Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól

Borászportál
2020. február 15., 07:19


Február 1-én került megrendezésre az év első borfesztiválja a Winelovers Grand. Számos pincészet itt jelentette vagy mutatta be az idei újdonságait. Ezekből válogattunk.
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Címlapkép: Szalkai Balázs
 
Belward Pincészet
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
A pécsi borvidékről, Hásságyról érkeztek, ami a fehérborok paradicsoma, büszkeségük a 2019-es sauvignon blanc újboruk, ez 2019-ben Magyarország legjobb újbora lett. A jövőben azért vörösborokkal is szeretnék erősíteni szortimentjüket.
 
Bognár Pincészet
 
2015-ös villányi merlot-juk felkerült a Winelovers 100 - a 100 legjobb magyar bor listjára, erre a tételre különösen büszkék. Merlot-ban amúgy is erősek, érdemes ellátogatni hozzájuk egy vertikális kóstolóra.
 
 
Bock Pince
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Rögtön három új tételét is itt mutatta be a nagyközönségnek a legendás villányi pincészet. Az egyik csúcsboruknak számító Libra 2015-ös kiadása mellett itt volt elöször kóstolható a borászat saját bevallása szerint „brutálisan jó” 2017-es évben készült Bock & Roll és az általában már a  pincénél elfogyó pinot noir.

Borbély Családi Pincészet
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
Az utóbbi években a Winelovers Olaszrizling tesztjein taroló badacsonyi borászatnak itt debütált a 2017-es Kéknyelű selectionje, ami egyúttal új dizájnos palackot is kapott. A reakciók alapján a tétel kívül-belül elnyerte a közönség tetszését.
 
Bujdosó Pincészet
 
„A kiváncsiság hajtott minket, hogy milyen lesz vajon az első Winelovers Grand. De természetesen mindig fontos a fogyasztókkal való találkozás, fontos, hogy megmutassuk az újdonságainkat és gyűjtsük a visszajelzéseket” – mondta Bujdosó Daniella. Utóbbival első sorban a Bujdosó Brut Roséra utalt, ami a pincészet első saját pezsgője, egy gyümölcsösre hangolt pinot noir-leányka házasítás.
 
Cezar Pincészet

Bár zalai pincészet palackos borainak 85%-a bordói fajták felhasználásával készül, a legérdekesebb tételük jelenleg kétségtelenül a 2018-as Pinot Noir Reserve: 5 évet kellett várni, hogy a „kényes kisasszony” újra egy minden igényt kielégítő szép bort adjon. Akinek most nem jött össze a kóstolás, érdemes ellátogatnia a Kis-Balaton lankáin található „főhadiszállásra”.

Csetvei Pince
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
A Móri borvidékről érkeztek, főként fehérborokkal. Kedvencük a rizlingsorozat, mely Kő-Papír-Olló névre lett keresztelve. A név születése is ide kívánkozik: Csetvei Krisztina egy barátjával épp a rizlingekről beszélgetett, miközben a gyerekek körülöttük kő-papír-ollót játszottak, így különböző rizlingjeit ez után nevezte el.
 
Dobosi Pincészet
 
A balatonfüred-csopaki borvidéken dolgozó bioborászat az olaszrizling fajta (egyik) nagykövete. Boraik az elmúlt években rendszeresen az élmezőnyben végeztek az Olaszrizling Októbert megelőző teszteken. Hasonlóan nagy reményeket fűznek a nemrég debütált, itt is bemutatott 2019-es tételeikhez, illetve a szintén újdonságnak számító 2018-as Hegyborukhoz.
 
Eszterbauer Borászat
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Nagy hagyományokra visszatekintő szekszárdi borászcsalád, különösen büszkék a Tüke névre keresztelt Bikavérre, több díjat is nyertek már vele. A Frankos 2017-et igazi gasztrobornak szánják a hozzáértő közönség számára.
 
Feiszt Pince
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Anna néni, az éppen nyugdíjas korba lépő férje és a sógoruk 1999-ben indították el a közös családi borászatot. A birtokközpont gyakorlatilag Szekszárd belvárosában található, alig 5 percre Babits Mihály szülőházától. Erre rendkívül büszkék, Erato névre keresztelt boruk és a címkén található Babits idézet is erről tanuskodik. Érdemes megkóstolni a syrah-jukat is – Anna néni állítása szerint a fajtát elsőként ők telepítették hivatalosan az országban.
 
Fekete Borpince
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
Bár szinte minden Winelovers rendezvényen ott vannak, nem lehet megunni őket, ugyanis minden alkalomra készülnek valami meglepetéssel. A jó borokat idén tavasztól már egy gyönyörű kilátással bíró fedett fröccsteraszon is élvezhetjük, ha ellátogatunk hozzájuk Szekszárdra.
 
Garai Pince
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
Szekszárdon és Mecseknádasdon egyaránt rendelkezik pincészettel a Garai család. Kis birtok, mégis rendkívül széles a választék, évente összesen 14-15 szüretet tartanak. Olyan a szekszárdi borvidéken ritkábbnak számító fajtákkal is találkozni náluk, mint a zöldveltelini vagy a chardonnay. Legnagyobb büszkeségük a 2017-es cabernet sauvignon.
 
Garamvári Szőlőbirtok
 
A legendás balatonlellei borászat Furmint Brut pezsgője 2019-ben elnyerte Budafok Legjobb Pezsgője címet. A Winelovers Grandon 2 új tételüket is bemutatták: a 2017-as Vöröst és a 2018-as Arany Birtokbort.
 
Gedeon Birtok
 
Aki nem volt elég gyors, könnyen lecsúszhatott a kunsági pincészet debütáló pezsgőjéről. A chardonnay, rajnai rizling, zöld veltelini, arany sárfehér házasításával készített kistank pezsgő egyértelműen elnyerte a közönség tetszését. Szintén jelentős esemény, hogy decemberben elkészült az új, 80 fő befogadására alkalmas kóstolótermük.
 
Gere Attila Pincészet
 
Igazi szenzációval készültek Gere Attiláék a Winelovers Grandra: a február 14-i hivatalos jegyzés megkezdése előtt két héttel lehetett kóstolni a 2017-es Kopar Cuvée-t. Hallottunk több (egyelőre) nem hivatalos bejelentést is: több év kihagyás után újra lesz termpranillo és hamarosan érkeznek a Gere csokoládék.
 
Gere Tamás és Zsolt Pincészete
 
A Winelovers villányi rendezvényeinek állandó résztvevője minden fronton jelentős megújuláson esett át. Az Aureus csúcsboruknak már elérhető a „legfrissebb”, 2011-es évjárata, új alapokra helyezték a méltán népszerű Páratlan cuvée-jüket (cabernet hangsúlyos lett), tavaly nyár óta pedig melegkonyhával várják villányi éttermükben a vendégeket.
 
Hegedűs-Kőpataki Pincészet
 
A 2017-ben indult mátrai családi pincészet most látta elérkezettnek az időt, hogy megmutassa magát a világnak. Az átlagosnál magasabbra belőtt alkoholtartalommal és beltartalmi értékekkel nem titkoltan egy új színt szeretnének vinni a borvidék palettájára. A kínálatukban megtalálható karát fajta igazi hungarikum, az 1950-es években nemesítették a kövidinka és a szürkebarát keresztezésével.
 
Hegyi-Kaló Pincészet
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
A Hegyi Ádám és Hegyi-Kaló Júlia vezette pincészet le sem tagadhatná a rokonságot a 2011-ben a Borászok Borászának választott Kaló Imrével (Judit az ő lánya). Természethű boraik egyedi színt képviselnek a magyar boros palettán (elég csak a Michelin-csillagos éttermekben is felszolgált aszú turán vörösborukra, vagy az egy éves hordós érlelést kapott Cseresznyeérés rozéjukra gondolni). Mindenképpen érdemes ellátogatni hozzájuk Szomolyára, idén nyártól a szőlő közvetlen közelébe telepített rackafarmjuk is szinesíti a dűlőtúrát. 
 
Heidrich Pince
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
Tokajban, Bodrogolaszi határában összesen 14 hektáron gazdálkodnak. Tételeik gyakorlatilag a teljes borvidéki palettát lefedik a frissebb, reduktív száraz tételektől a klasszikus szamorodniig és aszúig. Sárospatakon, a Rákóczi-vártól pár száz méterre található pincéjük látogatható, kóstolókat is szerveznek ott.
 
Hetényi Birtok
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
A szekszárdi pincészetnél kiemelendő a palckok letisztult dizájnja. Prémium száraz vörösborokkal készültek a rendezvényre, kékfrankossal, pinot noir-ral, cabernet sauvignon-nal. A legbüszkébbek mégis a kadarkájukra, ebben a fajtában látják Szekszárd jövőjét.
 
IMO – Time for Wine
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Vegyes kínálattal érkezett a disztribútor: hazai és import borok is voltak a palettán, csupa olyan tétel, ami valamely tekintetben különleges, nem hétköznapi.
 
Kamocsay Prémium
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
2018-ban egyedülálló dűlőszelektált chardonnay sorozatot adott ki Kamocsay Ákos, amivel a Neszmélyi borvidék dülőinek változatosságát kívánta bemutatni. Csak kivételes alkalmakkor lehet az 5 + 1 tételt poharazva kóstolni, a Winelovers Grand ilyen volt.
 
Koch Borászat
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
A 2019-ben az Év bortermelőjének választott Koch Csaba lánya, Pálma apja nyomdokaiba lépett. A Winelovers Grandon mutatta be első saját borát, egy 2018-as syrah-t, amihez a szőlőt 0,2 hektárról szüretelték, tehát erősen limitált tételről van szó. Elhozták 2017-es Chardonnay Brut pezsgőjüket is: a plackban erjesztett nyerspezsgő elmondásuk szerint sok champagne-t kenterbe ver.
 
Kolonics Pincészet
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
Örömteli módon egy ritka vendég is felbukkant a Winelovers Grandon: a somlói Kolonics Károly megválogatja nyilvános szerepléseit, hiszen „one man company”-ként irányítja a pincészet mellett vendégházat is magába foglaló „birodalmát”. Ezúttal a nála frissnek számító 2018-as hárslevelű és furmint jelentette az újdonságot, utóbbi egy 2015-ös vertikális sorozat részeként érkezett.
 
Lajos-Király Manufaktúra
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
Merész lépésre szánta el magát egy fiatal testvérpár: a 2015-ben megörökölt verpeléti birtokon, nagypapa receptje alapján készítenek – ribizlibort. Egyelőre kétféle tétellel, egy reduktív pirosribizlivel és egy hordós feketeribizlivel nyitottak. 50g/liter maradékcukor, 16-18-as sav, 14-es alkohol: tökéletes egyensúly. A nyár egyik nagy slágere lehet szódával és anélkül egyaránt!
 
Lantos Borászat
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
A soltvadkerti családi vállalkozás 10 éve készít minőségi borokat, jelenleg 20 hektáron dolgoznak. Széles repertoárjukban felvonultatják a jellegzetes kunsági fajtákat (ezerjó, kövidinka) éppúgy, mint az ismert nemzetközieket (cabernet sauvignon, cabernet franc).
 
Lelovits Tamás Pincészete
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Lelovits Tamásék is „bizalmat szavaztak az év első budapesti nagy boros rendezvényének”. Az idei szezon egyik nagy meglepetése náluk a 2016-os Ákos 5 Cuvée, ami előtte 2011-ben készült legutóbb. Hamarosan érkezik mellé a 2018-as Kékfrankos Reserve is, „egy bombasztikus” villányi év kiemelkedő tétele.
 
Malatinszky Organikus Szőlőbirtok
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
30 hektáros birtok, melyen minden egyes műveletet Malatinszky Csaba személyesen felügyel. 10 éve kizárólag biogazdálkodást folytat. Ha Malatinszky, akkor cabernet franc, annak is a csúcstétele, a Maghari.
 
Márton Birtok
 
A Winelovers Grandra a „Tokaji Március Nagykóstolót felvezetendő” érkezett a tállyai pincészet. Oda már hozzák a merlot vörösborukat is, ami egyike a számos idei újdonságuknak. 2020-ban érkezik ugyanis az első aszújuk és idén kezdik el az első pezsgősítést is. Érdemes lesz odafigyelni rájuk!

Németh János Pincészet
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
Saját bevallásuk szerint kadarkában a legerősebbek, Szekszárdon ez egyáltalán nem elhanyagolható erény. Felejthetetlen élmény, ha „elzarándokolunk” hozzájuk: „Némethjanó” olykor saját főztjével és a spontán erjesztésből adódóan megismételhetetlen évjáratokkal fogadja látogatóit.

Pántlika Pincészet
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
A széles szortimentből ezúttal is a csúcstételeivel képviseltette magát a dörgicsei pincészet. Újdonság volt a standon a 2018-as Origó, a borászat vörösboros vonalának új kiindulópontja: a nemzetközi trendekhez igazodó jó ivású, de mégis tartalmas tétel.
 
Rejiji Wines
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: www.facebook.com/rejijiwines
 
Magyar feleségével 2012-ben alapította a borászatot a finn Reijo Itkonen, aki kalandra vágyott nyugdijazása után. Könyvekből és más borásztársaitól tanulva eljutott odáig, hogy Villányi Franc-ja az elsők között kapta meg a Super Premium minősítést. Nevéhez fűződik Magyarország talán egyetlen merlot-ból készült fehérbora is.
 
Sanzon Tokaj
 
Évjáratváltás volt Rácz Erikánál, mostantól a 2018-as Rány furmintot, Rány hárslevelűt és Classic furmintot ihatjuk. Mint elmondta, a meleg év gyümölcsösebb, "fogyasztóbarátabb" borokat eredményezett. Az idei év nagy durranása reményei szerint első amfórás tétele lesz, 2019-es, héjjon áztatott sárgamuskotályt töltött bele, összesen 600 liter készül. Újdonság még, hogy elkészült a feldolgozójuk fedett préselőrésze, ami a szüreti időszakon kívül kóstolóteraszként funkcionál. A Sanzon Tokaj borai a Winelovers Webshopból is megrendelhetők.
 
Schunk Pince
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
A Mecsek déli részéről, Hosszúhetényből érkezett a Schunk Pince első sorban prémium kategóriás vörösborban utaznak, miközben olyan helyi fajtákkal is foglalkoznak, mint az 50-es években pécsen nemesített. A Bordeaux-i fajtákból összeállított BDX névre keresztelt cuvée-jük egy testes, karakteres, igazi mediterrán tétel.

Süss-Édes Élet
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Juhász Lilla Süss-Édes Élet desszertjei első látásra talán furcsán hathatnak egy borkóstolón, pedig évek óta állandó tagja a Winelovers rendezvényeknek. Nem véletlen. Gyakran borászok bevonásával „fejleszti ki” a különböző borsítlusokhoz legjobban passzoló bon bon párosításokat. Az évek óta abszolút slágernek számító étcsokis-málnás trüffelje például villányi cabernet sauvignonnal készül!
 
Szent Gaál Pincészet & Tokajicum Borház
 
Egy igazi „chateau” szekszárdi és tokaji pincével és ennek megfelelő széles választékkal: merlot és cabernet franc válogatás mellett (Obsessio, Passionata) díjnyertes furmint tételek több évre visszamenőleg (Vinagora, Bormustra, Decanter, AWC).
 
Thummerer Pince
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Az egri pincészet sem akart lemaradni az év első borfesztiváljáról, és igazán kitettek magukért. A már ismert tételeik mellett egyaránt hoztak újdonságokat és különlegességeket, így a vendégeik olyan borokat is meg tudtak kóstolni, amikért rendes esetben el kéne látogatni Noszvajra.
 
Tiffan’s Pincészet
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Tiffán Ede 2018-ban elsőként vehette át a Magyar Bor Akadémia életműdíját. Kiemelt tételük ezúttal a csak kis mennyiségben elérhető Grande Selection volt – estére ki is fogytak belőle.
 
Varga Pincészet
 
„A jövőben  az ilyen jellegű rendezvények lesznek a legsikeresebbek, ahol rengeteg borszerető gyűlik össze és a szervezők a fiatalokat is hatékonyan képesek megszólítani” – mondta Varga Máté. Vásárlóik talán még le sem nyelték a kései szüretelésű narancsboruk utolsó kortyait, máris itt a következő újdonság, az érlelés nélküli, gyümölcsös tankpezsgő. Nem lennénk meglepve, ha idén nyáron sokan ezt innák rozéfröccs helyett!
 
Villa Sandahl
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: rollinginbudapest.com
 
Mindig üde színfoltja a rendezvényeknek a kizárólag rajnai rizlinggel foglalkozó Villa Sandahl. Náluk az ember a bor kortyolgatása közben rengeteget tanulhat a fajtáról, a badacsonyi mikroklímáról és a vulkanikus borról általában. Tavasszal érkezik náluk a következő, 2018-as évjárat.
 
Villa Tolnay
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Tavaly jelentős technológia- és arculatváltáson esett át badacsonyi borászat, még egyet léptek fölfelé minőségben és megjelenésben is. Az első, a Winelovers Grandon is bemutatott fecske a 2019-es sauvignon blanc, ami annyira friss még, hogy hivatalosan csak nem sokára kerül forgalomba.

Von Beőthy Pince
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szalkai Balázs
 
A Winelovers Grandon debütált a pincészet teljes 2018-as évjárata. A badacsonyi „bázis” dacára a vörösborok dominálnak Beőthy János szortimentjében,  a legérdekesebb tétel ezúttal talán mégis az 5 év után újra elkészített Quadriga volt. A fehér házasítás furmintból, rajnai rizlingből, chenin blanc-ból és szürkebarátból készül.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: www.facebook.com/Vylyan/
 
A villányi borászat standján ott díszelgett a prémium sorozat majd’ minden tagja a tavaly bevezetett új címkékkel. Megszületésük körülményei olyan érdekesek voltak, hogy korábban külön cikket is szenteltünk a háttérsztorinak. Nemrég zajlott egyébként az évjáratváltás, már a 2016-os tételek elérhetők.

ZAX
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Prémium csokoládétermékek Komárom szlovákiai oldaláról, kézműves eljárással, kizárólag a legjobb alapanyagokból. Emellett nagyon adnak a megjelenésre, itt is a prémium kategóriát képviselik. Nehéz volt a választás, de az este győztese a kézzel festett passiógyümölcsös bonbonjuk.
 
ZIB Borkereskedés
 
Mit iszunk idén? Friss hírek, újdonságok a magyar borászatoktól
Fotó: Szabó Kata
 
Borkereskedés lévén több általáuk forgalmazott borászat tételeivel érkeztek. Kiemelendő a Rókusfalvy Birtok Chardonnay Pezsgő Brut pezsgője, és saját Dobogó Pincészetük Izabella utca névre keresztelt pinot noirja, ami egy vörös borkülönlegesség Tokajból.
 
Az összeállítást készítette: Geri Ádám, Máté Alexandra