Nagy párlat szótár – a leggyakoribb kifejezések és jelentésük

Borászportál
2019. május 13., 14:44


A párlat elnevezés egy gyűjtőfogalom, hiszen a pálinkától a vodkán át rengeteg különböző ital beletartozik (egészen pontosan minden, ami lepárlással készül). Vannak azonban szakkifejezések, amik típustól függetlenül minden palackon megjelenhetnek, így nem árt tisztában lenni a jelentésükkel.
Nagy párlat szótár – a leggyakoribb kifejezések és jelentésük
Címlapkép: www.wsetglobal.com
 
ABV/Proof (Alcohol By Volume)
Alkoholszázalék, ami azt mutatja meg, hogy az adott ital egy egységében mennyi alkohol található. A köznyelvben ezt hívjuk az ital erősségének, százalékban szoktak megadni. A proofot főleg Észak-Amerikában használják és mindig az ABV kétszerese. Például: 50% ABV = 100 proof. (Utóbbi még azokból az időkből származik, amikor az ital erősségét puskaporral és gyufával határozták meg.)
 

 
Botanicals
Szó szerinti fordításban a jelentése „növényből készült”, leggyakrabban a ginnél és ízesített párlatoknál találkozni vele. Mindig természetes összetevőt jelent (ez lehet fűszernövény, gyógynövény, bogyósgyömölcs, gyökér, citrushéj), amit a második lepárlás során adnak az italhoz.
 
Még többet megtudhatsz a párlatokról, ha eljössz május 15-17-én a Borkollégium WSET párlattanfolyamára, ahol Petzold Attila párlatszakértő segítségével 48 tételen keresztül mélyítheted tudásodat a témában.
 
Cask Strength
A kifejezés (jelentése hordó erősségű) arra utal, hogy nem adtak vizet a whisk(e)y-hez, vagyis úgy kerül a palackba, ahogy a hordóban elkészült. Ez egy ritka eljárás, az ilyen whisk(e)y-k nem is olcsók, cserébe egészen különleges karakterrel és textúrával rendelkeznek. Nem véletlen, hogy a címkén ezt a tényt fel szokták tüntetni.
 
Ex-Bourbon/Ex-Sherry
Ez a hordó előéletére utal, vagyis hogy korábban mit érleltek benne, ez ugyanis hatással lehet a később bennük érlelt italok aromatikájára. Az ex-bourbon hordók általában vaniliás, kókuszos, édesfűszeres jegyeket mutatnak, az ex-sherry-sek pedig gyümölcsösebb, diósabb, sütisebb ízeket kölcsönöznek a „tartalmuknak”.
 
Malt/Single malt
Ha ilyen felirattal találkozunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a whisky-hez kizárólag malátázott árpát használtak. A legjobb minőségűnek tartott malátawhiskyk Skóciában, Írországban és Japánban készülnek, általában kisüsti eljárással. A 100% árpamalátából készült amerikai malátawhiskyt pure malt whisky, illetve – az utóbbi években, skót mintára – single malt whisky néven is forgalmazzák. És hogy mi az a malátázás? Közismertebb neve a csíráztatás, a gabonaszemekben levő keményítő ugyanis nem alkalmas közvetlenül erjesztésre, a keményítőt először cukrokká kell lebontani. A csírázás során olyan enzim keletkezik, amelyik katalizálja ezt a folyamatot.
 
 
New Make Spirit/Eau du Vie
Az ilyen párlat egyenesen a lepárlóból érkezik, nem érlelték hordóban és semmit nem adtak hozzá (például a korábban említett növényeket ízesítőnek). A New Make-et a Scotch-oknál, az Eau du Vie-t főleg a Cognacnál és Armagnacnál használják.
 
1st fill – 4th fill
Szó szerint azt jelenti „első töltés”, illetve „negyedik töltés”. Akárcsak a boroknál, a párlatoknál is előfordul, hogy többször érlelnek ugyanabban a hordóban. Minél többször használják, annál jobban kioldódnak a hordó ízjegyei, így a további érleléseknél a hordó ízvilága kevésbé fog megjelenni az adott italban.