Nagy változás közepén van a badacsonyi vendéglátás

Knap Gábor
2016. június 08., 20:51


Egy rögtönzött dűlőtúra keretében mutatta be a pincészet fontosabb ültetvényeit Borbély Tamás, akit a Kerülőutak balatoni kanyarjában látogattunk meg. A Badacsonytomaj és Káptalantóti között található pincészet a badacsonyi vendéglátás változásában sütkérezik.
Nagy változás közepén van a badacsonyi vendéglátás
Borbély Tamás
A május eleji fagy a Borbély Családi Pincészet ültetvényeinek 35%-án hagyta ott a nyomát, és leginkább a muscat ottonelt érintette, de szerencsére a friss hajtások szépen fejlődnek a nyár eleji napsütésben, és a borász is bizakodó.
 
Borbély Tamással előbb a Tóti-hegy észak-nyugati részén néztünk szét, a szőlőből csodálva meg a kilátást a Tapolcai-medencére, a Csobáncra, és a Bács-hegyre, majd átmentünk a Gulácsnak arra a részére, ahol a pince is van. Ezt a részt ismerheti meg ugyanis jobban az, aki dűlőtúrára indul a borászat tulajdonosaival. Egy ilyen túrán pedig nem marad otthon a piknikkosár, a házi finomságokkal, 1-2 féle borral, a sztori pedig a pincében folytatódik tovább. 
 
 
Mindenki megtalálhatja a kedvencét
 
A Borbély Családi Pincészet évi kb. 80 ezer palack borának nagyjából a fele fogy el helyben és direkt értékesítés útján. Ezt az adatot nagyon sok hazai pincészet irigyli, de Borbélyék soha sem törekedtek arra, hogy bejussanak nagy kereskedelmi láncokba, ők inkább a borkóstolók tartását, a fesztiválra járást és a sűrű nyitva tartást választották.
 
Aki gyakran jár Badacsonyban, bizonyára azt is tudja, hogy a Római úton is van egy vinotékájuk, ami a külső megjelenésével már rögtön kitűnik a környező üzletek közül és úttörőként csak palackos borokkal jelentek meg a korábban csak „az ország kocsmájaként” emlegetett környéken.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
Kóstolóra terítve a borházban
 
Az évi 80 ezer palack bor teljesen a birtokon készül, tehát a szürettől a palackozásig, minden egyes üveg átmegy a család keze alatt. Jelenleg 17 féle termékük van, a vadiúj Rózsakővel – amellyel idén jöttek ki először önálló borként –, és jön pár év múlva a furmint a Bács-hegyről, valamint az első saját vörösboruk a 2015-ös évjáratból,mert a pinot noirból eddig csak rozé készült. Plusz ott van a kétféle pálinka és a szőlőlé is.
 
Különböző ízlésű vendégek jönnek, így igyekszünk minél szélesebb szortimentet bemutatni – mondja Tamás, aki az olaszrizlinget és a kéknyelűt nevezi a két legfontosabb fajtának. Az olaszrizling szívből, elhivatottságból, a kéknyelű inkább már kötelező feladatként emelendő ki, hiszen csak a miénk, csak a Badacsonyi Borvidéken található, meg kell ismernünk, milyen lehetőségek rejlenek benne, milyen értékeket hordoz. Olaszrizlingből készítünk frissebb, igazi „fröccsnekisjó” tételt és érlelt, tartalmas dűlőszelektáltat is, míg a kéknyelűt csak terroir borként mutatjuk be.
 
Nagy változás közepén van a badacsonyi vendéglátás
Kényelmes szoba és borbekészítés várja a vendégeket
 
Gyere ki a hegyoldalba!
 
A birtok tájolása egyébként rendkívül szerencsés, hiszen a Balaton csupán 3 kilométerre van, mégis csendes, nyugodt és leginkább otthonos a pincészet környezete. A bekötőút mellett rendben sorakoznak a szőlők, piros és fehér rózsákkal, a bazaltpince, a régi pincéből kialakított új kóstolóhelyiség és a felújított vendégház pedig néhány lépésre van csak egymástól. A Gulács dűlőibe fel lehet sétálni simán a sorok között. Egyszóval minden ott van egy helyen, a 2-3 hektáros birtokközpontban, amire egy tökéletes borhétvégéhez szükség van.
 
És akkor még nem beszéltünk a házi finomságokról, amelyekkel Gabriella, Tamás édesanyja várja a vendégeket. Télen az egykori hentes, apai nagyszülők receptjei alapján, ugyancsak a birtokon készülnek a finomságok a látogatóknak, és a jobbnál jobb falatokból  marad a nyári bortúrázóknak kínált paraszttálhoz is. A másik specialitás pedig a környéken szerencsére egyre több gazdaságban felbukkanó szürkemarhából készült pörkölt, a mellé tálalt savanyúság, a zöldségek, a fűszerek  pedig a pince melletti konyhakertből származnak.
Nyáron este 8-ig mehetsz bármikor
 
A birtokon 8-10 fő részére tudnak szállást biztosítani, így a vendégházat leginkább nagyobb társaságoknak ajánlják. Ez egész évben nyitva van, nyáron este 8-ig várják borkóstolóval a betérő vendégeket, télen pedig bejelentkezés alapján működik a szállás és a kóstoló is.
 
Nagy változás közepén van a badacsonyi vendéglátás
A borok mellett ez a kilátás vár
 
Annak idején merész lépés volt, amikor megnyitották a vendégházat. Egy évtizeddel ezelőtt a környék még nagyon Badacsony centrikus volt, egyáltalán nem volt jellemző, hogy tovább is mennek a vendégek. Aztán megalakult a Borút egyesület, majd később a Turisztikai egyesület, és azóta egyre többen járják a vidéket kocsival, biciklivel, és a régiós busszal is, aminek megállója is van a Borbély Családi Pincészet portájánál.
 
Hogyha komplett szolgáltatást nyújtasz, megfigyelhető, hogy kezd eltűnni a szezonalitás – mondja Tamás. Badacsonyban új szállodák nyíltak, amelyekből télen ugyan nehezen mozdítható ki a vendég, de érezhetően nagyobb az élet, mint évekkel ezelőtt. Ami pedig még jobb, hogy a környékre látogatók – szemben a Balatonpart nyüzsgésével – egyre inkább a csendes, nyugodt környezettre, madárcsicsergésre vágynak, azt pedig remek borokkal és kiváló ételekkel kiegészítve mind megtalálják a Borbély birtokon.
Winelovers borok az olvasás mellé