Nyárköszöntő Borbély borok

Németh Richárd szövegésfotó
2013. május 07., 14:47


Borajánló - Üdeség, frissesség, gyümölcsösség, könnyedség - mi mást is várhatnánk el azoktól a boroktól, melyeket legszívesebben 8-12 Celsius-fokra temperálva, nyáron fogyasztunk egy teraszon vagy éppen a kertünkben ücsörögve, melyeket szívesen iszunk saláták, könnyed paradicsomos ételek mellé, esetleg szódával elvegyítve. Ajánlónkban: a Borbély „Fröccsnekisjó” Olaszrizling 2012 és a Borbély „kinnagangon” Pinot noir rosé 2012.
Nyárköszöntő Borbély borok
 
Nyárköszöntő Borbély borok
Fröccsnekisjó és Kinnagangon
Borbélyék esetében alapvetően egy családi vállalkozásról van szó, mely 1996 óta termel és palackoz borokat a Badacsonyi borvidéken – immár 18 hektárról. Az elmúlt, valamivel több mint fél évben a pincészet népszerűségi mutatója rendesen megugrott a legutóbbi Év bortermelője választásnak köszönhetően. Ugyanis a címre érdemes TOP 5 borász közé – óriási meglepetésre – bekerült a fiatal Borbély Tamás. Hiú ábrándjai nem voltak; nem hitte, hogy az első jelölés után egyből elnyerheti a címet, mindazonáltal már maga a tény, hogy ott lehet a legjobbak között, büszkeséggel töltötte el, mely – az ő olvasatában – az egész Badacsonyi borvidéknek s nemcsak az ő személyének szólt.
Hogy mi lesz Tamás sorsa, elnyeri-e valaha is az év legjobbjának járó, a „borászok Kossuth-díjaként” emlegetett címet, az a jövő zenéje, s további munkásságának függvénye. Egy biztos, a fiatal borfogyasztók észrevették, fókuszukba került, kedvelik, keresik, ajánlják. Ekképp teszünk most mi is, hiszen amellett, hogy Tamás két legújabb bora, mellyel pár hete előrukkolt, főként nyári fogyasztásra szánt, egyúttal a fiatalok kedvence is lehet a maga gyümölcsösségével, egyszerűségével, üdeségével és kiváló ár/érték arányával.
Borbély „Fröccsnekisjó” Olaszrizling 2012
Az olaszrizling a Badacsonyi borvidék legelterjedtebb fajtája. Tamás a „Fröccsnekisjó” alapanyagául szolgáló egészséges, érett szőlőből  préselt mustot tartályban erjesztette, hogy egy frissebb, gyümölcsösebb stílusú rizlinget, egy igazi fröccsbort kapjon. A bor halványsárga színű, közepes íz- és illatintenzitású, a fajtának és a bazalt talajnak köszönhető finom savtartalommal és keserűmandulára emlékeztető utóízzel rendelkezik. 10-12 Celsius-fokra hűtve baráti beszélgetések, kemény sajtok, húsleves remek kísérője lehet, de, ahogy neve is mutatja: fröccsnek is jó!
Borbély „kinnagangon” Pinot noir Rosé 2012
A „kinnagangon” egy életérzés, ahogy Tamás mondja. A kerti partyk, családi-, baráti borozgatások elengedhetetlen kelléke, 8-10 C-ra hűtve a meleg nyári napok frissítője. Elegáns, friss illatában az érett eperre és cseresznyére emlékeztető, gyümölcsdomináns rozébor, melynek lecsengésében visszaköszönnek a piros bogyós gyümölcsök egy kellemes, üdítő fanyarság kíséretében. Frissességét, könnyedségét emelik a ropogós savak és a finoman megbúvó maradék szén-dioxid. Saláták, paradicsomos tésztaételek mellett nagyszerűen érzi magát.
 
Winelovers borok az olvasás mellé