Az észak-balatoni csavart labda - Canter Borház

Riedl Annamária
2014. október 08., 09:52


A balatoni utakon repeszteni egy nyerő megjelenésű autóval koránt sem újszerű dolog. Menő volt ez már húsz évvel ezelőtt is. A Canter Borház vezető borásza, Gelencsér Gergő a mai napig szereti, ha erős, dinamikus és olyan design-ú autóval veheti be a kanyarokat, ami után megfordul mindenki. Az új Honda Civic Tourer 1.8 i-VTECH a borász szerint pont ilyen. Vagy még ennél is több!
Az észak-balatoni csavart labda - Canter Borház
 
Az észak-balatoni csavart labda - Canter Borház
Balaton északi partjára érkezni minden évszakban felemelő érzés. De leginkább nyár végén, ősz elején érdemes. Amikor a bágyadt napsugarak páratlan színekkel festik meg a tó alig-alig rezdülő felszínét, ezzel is békét és meghittséget árasztva a lassan utolsó útjukat tevő vitorlásoknak. A táj még zöld, de itt-ott néhány falevél végső búcsút véve a nyár örömteli pillanataitól, halk sercegéssel landol az úton. Ebben az idilli hangulatban érkeztünk a Canter Borházba, nem csak az új, ma már a cannes-i filmfesztiválnak köszönhetően világhírnévnek örvendő termékcsalád, a Magnus sokra hivatott ízvilága, hanem az új Honda Civic Tourer 1.8 i-VTECH-ről szóló hangulatos beszámoló miatt is esedékes volt, amit egy hétre kapott tesztelésre Gergő. Nem csalódtunk, az ígéretek a nap végére mindkét vonatkozásban önmagukat igazolták.
A Honda kecsesen, "figyelő" pozícióban egy enyhén emelkedő, füves területen parkol. Pontosan a vezetőség irodájának bejáratával szemben, tisztes távolban a sebbel-lobbal közlekedő alkalmazottak hadától. Szüretre érkeztünk.
Az észak-balatoni csavart labda - Canter Borház
"Nehezen indult a szüret idén a betegségek és a rothadás miatt. A korai fajtáknak így most elég nehéz dolguk van. A késői érések – cabernet, merlot – tudna még szép évjárat lenni, ha az idő kicsit megjavulna. Ezekkel a tényezőkkel most nehéz bánnunk, több gondolkodást kívánnak idén." – kezdi a beszélgetést kicsit gondterhelten Gergő, majd önmagát nem meghazudtolva, azonnal egy poénnal rendbe hoz mindent.
"De van olyan furmintunk, ami mindig 16-os mustfokra érik, remélem idén is ezt fogja tenni. Ebből Tomi – Istvándi Tamás, értékesítési vezető – mindig testes borokat szeretne, én pedig próbálom követni az újvilági, könnyed tételeket.  Már eszembe jutott egy sárga csavarzáras, energiaszegény bor is belőle, de egyelőre még mindenki lebeszél róla."
Bár nevetünk, de koránt sem lenne elképzelhetetlen a borászatba egy ilyen termék, hiszen boraik széles skálán mozognak. A multik láncolatától a prémium borokig minden megtalálható a választékban. A két fiatal borász – hiszen mindketten saját kis pincével is rendelkeznek a Balaton partján – nagyon ügyesen, modern gondolatokkal átszőve vitte tovább a Badacsonyi Pincegazdaság avitt örökét.
 
Hatalmas fába vágtátok a fejszéteket 2010-ben, amikor a Canter Borházat azzal a nem mindennapi gondolattal indítottátok útjára, hogy összehozza egy telephelyre mindazt, amit a Badacsonyi Pincegazdaság szanaszét szórt.
"Valóban nem, de azért annyira nem is volt vészes. Mindkettőnknek saját pincéje is van, ahol ugyanúgy mindent a számok köré építünk. Itt is ez volt a feladatunk, csak nagyobbak voltak ezek a számok, s így nagyobb a felelősség is. Igyekeztünk mindent már a legelején gépesíteni. Komoly elképzeléseim voltak, s a tulajdonos szerencsére mindenben támogatott, így meg tudtuk valósítani azt a koncepciót, amit felépítettünk. Hiszen szó szerint mindent a Canter Borház köré akartunk szervezni, a feldolgozástól a palackozásig olyannyira, hogy ma már itt vásárolunk területeket a környéken. A Badacsonyi Pincegazdaság nagyobb mértékben vásárolt szőlőket és kisebb mértékben termelt. Mára ez megfordult. Ma már alig-alig vásárolunk, s mindent a saját szőlőterületeinken szüretelünk. Hiszen egy valamire való borászat legfőbb ismérve a saját szőlőterület."
S ma már a borászat 165 hektár saját szőlőterületen dolgozik. A két fiatal, ámde annál tudatosabb vezető a régi alapokra építkezik a mai napig. A 18 fajta bor és hordószelekciós tételek egy jelentős részét a láncolatok polcaira készítik, tökéletes ár-érték arányban.
Az észak-balatoni csavart labda - Canter Borház
Mennyire volt jó vagy rossz ómen tárgyaláskor a multiknál a múltatok, miszerint a Badacsonyi Pincegazdaság is ezen a fórumon volt jelen?
"Volt jó és rossz oldala is. Az első megbeszélések nehezen zajlottak, mert más volt az üzletpolitika, mint régen. A kitaposott piaci úttal viszont szerencsénk volt, hiszen tudtunk honnan indulni. Még akkor is, ha sokat nem tudtunk megtartani belőle, mert emeltük az árakat a kezdetekkor, hiszen a minőségen is emeltünk. S alapkoncepciónk a mai napig, hogy jó bort csak jó áron szabad eladni. Ebből már az elején sem engedtünk."

Ha jobban belegondolunk, ma már kimondottan jó pincészeteknél lehet kapni hihetetlen jó áron kimért borokat. Hogy tudjátok tartani a szintet, sőt, kimagasló piaci eredményeket elérni a láncolatoknál kialakított árakkal. Mi a titkotok?

„Nagyon komolyan kellett vennünk a számszaki részt már az elején. Valamint, a marketingre is sokat fektetünk a mai napig. Erre a legjobb példa a címkéink egyedisége, főleg láncolati szinten. Már ezen a szinten próbálunk komolyan kommunikálni a vásárlókkal. Más külsővel jelentünk meg, a múltunkhoz képest pedig nagyon komoly változással. S valóban ne felejtsük el a jó ár-érték arányt. Szerintem ezek leginkább a mi titkaink."
Ez mindenképp benneteket igazol, hiszen szisztematikusan haladtok előre évről évre, s mindig komoly sikereket értek el. Ahogy pl. idén azt, hogy a borotok vendégeskedett a cannes-i filmfesztiválon. Van esetleg más külföldi tervetek is?
"Nagyon jó megfogalmazás ez a szisztematikus előre haladás, mert valóban így van. Minden évben egy határozott lépéssel, egy új ciklussal igyekszünk előre haladni. Tavaly az volt a cél, hogy a portfóliót lefixáljuk, idén, hogy bekerüljünk a tervezett helyekre, jövőre pedig a HORECA világába szeretnénk megtalálni a lehetőségeinket. Így van ez a külföldi piaccal is. Bár nem a filmfesztiválnak köszönhetően, de szerződést írtunk alá Kínával, Kanadával, Koreával….hogy csak a k betűvel kezdődőket említsem. S persze, gyorsan hozzátenném, abc sorrendben haladunk, a többi ország már meg van. A Dandelion és a Magnus boraink mennek most ki ezekbe az országokba piacfelmérésre, Kanadába már rögtön a HORECA-ba. Ide már az elejétől a prémium minőséget terveztük."
Ahogy gondolom majd Magyarországon is. Mikorra várható itthon a HORECA szektor felé való terjeszkedésetek?
"2015-ben lesz ezen az igazán nagy hangsúly. A hordószelekciós új borok addigra lesznek meg. S persze a Magnus mindenképp meg fog jelenni ebben a portfólióban."
Az észak-balatoni csavart labda - Canter Borház
Mit jelent számotokra a Magnus? Ez lenne a csúcsborotok?
"Nem, de nagyon jó iránymutatás sok tekintetében. Nagyon komoly a címkevilága is, ami nagyon fontos lesz jövőre a gondolkodásunkhoz, amikor elindulunk a HORECA felé. Sok esetben a Magnus a mi "csavart labdánk" – wikipedia -, a testességével és nagyságával."
Elbeszélgettük az időt, bőven ebédidő után indulunk el a fiúk kedvenc étterme felé. Természetesen, a Hondával, amiről Gergő és Tomi egymás szavába vágva, már út közben mesélnek.
"Egészen otthonosan éreztem magam benne már az elején is. Ez már nem a régi csapatós Honda, hihetetlen kényelmes utazni benne, s a fogyasztása is igen kedvező. A kétszintes műszerfalnak köszönhetően, pont olyan érzésem van, mintha a borászat pincéjében járnék, ahol mindent a legmodernebb csúcstechnológia üzemeltet. Ott is úgy érzem magam, mintha egy űrhajóban lennék…s ebben a kocsiban is. Hihetetlen okos kis autó, s nagyon kézre áll benne minden. Ami nagyon kellemes élmény még, hogy 6. sebességben is mennyire jól gyorsul az 1.8-as motorja mellett. Ez nagyon profi. Igaz, a légzsákokat nem teszteltem, bár gondoltam rá, hogy esetleg meg kellene azt is nézni. Nagyon tetszett, hogy jelzi, ha túl közel megyek egy másik kocsihoz vagy a szegélyhez. Én úgy vagyok vele, hogy ez egy felső kategóriás családi autó, amely hölgyeknek is megfelelő társ lehet. Kicsi a kormánya, a tolatást kamera segíti, de kisebb pincészetekhez is maximálisan el tudom képzelni, mert hatalmas a csomagtere, oda jó sok boros karton befér. S ami messze, de messze a legpozitívabb benne, hogy gyönyörű a külseje. Nem volt ember, aki ne csodálta volta meg. Olyannyira, hogy Tomival mi is az első napon csak járkáltunk körülötte, s gyönyörködtünk…majd beleültünk."
A tartalmas ebéd utánra hagyjuk a Dandelion - A "dandelion" szó a pitypang angol megfelelője. A növény a maga játékos könnyedségével, sokszínűségével méltó módon szimbolizálja azt az üzenetet, melyet a borainkon keresztül szeretnénk a fogyasztóink elé tárni. Hányszor fújtuk gyermekkorunkban a pitypang ernyős magvait a messzeségbe, és vajon meddig követtük tekintetünkkel a pillekönnyű virágmagokat, míg el nem tűntek? Ez inspirálta borászainkat, akik ezért nem egyszerűen elkészítették, hanem megálmodták a Dandelion borokat. - és Magnus - A Magnus név a magnus szóból ered, jelentése nagy, kiterjedt, nagyméretű struktúra, mely remekül illik ezekre a nehéz, telt és valóban szépen strukturált fehér- és vörösborokra. Érdekesség, hogy Heinrich Magnus 1853-as felfedezése nyomán egy fizikai jelenség is ezt a nevet viseli. A Magnus-jelenség leggyakoribb példája a labdarúgásból ismert csavart labda, mely a gólszerzés egy látványos és biztos módja. A borok kiemelkedő minőségét és barátságos árazását megismerve elmondható, hogy a Magnus borok a Canter Borház csavart labdái. - borcsaládok kóstolását. Most már mindenkinek lehet, hiszen mindenki kedvére kipróbálta a Hondát a főút nyújtotta kellemes kanyarokban.
Az észak-balatoni csavart labda - Canter Borház
Dandelion: Pink Rose – rose, 2013
A Dandelion borcsalád Pink rozéja első évjáratával rögtön elnyerte az 5 észak-balatoni borvidék legjobb rozéja címet. Kékfrankos-cabernet sauvignon-merlot házasításából készült, igazi csajos bor minden gyümölcsösségével együtt. Az egész olyan, mintha egy nagy adag eperbe szagolna és csípne bele az ember, tökéletes rózsaszínre lakkozott körmökkel. A tavaly debütáló Dandelion Pinket az ország 10 legszebb borospalackja közé választották.
Dandelion: Tramini – fehér, 2013
Virágos illattal érkezik, gyümölcsös ízekkel hódít, közepesen hosszú lecsengéssel távozik. Nagyjából így lehetne röviden jellemezni. Az első pillanatban, amikor beleszagolunk, parfümös jegyek tódulnak az orrunkba. Ízében némi körte, egy kevés kesernyés grépfrút társaságában érkezik. Lassú erjesztése miatt szép, üde, fajtajelleges tramini született ebből a szőlőfajtából.
Dandelion: Skipper Savignon Blanc – fehér, 2013
A Pink rozé testvérbora, elegánsan ám egyben játékosan férfias. Mégis fiatalos, laza és ütős kis bor. Zöldalma, gyógynövények és épphogy érni kezdő sárgadinnye jegyeit váltja az ízében üde és friss bor. S ahogy az egy igazi férfihez illik, markáns savak uralják a könnyed testességet.
Nagy-Somlói Juhfark – fehér, 2013
Túl a könnyed, üde és friss fehéreken, megérkezünk ezzel a borral ásványi anyagokat mutató, színében is sötétebb sárgára váltó borhoz. Markáns illatvilág, melyet a zöld fűszerek és barackhéj határoznak meg, ízében pedig citrusos és minerális ízek váltják egymást.
Magnus: Balatonfüred-Csopaki Merlot – vörös, 2012
Fiatalos formára utaló tanninok rejtik magukba a szilvára, kökényre, fekete ribizlire és meggyre emlékeztető ízvilágot. Illatában fűszerek, szegfűszeg és bors tökéletes harmóniájával találkozhatunk. Színében is fiatalosságra utal, vékony, lilás peremmel. A dörgicsei dűlőkről származó Merlot-ot kíméletes feldolgozás után 1. osztályú magyar tölgyből készült fahordókban érlelték.
Magnus: Balatonfüred-Csopaki Cabernet Sauvignon – vörös, 2012
A szőlők a legkiválóbb dörgicsei területekről származnak, majd lassú, vigyázó erjedés után tölgyfa hordókban érlelődtek. A bíborra emlékeztető színvilágú bor megőrizte fiatalos lendületét vaníliára és étcsokoládéra emlékeztető ízekkel, melyben feltűnik a szeder és az áfonya kettőse. Illatvilágában is sötét gyümölcsökre asszociál, fekete cseresznyére, szilvára és szederre.
Winelovers borok az olvasás mellé