Ezt kóstold a Balaton déli partján!

Fendrik Zsóka
2014. augusztus 15., 15:02


A Balaton déli partján egy merőben más vidék tárul elénk, mint az északi parton. A gyermekek a sekélyvízű strandokat élvezhetik, a kerékpárosok a síkságon tekerhetnek a part mentén, mindezek mellett pihenési, sportolási, gaszrtonómiai és kulturális élmények várják az idelátogató turistákat.
Ezt kóstold a Balaton déli partján!
 
Ezt kóstold a Balaton déli partján!
Budapestről érkezve az M7-es autópályán már egy óra alatt a Balatonnál lehetünk. A déli part települései könnyebben megközelíthetőek, így sokak számára előnyt élvez az északi parttal szemben.
Már tavasztól sok program van a magyar tengernél, a legtöbb vendéglátóhely is kinyit, és persze vannak egész éven át nyitva tartó, bevált helyek. Ha elértük a keleti medencét, Balatonakarattyánál máris érdemes kipróbálni a tavaly nyitott Spoon éttermet. A hely különlegessége, hogy nemcsak a magyar, de az olasz konyhában is elmerülhetünk. A Spoon il Mercato, az olasz ízek és zene mellett a kicsiknek is kedveskedik focipályával, játszótérrel. Ide még szeptemberig menjünk, ugyanis az őszre már bezárnak.
 
Tovább haladva a parton, aki strandolás előtt, után vagy közben megéhezne egy jó lángosra, az Széplak felsőnél térjen be egyre. Siófoknak és vonzáskörzetének a lélekszáma duplájára emelkedik júniustól. Itt kiépített strandok, éttermek, hotelek vannak a part mentén, ezek közül érdemes felkeresni a Sió halsütőt, ami a város egyik nevezetessége. Ha meguntuk a fürdőzést vegyük nyakunkba a nemrég felújított belvárost, aminek közepén a Víztorony magaslik ki. Azonban vigyázat, aki nem szereti a tömeget és zsúfoltságot, az látogasson vissza ide ősszel vagy késő tavasszal.
Július elején rendezik meg az egyik legnépszerűbb könnyűzenei fesztivált Zamárdiban, a Balaton Soundot. Emellett a település még híres a jó pálinkájáról, amit a Zimek Manufaktúra készít. A Balatoni Körnek is tagja a pálinkafőzde, ahol garantáltan jó minőségű termékeket kóstolhatunk.
Szántódról indul a rév, ami átvisz minket Tihanyba. Ez egy remek kirándulási lehetőség és a hajóról az egész Balatont belátni. Szántódtól Balatonszárszóig végig fasor van a bicikliút mindkét oldalán. Ha itt járunk egy reggeli, vagy esti sétát megér a látvány. A Balatonföldvári hajókikötő pazar látványt nyújt, már reggel megtelik élettel. A séta után, ha megszomjaznánk egy pohár borra, akkor látogassunk el a Podmaniczky Pincészethez. Balatonföldvárnál található a Kőröshegyi völgyhíd, aminek környékét a völgyből is érdemes megnézni.
Ezt kóstold a Balaton déli partján!
Nyugat felé haladva, pár kilométerre a Balaton parttól találjuk meg Kötcsét. Ide érdemes biciklivel jönni, hiszen a Veszprémi Családi Pincészetet és a Gutman Pincészetet kár lenne kihagyni. Akár remek vacsorát is kérhetünk, ha ezt előre jelezzük.
A déli part egyik leglátogatottabb faluja télen is Balatonszemes. Ennek oka nem más, mint a Kistücsök Étterem, amely Magyarország top éttermei között szerepel. A hely egész éven át várja az éhes vendégeket. Májustól szeptemberig a parti büfék között is válogathatunk. A kikötőben találjuk meg a Kishalászt, ahol reggelire fogyaszthatunk bundáskenyeret, krumplisalátát bécsi virslivel, de a hamburgert is kóstoljuk meg a nap folyamán. Balatonlelle felé a bicikliút mellett van az András büfé, ahol kitűnő halat sütnek. Szemesen járva még ne feledkezzünk meg a Bujdosó Pincéről, Rosecco nélkül pedig senki ne menjen haza a nyári melegben.
Balatonszemestől három kilométerre helyezkedik el Rádpuszta, ahova a lovak szerelmeseinek mindenképpen el kell látogatni. A Rádpusztai Lovascentrumban oktatáson, bemutatókon, sétakocsizáson, tereplovagláson is részt vehetünk. Mindezek után pedig az IKON Pincészethez mehetünk el kóstolni, ami szintén a településen található.
Megérkezve Balatonlellére vegyük célba a Kishegyet, ahová a város központjában lévő körforgalomból juthatunk el. Útközben megállhatunk a Garamvári Szőlőbirtokon, a Pócz Pincészetnél, a Konyári Pincészetnél és a domb csúcsán a Majthényi Présház és Borozóban pihenhetünk meg. Az étterem teraszáról az egész Balatont belátni, megcsodálhatjuk az északi part tanúhegyeit. A Lellei strand közelében található a Nádfedeles halsütő. A táblák segítenek megtalálni a helyet, ahová érdemes betérni, ha megéheztünk.
Ezt kóstold a Balaton déli partján!
Balatonlelle és Balatonboglár már szinte összeépült, csak egy tábla jelzi, hogy átértünk a másik településre. Még, igaz, Lelléhez tartozik, de a bogláriak is átjárnak a Geleta cukrászdába. Ide még soha senkinek nem sikerült akkor jönnie, amikor ne lett volna sor.
A Balatonbogláron található Várdomb egy vulkanikus tevékenység eredményeként emelkedik ki. Ennek a tetején található a híres Gömbkilátó, amelyet 2012 nyara óta újra látogathatunk. Valamint a településen van Légli Ottó borászata is, aki a 2010-es Év Bortermelője volt.
Balatonboglártól három kilométerre, a somogyi dombság belső oldalán található Szőlőskislak, ahol Légli Géza borászkodik. Ha előre bejelentkezünk, akkor helyi finomságokat is kóstolhatunk nála. Biztosan nem fogunk csalódni sem a vendéglátásban, sem a borokban.
A Balaton déli partja ugyanúgy bővelkedik szépségekben, mint az északi. Ez a mi kis magyar tengerünk, érdemes minden oldalról felfedezni.
Winelovers borok az olvasás mellé