Tudj meg mindent a furmintról #5: Az aszún kívül négyféle édes bor készül belőle

Borászportál
2019. május 24., 08:00


Megújult a furmint.hu, Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldala, ami a mai trendeknek megfelelően közérthetően, szórakoztató formában fog beszámolni a fajtával kapcsolatos minden tudnivalóról. Ebben a cikkben többek között a fajta kései szüretelésű illetve szamorodni borait vesszük górcső alá.
Tudj meg mindent a furmintról #5: Az aszún kívül négyféle édes bor készül belőle
Áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról. 12 héten át a Borászportálon szemezgetünk az ottani tartalomból.
 
 
Ezeket az édes borokat sem teljesen furmint alkotja, de itt különösen is fontos szerep jut a furmint savainak és remek aszúsodási hajlamának. Az aszúk magas előállítási költsége és a szamorodni kétes hírneve hívta életre a "90-es években a késői szüret kategóriát, a modern száraz borok párjaként - olvasható a megújult furmint.hu oldalon. Napjainkra meglehetősen színes a kialakult kép. A szamorodni hagyományosan részben aszúsodott fürtökből készülő természetes édes bor, melynek jellemzői a magasabb alkohol (>12 %) és a fahordós érlelés. Fontos megjegyezni, hogy a főbor elnevezés a szamorodninál jóval idősebb gyökerekkel bír Hegyalján, de az elnevezés feltámasztására irányuló törekvés sajnos nem ért célba.
 
 
Ezeknél a boroknál a botritisz részaránya pincénként változó: van, ahol szinte elhanyagolható, és pont az aszúmentes években jelentenek kézenfekvő megoldást az alternatív töppedt szőlős édes borok, míg a stílus komolyabb képviselőinél a magasabb koncentráció érdekében akár leválogatott aszúszemekkel is emelik a cuvée koncentrációját.
 
>>> Innál egy jó szamorodnit? Összegyűjtöttük neked a stílus 23 legjobb képviselőjét a Winelovers Webshopból. Csak egy kattintás és már érkezik is a kiválasztott kedvenc.
 
>>> Késői szüretelésű furmintot keresel? A Winelovers Webshopban ilyet is találsz.
 
Ahogy neve is jelzi, ezek a borok általában több fajtából állnak, de jellemzően a furmint képezi a gerincét, melyet az illatosabb hárslevelű és muskotály tesz a fogyasztók számára szerethetőbbé. A jó sav-cukor arány és a fiatalos gördülékenység adják e borok erényeit, amit modernebb köntösbe öltöztetve, korrekt áron a közönség is könnyen megszeretett.
 
 
>>> Mi a fordítás és mi a máslás?
 
Tudj meg mindent a furmintról #5: Az aszún kívül négyféle édes bor készül belőle
 
Gasztrotipp: bátran mozduljunk el a desszerttől az étkezés eleje felé is: félédesek – thai ételekkel; édesek - fehér és sárga gyümölcsös frissebb desszertek, gyümölcssaláta, gyümölcsös fagylaltok (a desszert soha ne legyen édesebb a bornál); kék sajtok pedig a legédesebb, botritiszes, koncentrált 
Winelovers borok az olvasás mellé