Minden napra egy aszú: Espák Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Borászportál
2018. március 14., 08:00


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Espák Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Espák Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
 
2013. október végétől november elejéig tartott az aszúzás. A király-hegyi Fürdős és Makra dűlőből 100% bortritiszes hárslevelű szemek kerültek a hárslevelű alapborba. Feldolgozást követően másod- és harmadtöltésű 230 literes Zempléni tölgyfahordóban erjedt, majd további 2 évig hordóban érlelődött a pincében ez az aszú. 

Illatában friss, üde aszalt gyümölcsök narancs és déligyümölcsök jelennek meg. Ízében barackos lekvárosság párosul egy üde gyümölcsösséggel. Testes, hosszú bor, nagy komplexitással, melyen az alkohol, sav és a cukor kerek egyensúlyban és összhangban jelenik meg. Szépen betölti a szájat ízeivel.
 
Alkoholtartalom: 10,5%, savtartalom: 8,9 g/l, cukortartalom: 170 g/l
 
 
Espák Pincészet
 
"Őseink is már szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoztak, ahogy ez velem sincs másképp, bár az élet egy kicsit elsodort ettől a pályától ,de visszatértem és sokkal nagyobb odaadással és tisztelttel azt csinálom, amit igazán szeretek. Szőlőterületeinket tekintve jelenleg 12 hektár ültetvényünk van, ebből 0,6 hektárt az éven telepítettünk, a többi termőültetvény. Területeink Sárospataktól Tolcsváig találhatóak összesen 7 dűlőben, és ezek mind 1. és 2. osztályú területek.

2 hektárnyi területről válogatott alapanyagból készítünk bort, évjárattól függően 4000-6000 palackot. Hercegkúton az egykori szülői háznál található a feldolgozó és az erjesztő is. A Kőporosi és Gombos-hegyi pincesoron találhatók a pincéink, ahol érleljük a hordós és tároljuk a palackos borokat. A kőporosi pincesoron 2009-ben építettünk egy kóstolópincét, ahol 50 főt kényelmesen vendégül tudunk látni. A pincében található egy fatüzelésű kemence is, amiben pedig a sváb ételeket szoktunk elkészíteni" - Espák Pál.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg. 
Winelovers borok az olvasás mellé