Bemutatkoznak a Borkollégium oktatói: Kielmayer Kristian, a sokoldalú

Geri Ádám
2018. december 08., 08:00


Önmagában kiadna egy cikket, ha felsorolnánk, mi mindennel foglalkozott és foglalkozik Kielmayer Kristian, aki 2018 óta a Borkollégium oktatócsapatának is a tagja. Az őt bemutató cikkben azt is elmondja, mit tud a Borkollégium, amit más boriskola nem.
Bemutatkoznak a Borkollégium oktatói: Kielmayer Kristian, a sokoldalú
A Borkollégium oktatóit bemutató sorozat első részében Mészáros Gabriella mesélt többek között arról, milyen romantikus körülmények között, részben osztrák közreműködéssel, indult anno a Borkollégium, a második részben pedig Bálint László mondta el, miért jó a borkurzusok hallgatóinak, hogy ő eredetileg villamosmérnök.
 
A Németországban született szakember (innen a hitvallás, hogy a „szíve egyik fele riesling, másik fele furmint”) szerelme a borral a Kodolányi János Főiskola Borbarát Klubjában kezdődött, aminek először tagja, majd vezetője volt. Közben megalapította a Borbarát Kulturális Egyesületet, illetve elvégezte a Borkollégium kurzusait, amik megalapozták a boros tudását. Innen egy ugrás, egészen pontosan London és az egyik patinás borkereskedés következett, ahol elsősorban a párlatok, az erősített borok, illetve a német és burgundi borok beszerzésével, eladásával és kóstoltatásával foglalkozott. Ha pedig már a borvilág fővárosában állomásozott, elvégezte a Wine and Spirit Education Trust (WSET) felsőfokú kurzusát, majd diplomakurzusát, így megszerezve a Nemzetközi Borakadémikus címet.
 

A végzettségek sorának ezzel azonban még nincs vége, Kristian ugyanis kitanulta Budafokon a „Soósban" a borász szakmát is. „Magyarországon a borszakmában kétféle ember létezik: a sommelier és a borász. Sokan azt gondolják, hogy én az előbbihez tartozom, és bár vendéglátással is foglalkoztam, ez nem igazán az én pályám. Kicsit ezt demonstrálandó is kezdtem el Budafokon tanulni” – mondja Kristian, aki, ha ideje engedi, borászkodik is, illetve nagy álma majd egyszer a Balaton-felvidéken saját szőlőből bort alkotni.

Külföldi bor- és párlatversenyek rendszeres bírálói között szerepel a neve, így többek között a londoni International Wine Challenge-en (IWC) és idén először egyetlen magyarként a Concours Mondial de Bruxelles Párlatversenyen is részt vett.  Emellett a hazai Országos Borszakértő Bizottságnak (OBB-nek) is a tagja. Az Agrárminisztériumban pedig a földrajzi árujelzőkért felelős részleg szakértője, társszerkesztője például a minisztérium által nemrég kiadott Pálinkakiválóságok Könyvének. Csak úgy hobbiból a feleségével együtt pedig rajong a specialty kávéért.

2009 óta oktat, egy ismert hazai boriskolában kezdte, 2012-től Josef Schuller Master of Wine-nak, az osztrák Weinakademie vezetőjének felkérésére Ruszton és Bécsben folytatta, idéntől pedig tanít a Borkollégiumban is. „Több boriskolát megjárva tanárként és hallgatóként,
ki merem jelenteni, hogy a Borkollégium a legprofesszionálisabb Magyarországon,
és simán felveszi a versenyt nemzetközi iskolákkal is. A tantermek minősége, az iskola elhelyezkedése a belvárosban és a felszereltsége, az, hogy minden előadásom előtt napokkal megkapom a kóstoltatott borok listáját, amit aztán elő is készítenek, az órán pedig egy segéd tölt.” Kiemeli azt is, hogy a kurzusokon bemutatott borok, párlatok felhozatala is nagyon erős. „Fantasztikus, hogy a minden boltban megkapható márkák helyett XO Cognac-ot és Rutherglen Muscat-ot kóstolhatnak a diákok. Így lehet igazán hatékonyan tanítani és tanulni.”

Óráit ennek szellemében fesztelenül, jó hangulatban vezeti, és ez átragad a hallgatókra is. „Igyekszem mindig jó kedvet generálni a csoportban. Hiszen bár sokaknak ez lesz, vagy már most ez a szakmájuk, de borral dolgozunk, ezért itt némi lazaság belefér. Persze mindeközben folyamatosan a tudatos és mértékletes fogyasztás fontosságát hangsúlyozzuk. Épp a napokban mondta az egyik diákom: az egészséges vendég a jó vendég.”
 
Ha szívesen megismernéd személyesen is Kristiant, valamint borok és párlatok iránti rajongását, akkor a Borkollégium alap-, közép- és felsőfokú képzésein egyaránt találkozhatsz vele, illetve néhány mesterkurzuson is adódik erre lehetőséged.
 
Winelovers borok az olvasás mellé