Mit az a titok, amit az olaszrizling csak Neszmélyen tud és még a Balatonon sem?

Geri Ádám
2019. október 03., 08:08


Kamocsay Ákos szeret játszani az olaszrizlinggel. Készített már belőle olyan bort, amit ki akartak zárni a versenyről, mert nem hitték el, hogy a fajta ilyen illatokat tud. 2017-ben pedig olyan reduktív tétel került ki a kezei közül, amit kóstolva az embernek meggyőződése: ilyen testre és érettségre csak egy hordóban pihentetett bor képes.
Mit az a titok, amit az olaszrizling csak Neszmélyen tud és még a Balatonon sem?
Az október 12-i Olaszrizling Október Nagykóstolón Olaszrizling a Neszmélyi borvidéken címmel ingyenes pop-up előadást fog tartani, amihez négy bort választott. Miért azt a négyet?

A négy borral tulajdonképpen három stílust fogok bemutatni: a könnyedebbtől a közepesen testesen át egészen a túlérett szőlőből készültig. Azt hiszem, ezzel a sokszínűséggel jól tudom szemléltetni Neszmélynek a fajtával kapcsolatos kvalitásait.
 
 
Valóban szokták mondani, hogy olaszrizlingből a fröccsboron át a természetes édes borig gyakorlatilag minden készíthető. De Neszmélyen is tényleg jó bort ad az összes stílusban?
 
Azt gondolom, igen, ez csak a termőhely fekvésétől és a szüret időpontjától függ. Amikor mi a Hilltoppal elindultunk, azzal hívtuk fel magunkra a figyelmet, hogy könnyű, üde, gyümölcsös borokat készítettünk. Aztán lettek saját ültetvényeink, kitapasztaltuk azok adottságait és hozzá az évjáratok különbözőségeit, és elkezdtünk nagyon érett alapanyagból testes, vastag borokat is készíteni. De ez más borvidékekről is elmondható: a Balaton északi partján az olaszrizling szinte teljes skálája ugyanúgy megtalálható.

Ha már a Balaton: fordítsuk meg a kérdést! Mit tud az olaszrizling Neszmélyen, amit máshol nem?

23 évig dolgoztam Móron, ami egy hűvös klímájú borvidéknek számít. Még amikor elkezdtünk tudatosan a minőségi bortermelés irányába elmozdulni, sem igazán foglalkoztunk az olaszrizlinggel, mert kései fajtaként nagyon ritkán tudott beérni. Neszmélyen ezzel szemben gyakorlatilag minden évben simán beért 20 mustfok fölé, ott figyeltem fel rá. Egyik alkalommal az új technológiánkkal elkészítettünk belőle egy illatos, zamatos bort, amit az egyik borverseny elnöke ki akart záratni, mondván, ez nem olaszrizling, mert annak nincsen ilyen illata. Pont a napokban találkoztam egy felvidéki borásszal, aki megkérdezte tőlem, milyen klónokat használunk, mert a balatoni olaszrizlingek egyszerűen nem tudják ezt az illatot produkálni. Talán ez lehet a titok.
 
Mit az a titok, amit az olaszrizling csak Neszmélyen tud és még a Balatonon sem?

2017-ben a Kamocsay Prémium sorozatban egy dűlőszelektált olaszrizlinget készített a Sós-hegyről. Miért pont onnan?
 
Úgy gondolom, a birtokunkon a fajta számára a Sós-hegy-dűlő a legjobb termőhely, ez adja a legizgalmasabb aromákat az olaszrizlingnek. Tavaly a Hilltop 25 éves jubileumára kiadott chardonnay dűlőválogatással is az volt a cél, hogy megmutassuk, azonos fajta és feldolgozás mellett micsoda különbség van dűlő és dűlő között. Olaszrizlingnél talán ennyire erősen nem jön ki, de egyértelműen érezni.
 
Részt vettem az olaszrizling egyik kóstolóján, ahol a többség meg mert volna esküdni rá, hogy ez egy hordóban érlelt tétel, de Ön elárulta, teljesen reduktív borról van szó. Mivel érik el ezt az ízvilágot?
 
Nagyon érett szőlőből készült, kicsit aggódtunk is, hogy nem erjed ki teljesen, olyan magas volt a must cukorfoka. Végül teljesen szárazra kierjedt, mégis érezni rajta ezt a túlérettséget, „töppedtséget”. De kétségtelen, hogy miközben a prémium sorozatunk egyik fehérborát sem tesszük hordóba – sőt, még az erjesztés során is nagyon ügyelünk rá, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek levegővel –, olyan íz- és illatjegyek jelennek meg bennük, amikből sokan ezt a következtetést vonják le. Ám semmi más nincs a palackban, csak az érett gyümölcs zamatai.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé