Bemutatkoznak a Borkollégium oktatói: Kollár Mariann, a híd

Geri Ádám
2019. december 21., 07:47


Három új taggal bővült a Borkollégium oktatóinak névsora. Az őket bemutató mini-sorozat első részében Kollár Mariann mesél többek között arról, a Londonban eltöltött évek hogyan szolgálják az óráin részt vevők fejlődését.
Bemutatkoznak a Borkollégium oktatói: Kollár Mariann, a híd
A Borkollégium oktatóit bemutató sorozat első részében Mészáros Gabriella mesélt többek között arról, milyen romantikus körülmények között, részben osztrák közreműködéssel, indult anno a Borkollégium. A második részben Bálint László mondta el, miért jó a borkurzusok hallgatóinak, hogy ő eredetileg villamosmérnök, utána a hallgatóként és oktatóként egyaránt több boriskolát megjárt Kielmayer Kristian fejtette ki, szerinte mit tud a Borkollégium, amit más boriskola nem. Ezután a januártól az intézményben tanító Konkoly Mihályt mutattuk be, majd Petzold Attilát, Magyarország talán legfelkészültebb pálinkaszakértőjét. Később Harmath Csaba mesélt arról, milyen kalandos út vezetett a Borkollégium "katedrájára" és mi a legemlékezetesebb élménye oktatóként. A mostanit megelőző utolsó cikkünkben a legfiatalabb csapattagot, Piskor Fannit ismerhetted meg.
 
„A véletlennek is komoly szerepe van abban, hogy ott tartok, ahol és hogy borokkal foglalkozom” – kezdi személyes történetét Kollár Mariann, WSET nemzetközi borakadémikus, aki immár hivatalosan is a Borkollégium csapatát erősíti. Az első véletlen egy ismerős képében érkezett a főiskolai évek alatt, segítségével került el felszolgálónak egy seafood étterembe. Ott az üzletvezető rajongott a jó borokért, Mariannt is ő (illetve egy általa bemutatott Sancerre tétel) fertőzte meg.
 

Innen már egyenes út vezetett Londonba: ezúttal egy kint élő ismerőse hívta fel a figyelmét arra, hogy sommelier-t keresnek Jun Tanaka japán-brit sztárséf éttermébe. Mariann WSET középfokú oklevéllel a zsebében próbált szerencsét, kirepült az állásinterjúra és nyert. Az előre eltervezett egy évből végül nyolc lett.
 
„A sommelier szakma teljesen máshogy épül fel kint. Commis sommelier-ként kezdi az ember, ott elsajátítja az alapokat, figyeli a többieket, illetve együtt kóstol velük mindent. Óriási a fejlődési lehetőség, tényleg bármilyen tétel elérhető! Viszont hónapoknak kell eltelnie, hogy egyáltalán vendégek közelébe engedjék, és éveknek, hogy valakiből head sommelier legyen” – meséli Mariann, akinek mindkettő összejött. A londoni évek alatt befejezte a WSET diploma képzést is, megszerezte a nemzetközi borakadémikusi minősítést, illetve közben a szolgálatait heti 60-70 órában igénybe vevő vendéglátásból átnyergelt a valamivel nyugisabb kereskedelembe. Importőrként itt már rendszeresen kapcsolatba került a magyar borokkal is, bevallása szerint azóta „nemzetközi szemmel” nézi azokat – például a 2018 novembere óta általa vezetett Vinoport Borbár rovat értékeléseinél is.

„Mivel a szakmát egyértelműen Londonban tanultam meg, kicsit talán kilógok a sorból. Kint, olyan mentoraim voltak, mint Romain Audrerie, az André Balázs Group borbeszerzője, a Roux at the Landau, a Coq d’Argent és a Rosewood Hotel head sommelier-jei. Amikor oktatok, akkor is mindig igyekszem nemzetközi kontextusban elhelyezni a magyar borokat is” – magyarázza. De akkor is jól jön „külföldi szál”, amikor a Borkollégium pezsgő mesterkurzusára kell itthon nem elérhető tételeket beszereznie, vagy amikor a jövő februári Winelovers Grand nemzetközi termének összeállításában segédkezik.

Persze nem csak ezért élmény az óráira járni. „Legutóbb azt a visszajelzést kaptam, hogy mennyire átjött a lelkesedésem, a felkészültségem azon a rengeteg életből vett példán, statisztikán, diagrammon keresztül, amit bemutattam. Ez a célom, szeretnék egy jó kitekintést nyújtani a világra az óráimon.” Nem is munkaként tekint a tanításra, hiszen tulajdonképpen a saját tapasztalatait, élményeit igyekszik átadni. Amiből van bőven: idén nyáron például elvégezte a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola egy éves OKJ-s borászképzését is, ahol éppen azt a gyakorlati szemléletet kapta meg, amit kicsit hiányolt a WSET-képzésből, hiszen itt tényleg részt vett abban a folyamatban, amíg a szőlőből bor lesz.

Mariann nagy álma saját kóstolók szervezése egyedi környezetben. A helyszín ehhez már adott: férjével a közelmúltban egy pesti vintage bútorbolt tulajdonosai lettek, már csak idő kérdése, mikor válnak a régi bútorok egy borest kulisszáivá.
 
Winelovers borok az olvasás mellé