülmények között kóstolhatod a tokaji borkínálat csúcsán lévő tételeket. A nemzetközi boros rendezvények mintájára bevezetett különterem csendes, elmélyült ismerkedést tesz lehetővé 30 pincészet közel 40, öt- és hatputtonyos aszújával, illetve eszenciájával.

A Borkollégium Pop up School-lal készül

A Borkollégium ingyenes Pop-up School-lal vár, ahol a neves boriskola vezető oktatói tartanak rövid, ám annál érdekesebb előadásokat Tokaj fő szőlőfajtáiról és borstílusairól, borkategóriáiról, természetesen kóstolási lehetőséggel. A pop-up school ízelítőt ad a Borkollégium ősztől induló négynapos Tokaj kurzusából, ahol az érdeklődők valóban elmélyíthetik tudásukat.
 
Tokaj krémje Budapesten!

Mi lesz még?

Szilágyi László, a Gizella Pincészet borásza és Nagy Kornél a Szil-völgyből szüretelt borok különböző évjáratait mutatja be; az édes borok rajongóit Gincsai Tamás főborász és a Holdvölgy 6 puttonyos aszúinak vertikális kóstolója várja, míg Demeter Zoltán a legszebb, kereskedelmi forgalomban már nem kapható tételein keresztül kalauzol végig a pincészet 20 éves történelmén.
 
S végül, de nem utolsósorban a Szepsy Furmint Selection standon a borvidék ikonikus borászának 2015-ös dűlőszelektált furmintjai, a birtok furmint és egy furmint alapú házasítás is kóstolható.
 
Szepsy István borai igen ritkán találhatóak meg nagykóstolókon, ezért is különleges alkalom, hogy akár öt különböző dűlőből szüretelt borát is összehasonlíthatják a vendégek.
 
A Winelovers nagykóstolók előtt a pincészetek lehetőséget kapnak arra, hogy boraikat egy vakkóstolón megméressék. Idén először a Tokaji Március borait pontozta a megújult koncepció alapján szervezett szakmai zsűri: a száraz borok kategóriájában három dűlőszelektált furmint került a dobogóra, míg a késő szüretelésű borok versenyében hárslevelű, sárgamuskotály és egy édes házasítás végzett az élen.
 
Winelovers borok az olvasás mellé