Lezajlott a Winelovers 100 teszt

Borászportál
2019. július 01., 13:17


Szeptember 5-én kerül az újságárusokhoz a 100 legjobb magyar bort bemutató Winelovers 100 magazin 2019-es kiadása. Július 1. és 3. között lezajlott a „lényeg”, vagyis a borok tesztje, aminek a Borkollégium adott otthont. Belestünk a kulisszák mögé.
Lezajlott a Winelovers 100 teszt
143 pincészet összesen 313 tételét küldte be idén a Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor magazin tesztjére. Aki bekerül a 100-as listára, az – mondhatni – a legjobbak legjobbjai közé tartozik. Meghívást erre a versenyre ugyanis hagyományosan csak a mértékadó hazai és nemzetközi versenyeken díjazott, illetve az elismert szakemberk által ajánlott tételek kapnak. 2019-ben 18 különböző borversenyről érkeztek borok és 18 további elismert szakember ajánlott bort. A borok mintegy hatoda a 2019-es Országos Borversenyen elért aranyérmével érdemelte ki a részvételt, a legnagyobb számban képviselt borvidék pedig Tokaj a maga 67 borával.
 

A Winelovers 100 magazinban az abszolút lista mellett további 11 kategóriában (aszú, bikavér, bordói, egyéb édes bor, furmint, illatos fehér, kékfrankos, olaszrizling, pezsgő, rozé, villányi franc) is összemérik erejüket a borok. A 11 kategória legjobb öt borát bemutató lista egy újabb esély arra, hogy a pincészetek kitűnjenek, magukra irányítsák a fogyasztók figyelmét. A legnagyobb „tolongás” idén a bordói, az egyéb édes és az illatos fehér kategóriában van sorrendben 31, 29 és 28 nevezéssel.
 
Lezajlott a Winelovers 100 teszt
A 2018-as magazin címlapja. Idén megújul a formátum.

A nagy mintaszámra tekintettel idén a szervezők úgy döntöttek, két kóstolóbizottságot hoznak létre, hogy a szakmaiság ne sérülhessen és a nemzetközi standardeknek megfelelően a bírálók ne kóstoljanak túl sok bort egy nap. Ők egyébként összesen 15-en voltak, közöttük DipWSET nemzetközi borakadémikusok, sommelier bajnokok, borászok. A két csapatot Bálint László nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója, illetve Szakács-Orha Imre nemzetközi borakadémikus vezeti.

Íme ez első napi exit poll:
Bálint László: „Szuper pezsgőket és jó bikavéreket vártam az első napon, és ez a várakozásom többé-kevésbé beigazolódott. A hazai kínálat láthatóan szegmentálódott: vannak, akik igyekeznek felzárkózni a nemzetközi mezőnyhöz és vannak, akik még nem nőttek fel a feladathoz.”
 
Szakács-Orha Imre: „A teszt előtt azt vártam, hogy folytatódik a pár évvel ezelőtt elkezdődött tendencia és a magyar borászok évről-évre kicsit előrébb lépnek. Ami magát a hétfői napot illeti, az illatos fehér tételek között nem találtam kimagaslót, kadarkából volt 2-3 klasszikus, szép tétel, akár csak a kékfrankosokból, ahol egy kifejezetten modern borral is találkoztam. Olyannal, ami bárhol megállná a helyét a világban.”
 
Blazsovszky Péter (sommelier, Babel): „Pozitív meglepetés volt a bikavér, a pezsgőknél és a fehér házasításoknál pedig elég nagy szórást tapasztaltam. Van egy réteg, ami már kiemelkedik, miközben sokan még nem találják a tökéletes technológiát és egyensúlyt.”
Winelovers borok az olvasás mellé