Tudj meg mindent a furmintról #4: Milyen ízeket keressünk a jó száraz furmintban?

Borászportál
2019. május 17., 08:00


Megújult a furmint.hu, Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldala, ami a mai trendeknek megfelelően közérthetően, szórakoztató formában fog beszámolni a fajtával kapcsolatos minden tudnivalóról. Sorozatunk mostani részében az utóbbi évek talán legnagyobb áttörést elérő boráról, a száraz furmintról mutatjuk meg a legfontosabb tudnivalókat.
Tudj meg mindent a furmintról #4: Milyen ízeket keressünk a jó száraz furmintban?
Fotó: twitter.com
 
Áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról. 12 héten át a Borászportálon szemezgetünk az ottani tartalomból.
 
Sokan úgy tartják, Szepsy István 2000-es Úrágya furmintjával kezdődött a száraz furmintok forradalma (Tokajban legalábbis mindenképpen). Maga az értintett erről így nyilatkozott 2017-ben a Borászportálnak:
 
„Az egy véletlen találat volt. Eredetileg a Királyudvar pincészetnek, ahol dolgoztam, szántam a termést, de a tulajnak más volt az elképzelése. Ekkor mások meggyőztek, hogy ezt nekünk kell megcsinálni a Szepsy pincészetnél. Vendégekkel még hordóból kóstoltunk, amikor már elállt a lélegzetük. Utána úgy kellett felidéznünk, hogy mit is csináltunk azzal a dűlővel meg a szőlővel. Hogy kis hozamú területről, öreg tőkékről, kisfürtű szőlőkből spontán erjedéssel és hordóban készítettük. Szóval akkor ezt egyáltalán nem hittem volna. 2003-ban viszont már tudatosan így készítettük az Úrágya és a Szent Tamás furmintot. Igazán elhinni pedig akkor kezdtem, hogy itt nem egy egyszeri sikerről van szó, amikor 2005-ben Londonban az angol borírók nagyon magas pontszámot adtak rá. Ott kezdődött valami, ami azóta is tart.”
 
>>> Megkóstolnád a legendás Szepsy Úrágya furmint egy későbbi évjáratát? Csak egy kattintás, és meg is rendelheted a foteledben ülve a Winelovers webshopból!
 
>>> 112 fajta száraz furmintból válogathatsz a legjobb magyar borászatoktól a Winelovers webshopban. Egy helyen összegyűjtöttük neked a teljes kínálatot.
 
Azt azonban érdemes tudni, hogy a mindennapok száraz tokaji és somlói borának régen is megvolt a szerepe, Hegyalján ezt ordinárium néven illettek. Igaz, az ültetvények vegyessége miatt minden bizonnyal nem 100 %-ban furmint alkothatta azokat a borokat (ahogyan más borvidéken sem). 
 
És akkor jöjjenek az íz- és illatjegyek, amiből egy száraz furmint építkezik:
 
Tudj meg mindent a furmintról #4: Milyen ízeket keressünk a jó száraz furmintban?
 
Gasztrotipp: Egy könnyed, roppanó savú fiatal, csavarzáras alapfurmint tökéletes aperitifnek is. Ha egy nagyon könnyed furmintról van szó, akkor a halak, tengeri ételek, szárnyasok mellett a közepesen érlelt kecskesajt vagy a félkemény tehénsajt is megfelel (gouda). Közepes testű, érett furmintoknál előtérbe kerülhet egy kiadósabb ementáli típus, vagy félkemény, hegyvidéki érlelt tehénsajt. A hordósabb furmintokat nyugodtan tesztelhetjük kiadósabb, fűszeresebb húsételek mellett is.
 
Winelovers borok az olvasás mellé