Tudj meg mindent a furmintról #11: A furmint és a tapasok

Borászportál
2019. július 05., 07:34


Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldalát, a megújult furmint.hu-t bemutató sorozatunkban ezen a héten a legjobb furmintokhoz a legjobb tapasokat keressük.
Tudj meg mindent a furmintról #11: A furmint és a tapasok
Fotó: pickyourday.com
 
Áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról. 12 héten át a Borászportálon szemezgetünk az ottani tartalomból.
 
 

Jöjjenek ezúttal a tapasok, de előtte tisztázzuk, mi is az a tapas. A tapas - a Wikipedia szócikke szerint - a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége, amit a legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálnak fel. A tapas rendkívül sokféle, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka stb. A szó eredetének legelterjedtebb változata szerint annak idején a boros poharakra kistányért raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy ne másszanak bele a bogarak. Ezekre a kistányérokra, fedőkre rakták azokat az apró falatokat, amelyeket a bor mellé fogyasztottak. A fedő spanyolul tapa, s valószínűleg innen ered a tapas elnevezés.
 
Ha még többet szeretnél megtudni a tapasokról, ezt a cikket ajánljuk figyelmedbe.
 
És akkor most már tényleg következzen az infografika:
 
Tudj meg mindent a furmintról #11: A furmint és a tapasok
Winelovers borok az olvasás mellé