Tanulj ingyen a borokról egy hazai borászattól!

Borászportál
2020. november 04., 09:10


Érdekes kezdeményezésre akadtunk a villányi Vylyan Pincészet honlapján. Blogjukban könnyed, közérthető tartalmakkal igyekeznek minél több tudást átadni a borral, a borkészítéssel kapcsolatban. A sorozat felfuttatását ráadásul éppen a szüretre időzítették, így ha elkezded követni őket, végig tudod kísérni a folyamatot, ahogyan a szőlőből bor lesz.
Tanulj ingyen a borokról egy hazai borászattól!
„Amit tudni akartál a borról, de még nem merted megkérdezni – akár ez is lehetne most induló új sorozatunk mottója.” Ezzel a felütéssel kezdődik a Vylyan Pincészet 100 kérdés a borról című sorozata. És valóban, nyugodtan lehetne ez a jelszava a blogjuknak, ahol egy ideje tudatos „képzésben” részesítik a vendégeiket. Bár az első poszt áprilisban került fel, igazából most ősszel járatták csúcsra a „boriskolát”: immár három csatornán (blogposztokban, podcastban és videókban) csepegtetik belénk a tudást.
 
 
„A blogra általánosabb témájú, szélesebb kör érdeklődésére számot tartó tartalmak születnek. A videóknál az aktualitásokra megyünk rá: most például arra, hogy milyen munkafolyamatok következnek a pincében a szüret után, de tavasszal, amikor ott kevesebb a tennivaló, kimegyünk a stábbal a szőlőbe, hogy a metszésről forgassunk. A podcastokban mindig egy adott témát járunk körbe, a végén egy borkóstolóval egybekötve. Azért van három különböző formátum, mert így mindenki megtalálja a számára legkönnyebben befogadhatót” – magyarázza a koncepciót Mezősi Rita, a pincészet marketingvezetője. Különösen az utóbbi műfaj számít újnak hazánkban, mi legalábbis még nem találkoztunk magyar boros podcasttal. A műsorokat végighallgatva egyetlen dolog miatt maradt csak hiányérzetünk: nem lehetünk ott, hogy együtt kóstoljuk a borokat a résztvevőkkel.
 
Tanulj ingyen a borokról egy hazai borászattól!
 
A témák sokszínűek és különböző „nehézségi szintűek”. Miközben szó esik a fehérbor, a rozé és a vörösbor közötti különbségről, vagy a borkóstolás alapjairól, olykor egy-egy érdekesség is előkerül (hol található a világ legnagyobb borospincéje), a haladó borfogyasztók is megtalálják a kedvükre valót, például a derítésről vagy az integrált növényvédelemről szóló részekben.
 
Tanulj ingyen a borokról egy hazai borászattól!

 
A tartalmak feldolgozásának minőségére nem lehet panasz, ez leginkább a filmeken látszik. Talán ennek is tudható be, hogy van köztük olyan, ami már 9000 megtekintésnél jár. „Ez egy win-win szituáció: a fogyasztó minőségi oktatóanyaghoz jut, amire egyébként szerintünk még mindig szükség van, a weboldalunknak pedig máris megnövekedett a látogatottsága” – teszi hozzá Rita.
 
A Borászportál kedvencei a Vylyan-honlapról

Blogposzt: Burger és bor? Miért ne! 

Videó: Dűlőtúra és dűlők története 

Podcast: Ökogazdálkodás vs. intergrált növényvédelem
 
Örömteli, hogy a blog tényleg az edukációról szól és nem az önreklámról. Előfordul, hogy csak a bejegyzés legvégén kerül megemlítésre maga a pincészet vagy bukkan fel a webshop linkje. Mindeközben borvidékeink bemutatásánál ugyanúgy egy egész bekezdést szentelnek a Tokaji borvidéknek, mondván „kivételes a helyzete, hiszen különleges történelmi és természeti adottságai miatt egyedüli borvidékként önálló borrégiót is alkot”. (Az vesse rájuk az első követ, aki maga is nem csempészne ezek közé egy olyan bejegyzést, ahol a boroscímke-pályázatuk végeredményét hirdetik ki.)
 
Tanulj ingyen a borokról egy hazai borászattól!
 
Mint említettük, még a felfutás szakaszában jár a legújabb Vylyan-projekt, de már most rengeteg tartalom között lehet válogatni. Ha pedig eléri majd az üzemi hőfokot, a tervek szerint heti 2-3 videóval, havi egy podcasttal és havi 3-4 poszttal bővül a kínálat. Az újdonságokról a pincészet Facebook-oldalán és honlapján folyamatosan tájékozódhatsz.
Winelovers borok az olvasás mellé